Actualitate

Centralele termice de apartament fac aerul mai greu de respirat. Depășiri ale concentrației de praf

Ministerul Mediului vrea ca, de acum înainte, în blocurile noi să nu mai fie instalate centrale individuale. Aceasta pentru că încălzirea rezidenţială contribuie semnificativ la emisiile de CO2, numai la Bistrița – oraș debranșat în totalitate de la sistemul centralizat de termoficare – fiind înregistrate săptămâna trecută trei depășiri ale concentrației de praf.

”La Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, monitorizăm în permanență calitatea aerului înconjurător și printr-o stație automată care face parte din rețeaua națională compusă din 140 astfel de stații automate. În județ, avem una singură, de fond urban, dar e reprezentativă, iar printre poluanții măsurați sunt și aceste pulberi în suspensie, PM10, foarte fine, care ajung în plămânii noștri și mai departe în sânge. E foarte important să știm valoarea concentrației acestui poluant. Anul acesta, în Bistrița, am înregistrat 6 depășiri ale concentrației admise de PM10, trei în ianuarie și trei săptămâna trecută, în 12, 13 și 14 noiembrie, depășiri confirmate și prin metode tradiționale. Conform Legii 101/2011, legea aerului, sunt permise 35 astfel de depășiri într-un an. Ne încadrăm în valorile legale, dar nu putem să nu remarcăm aceste depășiri ale pulberilor în suspensie. Printre cauzele care duc la aceste depășiri se numără această vreme nefavorabilă, ceață dimineața, condiții nefavorabile de dispersie a prafului, plus starea de calm atmosferic, suntem ca sub un capac de oală. Ca urmare. cantitatea de praf inhalată este peste limitele legale în această perioadă. De aceea, trebuie să fim atenți, iar cei cu sensibilități trebuie să țină mai mult geamurile închise sau să-și purifice aerul din interior ca să se protejeze mai mult de aceste momente din an când praful este în cantități mai mari decât limita maximă adminisibilă”, a declarat directorul APM, Sever Roman pentru Timp Online.

El a menționat că un rol important în creșterea cantității de praf îl au și centralele de apartament care ”sunt surse punctiforme de emisie și, pentru că sunt foarte, foarte multe, ele au un impact cumulativ și contribuie din plin la creșterea concentrației de PM10 în atmosferă”.

În ce privește ideea potrivit căreia în viitor se va renunța la ele, Sever Roman a explicat că este vorba despre o directivă europeană.

”Se vorbește de faptul că va urma probabil și o taxă pe coș de emisii, inclusiv se vor impune altfel de soluții de evacuare a acestor emisii, nu cu țeava orizontală, ci pe verticală ca să-l polueze pe vecin. Nu e greșit conceptul de a concentra totul, într-o singură centrală, într-un bloc nou, pentru că ar fi un singur coș de evacuare a emisiilor, undeva la altitudine, și ar permite o dispersie mult mai bună a poluanților atmosferici, față de 10 astfel de centrale de apartament montate pe o scară debloc, unde ar fi 10 surse de emisii. Am făcut și un calcul sumar să vedem ce înseamnă lucrul acesta, după factorii de emisie, prin metodologia de calcul a UE, CORINAIR. De exemplu, pentru oxizii de azot, după arderea gazului într-o centrală termică de apartament, se degajă 42 de grame de oxizi de azot pe unitatea de căldură produsă la arderea gazului metan. Înmulțită cu 10 (câte centrale de apartament sunt -n.r.) rezultă 420 de grame. Dacă ar fi o singură centrală montată pe acea scară de bloc, ar fi 48 de grame. Este evident că numai la acest indicator, la oxizii de azot, e o creștere foarte mare a valorilor concentrației în atmosferă. La fel și la monoxidul de carbon”, a mai spus directorul APM.

În anii 2000, când s-au construit primele blocuri ANL din Bistrița, acestea erau dotate cu centrale de scară, dar, rând pe rând, locatarii s-au debranșat și ei. Sever Roman crede că, la vreme aceea, autoritățile nu se ghidau după aceste norme ale UE și de aceea au permis debranșarea chiriașilor: ”A fost un element care nu conta în acel moment”.

”În Germania, spre exemplu, s-a trecut la sistemul de încăzire cu o centrală pe o scară de bloc și se recomandă și acolo încălzirea centralizată pentru că e vorba de un singur coș de evacuare a emisiilor în atmosferă, iar dacă este ridicat la câțiva metri deasupra solului, dispersia poluanților se face mult mai bine”, a spus Sever Roman.

