Actualitate

Centrul de Transfuzii Sanguine Bistrița va primi aparatură și echipamente noi

Fundaţia Vodafone România şi Asociaţia React dau startul celei de a doua runde de renovare și dotare a centrelor de transfuzie sanguină. Zece centre judeţene de transfuzie sanguină vor fi renovate şi dotate cu aparatură medicală, până la finalul anului, în cea de a doua etapă a programului ”O şansă pentru viaţă”, implementat de Asociaţia React şi finanţat de Fundaţia Vodafone România. 

Astfel, centrele judeţene din Arad, Alba Iulia, Braşov, Constanţa şi Călăraşi vor beneficia de renovarea circuitului donatorilor şi dotare cu echipament de recoltare sanguină iar centrele din Bistriţa, Drobeta-Turnu Severin, Sfântu Gheorghe, Slobozia şi Târgu-Mureş vor fi dotate cu aparatură şi echipamente noi, performante, folosite în recoltarea şi prelucrarea sângelui.

Anual în aceste zece centre donează peste 83.700 de donatori. Sângele recoltat este analizat, prelucrat şi transformat în preparate sanguine care ajung la pacienţii din 80 de spitale din toată ţara. Centrele de transfuzii judeţene sunt singurele unitaţi medicale abilitate să recolteze şi să ofere sânge pentru sistemul medical. În fiecare an, peste 150.000 de pacienţi sunt beneficiarii direcţi ai sângelui furnizat de aceste centre.

”Criteriile după care am selectat cele zece centre, la fel ca şi anul trecut, sunt unele transparente. Am ţinut cont, pe de o parte, de numărul de donatori, şi pe de altă parte de gradul de deteriorare, în special în ceea ce priveşte circuitul donatorului, sau de lipsa aparaturii medicale moderne. Prin renovarea noilor centre vrem să ne reîntărim angajamentul de a susţine donatorii de sânge şi personalul medical în activitatea pe care o desfăşoară, salvatoare de vieti omenești”, a declarat Angela Galeţa, directorul Fundaţiei Vodafone România.

Această nouă etapă a programului ”O şansă pentru viaţă” este finanţată de Fundaţia Vodafone România cu 190.000 de euro. ”O şansă pentru viaţă” este cel mai amplu program naţional de donare de sânge derulat până în prezent în România. Programul, implementat de Asociaţia React şi Fundaţia Vodafone România, a fost lansat în mai 2008 cu scopul de a îmbunătăţi sistemul transfuzional românesc. 

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.