La fabrica de cherestea Silvania Internaţional din Lunca Ilvei, care aparţine companiei MIS Grup, a fost programată joi inaugurarea centralei care funcţionează pe biomasă, în urma finalizării proiectului cu finanţare europeană ”Valorificarea biomasei prin producerea de energie”.
Deşeuri din lemn, scoarţa copacilor, rădăcini, rumeguş. Toate sunt o sursă inepuizabilă de energie termică, iar rezultatele depăşesc aşteptările. Biomasa este considerată o sursă ecologică de energie în toată Europa.
„Biomasa este inepuizabilă, regenerabilă. România are o capacitate imensă pentru o asemenea resursă. E formată din resturi de exploatare forestieră, din deşeuri, capete, lemnul de mici dimensiuni. Mai avem în România o mare resursă, cea care rezultă din tot ce este resturile vegetale, toate pot fi combustibil”, spune Emil Iugan, managerul MIS Grup.
Suprafaţa pe care sunt montate uscătoarele de cherestea cu centrală termică pe biomasă este de 500 mp. Uscătoarele de cherestea au o capacitate de uscare de circa 100 m3/uscător/şarjă, iar centrala termică pe biomasă are puterea de 5.000 KW. O şarjă de uscare durează între 3 şi 7 zile în funcţie de umiditatea dorită. Centrala termică tip K8 cu cazan de 5.000 litri, care va încălzi apa necesară uscătoarelor, precum şi pentru încălzirea halelor aflate în dotarea firmei, va funcţiona cu biomasă, adică rumeguş şi tocătură rezultată din decojirea buştenilor, alte resturi vegetale, rezultate în urma procesului de producţie. Centrala termică este dotată cu un sistem de recirculare a gazelor arse. Alimentarea cu apă folosită în procesul tehnologic este preluată din reţeaua comunală, iar apele uzate rezultate sunt evacuate în bazine betonate vidanjabile.
Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 20 de milioane de euro.
Adaugă comentariu