Ministrul Tanczos Barna a precizat că a propus în Programul de guvernare al noii coaliţiei o lege a climei prin care să se legisfereze aceste prevederi. ”Putem include asemenea prevederi, pentru că încălzirea climatică este un fenomen recunoscut şi împotriva căruia se luptă şi la nivel naţional, european şi mondial”, a mai spus ministrul Mediului, afirmând că ”tranziţia va fi treptată, şi va dura zeci de ani. (…) Nu poţi renunţa de pe azi pe mâine, la 3 milioane de sobe şi centrale pe lemn, normal că nu putem accepta. Propunerea mea este ca în oraşe, în blocurile noi, apartamentele să nu aibă centrale individuale şi de bloc”, a spus el, precizând că emisiile generate de centralele la comun sunt mai mici”.

26 comentarii

  • 1. Statul nu este capabil să gestioneze eficient sistemele de termoficare.
    2. Cand exista centrală pentru întreg blocul, întotdeauna vor fi cazuri de oameni care dau căldura la maxim. Cand e la comun nimeni nu face economie.
    Solutie: ministerul mediului sa faca un program rabla pentru centralele individuale. Astfel dr la un randament de 60% se ajunge la 100% în cazul centralelor noi. Astfel se economisește gaz, bani dar scade si poluarea.

    • Centralele comune cea mai proastă soluție :
      -pierderi în rețeaua de distribuție
      -risipă
      -poluarea identică la arderea gazului
      Nici centralele cu condensare nu sunt o soluție deoarece încălzirea apartamentelor nu a fost proiectata sa funcționeze la temperatura care o furnizează o astfel de centrală. Despre eficienta sistemului centralizat, un exemplu de la Cluj-Napoca. Toți cetățenii subvenționează cu 10 milioane de euro gigacaloria produsă de sistemul de termoficare al Clujului pentru doar 21000 de apartamente. Vorbim de un sistem în care s-a învestit sume considerabile și anterior pentru modernizarea lui . Doar dubventia e deci 476 euro de apartament! Cei cu centrale proprii nu plătesc atâta gaz toată iarna!

    • Vaccinatule ,nu mai comenta contra ceea ce vrea sa implementeze sistemul ca nu ne mai dau astia doza 4 ,5 ,6,7 si asa mai departe. Mai bine punem o haina in plus .

    • Nu stiu de unde au datele,dar ce fac ei,e ca si cu contorizarea apei….cand eram la comun,erau vesnic pierderi,nimeni nu economisea,cel mai bine e individual…daca lipsesti de acasa,tot platesti caldura,individual,pot pune pe 16-18 grade…cum vor ei e in dezavantajul nostru…apropo,am avut centrala de bloc dupa revolutie…nu avantaja cu nimic…mai ales la apa calda…curge rece o gramada pana vine calda…era mai buna decat centralizata de la stat…doar atat…..de praf…nu tot aceleasi calorifere sunt in casa …astia sunt pe langa subiect…

  • si dieselurile imputite cu varsta de 40 ani nu au nimic de-a face cu „aerul”, asa-i?
    Norocul nostru in perioada asta, intr-un fel, sunt mastile, asta pentru cei care le poarta..
    Intrebarea ar fi ca si centralele cu condensare sunt la fel?

  • Corect! Ar trebui ca numai voi să vă încălziți vilele, după ce ne-ați tăiat pădurile, iar noi să stăm în frig pentru a nu vă polua…

  • Luti-o pe cea adevarata si sa spunem ca praful din aer este starnit de rotile miilor de masini care-i plimba pe bistriteni de la un supermarket la altul si de la o terasa la alta.
    Sa nu mai vorbim pe langa subiect ca nu tine.Nu are nimic centrala de apartament cu starnirea prafului din aer . Sunt lucruri diferite.
    .Iata de ce este important demersul meu si al colegilor de la Bistrita Civica privind refacerea aliniamentelor stradale cu plantarea a minimum 1000 copaci de aliniament .
    Iata de ce am cerut si implementarea CADASTRULUI VERDE al orasului si inventarierea arborilor ca nimeni sa nu isi mai bata joc de ei.
    Nici o minune si nici o tehnica si aparat din lumea asta nu ne poate filtra si elibera oxigenul necesar vietii decat numai copacii, iarba si arbustii prin procesul de FOTOSINTEZA pe care si copiii il stiu de la scoala.
    Ieri am participat la sediul CL b-ta la prima mea intalnire cu Comisia de Mediu si domnul primar unde am avut discutii bune dar si o propunere pt. a mari suprafetele de Sp/VERZI in oras.
    Am cerut incadastrarea de urgenta a Pietei Centrale, Parcului M. Eminescu si scuarele de mijloc de pe B-dul Republicii .

