Centrul Cultural ”Dacia” din Bistrița, în care s-au investit 1,5 milioane de euro, bani de la bugetul județului, riscă să fie pierdut de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud dacă nu va fi modificată legea în așa fel încât întreaga clădire să poată fi preluată de autoritățile locale care au reabilitat-o și modernizat-o, a declarat președintele CJ Radu Moldovan.
”Bistrița-Năsăud este printre puținele județe care au toate instituțiile de cultură în casă nouă, exagerând puțin poate mai mult decât decât le trebuie. Știți cum arăta această locație (Centrul Cultural ”Dacia” – n.r.): tavane căzute, era plin de șobolani când a intrat Alexandru Pugna în urmă cu vreo 10 ani pe aici. Am reușit să preluăm această entitate în concesiune. Poate că domnii parlamentari vor modifica și legislația ca aceste bunuri să treacă în patrimoniul autorităților publice locale care au făcut investiții, cum am făcut noi în această clădire unde am alocat 1,5 milioane de euro din banii oamenilor din banii oamenilor din județul Bistrița-Năsăud. RADEF e în faliment și îl dijmuiesc niște executori. Totuși poate facem legislație ca să beneficieze de aceste investiții cetățenii și nu niște executori”, a spus Radu Moldovan, la conferința județeană de alegeri a PSD.
Centrul Cultural ”Dacia” Bistriţa s-a înființat în urma Hotărârii Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud nr. 25/ 24.02.2016, privind aprobarea încheierii Actului adiţional nr. 4 la contractul de comodat nr. 300 din 06.12.2011 încheiat între RADEF ”România Film” şi Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.
În cadrul proiectului de modernizare a fostului Cinema ”Dacia” au fost prevăzute lucrări la faţada şi la acoperişul complexului, la sala de spectacole şi la cea de cinema, la holul de intrare (care găzduieşte şi o cafenea) şi o scară pentru acces la etaj unde au fost amenajate spaţii pentru birouri. Lucrările (în afară de cele efectuate la Sala B) au costat 1,4 milioane de lei şi au fost executate de SC Imobil Dan SRL din Bistriţa, iar valoarea totală a proiectului a fost de peste 2,5 milioane de lei. Pentru sălile A şi C, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi RADEF au semnat un contract de comodat pe 20 de ani, în vederea constituirii centrului cultural multifuncţional. Ulterior, CJ BN a preluat de la RADEF, în folosinţă gratuită, sala B, neutilizată de foarte multă vreme, aceasta transformându-se în sala de cinema propriu-zisă.
RADEF ”RomaniaFilm”, aflată în subordinea Ministerului Culturii, a intrat în insolvență în 2018 la cererea Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale Sector 4 București urmarea unor impozite şi taxe neachitate.
Potrivit planului de reorganizare, ”RomâniaFilm” are în vedere vânzarea mai multor active imobiliare care nu sunt utilizate în activitatea de exploatare cinematografică. Planul de reorganizare, structurat pe 3 ani, își propune ca Regia să ajungă în 2022 la venituri totale de peste 43 milioane lei, față de sub 6 milioane lei în 2018, și un profit brut de 3,45 milioane lei.
Lucruri făcute pe genunchi, cu consilierea unor juriști de spiru haret.
Cum să concesionezi și să investești astfel de sume când de esența concesiunii este faptul că la expirarea duratei concesiunii investiția rămâne câștigată celui care dă bunul în concesiune ?
Cum să iei, prin comodat (adică ”închiriere” gratuită) și să investești sume mari de bani când ști că la expirarea perioadei trebuie să restitui bunul comodatat (”închiriat”), cu toate îmbunătățirile aduse.
Adică , după ce vi l-au dat în folosință gratuit, acuma le cereți bani ?
Cine v-a pus să investiți înainte de a clarifica situația juridică a proprietății?
Într-o lume normală executorii/lichidatorii ar executa silit casa de cultură ca fiind în patrimoniul falitului (o mai cumpărați odată, de le creditori regiei , prin lichidator !).
Regia nu a prevăzut în contractul cu autoritățile locale modul de deducere a cheltuielilor pe care le-ați făcut.
Ați face bine, dacă nu-i târziu, să vă înscrieri cu valoarea investiției la masa credală în dosarul falimentului proprietarei.
Poate așa, mai plătind, diferența valorii imobilului, să deveniți proprietari.
Nu există să se schimbe legea în timpul jocului.
Adică creditorii regiei au creditat regia tocmai în considerarea aptitudinii acesteia a a plăti datoriile ,având în vedere patrimoniul deținut de aceasta (în care intră și casa).
Acum, prin lege, pe ușa din dos, scoatem din patrimoniul regiei casa și o dăm județului Bistrița Năsăud, lăsând creditorii regiei păgubiți, cu buza umflată.
Prin lege.
Doar pentru că am putea ?!
Așa, stând strâmb și judecând drept (și afară plouă…!), comunicatul seamănă cu un autodenunț ce va fi folosit de opoziție în viitoarea campanie.
Niște domni (tovarăși, noa !) au aprobat, semnat, hotărât – cheltuirea unor bani publici pentru a înstruța boul altora, așa, că dă bine la viței !
Banul public ar trebui cheltuit chibzuit, numai pentru sporirea binelui public și a averii publice.
Cine ne spune nouă că Regia aia de film Alexandru Sahia – tovarășul nostru bunic – și-a dat acordul prin contract la îmbunătățirile care depășesc sfera necesarului, fiind în mod evident voluptoarii !
A zis Sahia că plătește valoarea investițiilor când expiră contractul de închiriere/concesiune (dreku știe de ce-i) ?
De unde dacă-i în faliment ? Ne trage după el, ca-n filme !
Sperăm că se va găsi o soluție, neaoș românească, de vom rămâne ca-n gară, iar turcu plătește.
Dar la CJ nu exista juristi? Ei nu stiau ce riscuri exista in cazul unui contract de comodat , mai ales cu o firma care n-a fost in stare sa-si modernizeze imobilul?
Vedeti daca pleaca raducu la Bucuresti asa o vanda tara fara sa stie ce a facut.
Nu cred ca este cazul Centrului Cultural Dacia! La nivel național sunt câteva zeci sau sute de săli care nu mai sunt folosite. Unele din pacate foarte multe arata ca fostul cinematograf 23 August din Bistrița! Dar da, este necesara modificarea acestei legi.
Cum ar fi sa modificam legislatia dupa fiecare tampenie facuta ?
S- ar cocosa de atata munca , dragi nostri parlamentari.