Primarul comunei Teaca, Iustian Muntean (PSD), a declarat, luni, că nu este mulţumit de felul în care decurge relaţia cu Clinica Privată Dr. Filip Bucureşti.
„Cei de al Clinica Privată Dr. Filip Bucureşti au luat în administrare Centrul de Sănătate Teaca începând cu data de 1 iunie a.c. Au angajat cinci asistente şi tot atât personal administrativ. Din păcate, nu au plătit pe nimeni. Nu a fost niciun bolnav internat de la închiderea Centrului de către MS, nu au contract cu Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate. Noi, de la bugetul local, continuăm să plătim utilităţile şi aşteptăm să treacă odată anul acesta, să vină 2012 că poate va veni altă guvernare şi lucrurile vor reveni la normal şi va fi redeschis Centrul”, a declarat Iustian Muntean.
Potrivit sursei citate, localnicii care au urgenţe medicale se adresează cabinetelor medicilor de familie sau punctului de lucru al Ambulanţei Bistriţa-Năsăud, deschis la sfârşitul săptămânii trecute.
„Nu ştiu ce fac cei de la Centrul de Sănătate, dacă fac ceva. Oamenii merg la medicii de familie şi la punctul de lucru al Ambulanţei”, a declarat el.
Centrul de Sănătate Teaca, închis în urma unei decizii a Ministerului Sănătăţii, a fost construit de Crucea Roşie din Austria în 1993, iar la el au fost arondate cinci comune, Teaca, Galaţii Bistriţei, Urmeniş, Milaş şi Silivaşu de Câmpie în care locuiesc, în total, circa 14.000 de oameni.
Centrul a avut iniţial 50 de paturi care sunt dispuse în camere cu câte trei locuri, au baie proprie şi sunt în stare bună de funcţionare. De-a lungul timpului, numărul de paturi a oscilat între 15 şi 30 de paturi.
Din data de 20.05.2010, în baza ordinului dat de Ministerul Sănătăţii nr.493/2010, structura organizatorică a spitalului s-a modificat, reducându-se 60% din paturi. În urma acestei măsuri, au rămas 12 paturi, câte patru pentru medicină internă, pediatrie şi recuperare balneologie.
Autorităţile au cerut transformarea acestuia în centru medico-social cu 30 de paturi, însă acest lucru nu a fost agreat, solicitându-se Consiliului Local să hotărască închiderea Centrului şi transformarea lui în cămin de bătrâni, lucru cu care aleşii locali nu au fost de acord.
Circa o sută de persoane au protestat, în 1 aprilie a.c., faţă de intenţia Ministerului Sănătăţii de a desfiinţa Centrul de Sănătate Teaca, printre acestea numărându-se mai mulţi localnici şi angajaţi ai instituţiei.
Oamenii au stat în curtea Centrului de Sănătate Teaca şi au afişat pancarte pe care scria „Nu vrem să desfinţaţi spitalul!”, „Nu vă bateţi joc de sănătate!”, „Dacă noi murim, muriţi şi voi”, „Vrem spitalul!” şi „NU pentru desfiinţare”.
Adaugă comentariu