    • Am uitat de mersul pe jos, ceva normal pentru ființa umană! Ne suim in maşină şi când nu trebuie si suntem supărați că nu sunt deschise sălile de sport să facem mişcare! Cât despre centrale, subscriu la programul Rabla. Sunt lucruri de care statul trebuia să se ocupe demult…

    • Parțial ai ceva dreptate. Praful nu este cauzat de roțile mașinilor, așa cum afirmi dumneata ci de mizeria pe care o avem pe drumurile publice. Dacă vrei iți ofer si exemple…În Germania pe perioadă de vară, în trei luni de zile cât stăteam pe acolo nici mașina nu se prăfuia. Oare de ce?
      Nici o mașină de șantier nu avea voie să iasă pe drumul public, plină cu noroi; dacă se săpau șanțuri pentru diverse utilități, la finalul zilei de lucru se matura ca să nu rămână mizerii. Cam asta este marea problemă la noi la romani … mizeria și neglijența.

  • Norocul nostru este ca masinile bengoase ale domnilor „cu stare si rezilienta” il purifica cat de cat…Altfel ne-am sufoca , ce sa zic! Prima parte a calculului cu oxidul de azot am priceput-o. S-a masurat emisia de la o centrala individuala (poate avea15 ani vechime !) si s-a costatat cantitatea de 42 g . Aceasta inmultita cu 10 ap./scara , evident ca da cantitatea de 420 g (dar numai daca sunt toate centralele de apartament sunt vechi). Dar d-le draga , cifra de 48 g pentru o centrala de scara , de unde ati scos-o ? Din palaria d-lui Tanczos Barna pe care o poarta la festivitatile maghiarilor (din lumea intreaga , vorba vine…) , in 15 martie?

  • A devenit un obicei sa se gaseasca mereu surse de venit pentru buget taxa pe cos ca si multe alte taxe nu rezolva problema pentru care a fost creata.Nu va ginditi si la cetateni care au fost obligati sa investeasca mult in centrale si sisteme de incalzire care acum realizati ca nu sint cea mai buna solutie si veniti cu directive europene pe care multe state mai dezvoltate nu le respecta.Oferiti cetatenilor solutii si sprijin pentru schimbarea sistemelor de incalzire cu unele mai prietenoase cu mediul nu doar constringeri.

  • Aragazele nu le interziceti? Cand faci o ciorba ai mai multa poluare in casa decat inhalezi afara de la cosurile centralelor. Parca nu prea merge incalzire centralizata cu aragaz in casa, daca tot aparati sanatatea cetateanului.

  • Ai naibii demagogi…Praful e de la santierele care nu respecta nici o regula de protectie a mediului si pe care voi ar trebui sa îi puneti in legalitate ,dar va trageti de sireturi cu ei si mao lingeti cate in blid dupa ei.Ce tupeu aveti ba bujetarilor ,care dupa ce luati salarii si ardeti gaz de pomana in sediile voastre mai dati si cu harneala .Voi cu ce va incalziti kilometrul ala patrat de birouri? Faceti voi prima data la casele voastre sa ne dati exemplu.Dupa aia registrul auto care pune in circulatie toate cazanele de acum 25 -30 de ani ar lai trebui sa tina conferinte de presa si sa ne ia la bani marunti ca poluam cu centralele individuale.Plus militienii care se fac ca nu vad tigaile fumegande.

  • La blocurile din occident unde este cazan comun ,centrala este in condensatie(randament mare,temperatura gaze evacuate mica),incalzirea este efectuata pe sub pardoseala,se face contorizarea pe apartament a cantitatii de agent termic folosit.Avantaje:poluare redusa,stres consumator redus,posibilitatea montarii de panouri solare pt incalzit agent termic sau fotovoltaice pt curent,etc

  • UE nu trebuia să lase să cumpere România şi alte tări la acelaşi nivel, o grămadă de maşini second hand care poluează de chiar nu se mai poate umbla fără mască😷😷😷Am vazut recent un documentar despre cum trimite Norvegia maşini vechi tocmai in Africa!!! O mafie mai elevată! Poate ca europenii s-au mai deşteptat şi acum se orientează in alte direcții. Am fost şocată, nu m-am aşteptat la aşa ceva.

  • Cum a intrat PSD-ul la guvernare ,cum a preluat din discursul minstrului de mediu (UDMR).
    Numaram centralele de apartament , dar cate din ele functioneaza?
    Spun asta ,pentru ca multe apartamente sunt nelocuite cu proprietari plecati in strainatate.
    In ce priveste directiva europeana , dupa cate stiu este in faza de discutie/analiza.Noi suntem maestri in a fenta directivele europene, atunci cand vine vorba de anumite interese ,vezi cazul justitiei. Nu inteleg de ce ne grabim acum.

    Ordinea ar fi aceaste :
    stopam taierea padurilor
    impozitam masinile dupa gradul de poluare
    restrictionam accesul masinilor in oras in functie de norma euro
    construim sosele si autostrazi
    Facem toate acestea si daca nu se reduce poluarea trecem si la centralele de apartament.

  • Cum ar fi să monitorizați praful de la străzile ale „asfaltate” de Niculae? Cum ar fi să monitorizati gunoaiele de pe ape si din păduri? Cum ar fi sa monitorizați fumul de la camioanele care tranzitează orașul pe centura sibdinensionată care imediat va fi in mijlocul orașului? Cum ar fi sa reparați dracului odată ce nu functionează nu să stricati ceea ce functioneaza. Un sistem centralizat de incălzire nu ar fi altceva decât niște locuri călduțe de muncă pentru niste neamiri, prietenași de partid, etc si de sifonat niște bani.

  • Ce sa faci si tu bah bujetarule cand esti la ,,munca”.Citesti pe fb aberatii .Numa golanii aveti in cap voi astia ,,conducatorii”.Poate s-or mai intoarce vremurile .Mamaaa ce canal satu-mare-constanta o sa faceti voi.

  • Aceasta inepție cu centrale termice comune vine de la UE, invocând mediul și eficiența energetică. Iar angajații obedienți din vârful statului român cum au creierul cât o nucă cred că măsura este bună.
    SĂ ANULĂM LOGIC ARGUMENTELE UE cu mai puțină poluare și creșterea eficienței energetice:
    1. Dacă un bloc are 100 de apartamente, presupunem că are 100 de centrale de apartament. Alternativa fiind o centrală comună de bloc după cum zic “deștepții” lu’ pește prăjit de la UE.
    2. Dacă în luna august și luna ianuarie proprietarii din 99 de apartamente merg în concediu la mare și la munte, cele 99 de centrale de apartament nu funcționează, deci nu poluează. Ei, bine, dacă este centrală comună, în aceleași perioade pentru 1 singur apartament se poluează de 99 de ori mai mult, fiindcă centrala comună va funcționa la parametrii normali, pentru a alimenta toate cele 100 de apartamente. Deci poluare mai mare, eficiență energetică și consum mai mare.
    M-am lămurit până peste cap și de prostia și de corupția din UE! Sunt mai corupți și mult mai proști. Și în UE se promovează pilele și obedienții exact ca la noi, doar că știu masca mai bine!
    #ROEXIT

    • Mda Mario,mda să ne dea UE euroii că apoi întoarcem noi armele împotriva lor, asta am făcut în toată istoria noastră de neam ‘ales’, până una alta să se termine de demolat toate punctele termice, să se vândă sau concesioneze terenul pe care sînt amplasate ca apoi băieții destepți adică cumpărătorul să le revândă înapoi vânzătorului, rețeta ai românească…

    • Tocmai asta e spilu’.Daca vara sunt acasa 4 familiii din 20 si vor sa faca un duș ,platesc suprataxa de poluare.Daca nu afara in ploaie.Doar nu o sa dea drumul la centrala de blok ca sa il racoreasca pe unu…Sa vedeti dupa aia pandemii de paduchi.Da nu i bai ,ca i omologheaza ca hrana ca pe lacuste si viermii iar planeta e gata salvata.

  • Când un popor este condus de hoți, tâmpiți cu diplome de doctor, generali făcuți la apelul bocancilor și de oameni fără caracter, nu avem cum să obținem o viață mai bună.
    Doar la noi toată lumea se pricepe la orice și dă sfaturi specialistului.
    Cred că, practic, ne merităm soarta.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.