Monica Mureşan, manager de proiect, a declarat că bugetul din acest an este de 42.222 de euro din care subvenţia de la Comisia Europeană este de 20.000 de euro (mai mică cu circa 5000 de euro faţă de anul trecut). Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud va veni cu un aport de peste 12.000 de euro din sursele proprii, Primăria Bistriţa cu 6.000 de euro, iar Consiliul Judeţean cu 4.000 de euro, cele două instituţii fiind parteneri în proiect.
„Suntem foarte mândri că la acest apel de proiecte nota pe care am luat-o a fost de 99 de puncte din 100, acest lucru însemnând că proiectul nostru a fost primul ca şi calitate, ca şi obiective şi activităţi pe care şi le-a propus. Deşi am primit un mandat de cinci, în fiecare an noi depunem un nou plan de activităţi respectând priorităţile de comunicare ale Comisiei Europene şi, de ce nu, cele locale, una dintre ele fiind regionalizarea. Este foarte important ca oamenii să înţeleagă corect ce înseamnă acest lucru. Din experienţa noastră, de mulţi ani statele vechi ale UE funcţionează după acest principiu, iar principiul alocării fondurilor este la nivel regional astfel încât să se poată rezolva nevoile din regiunea respectivă fără a intra într-un concurs cu alte regiuni mai puternice şi care au mai multe resurse pentru a atrage banii care sunt alocaţi în bugetul multianual. Noi, cu siguranţă, ne-am propus şi vom face acest lucru în perioada următoare. CCI este parte din organisme de lucru în cadrul unor autorităţi de management pentru a putea veni acolo cu experienţa noastră şi cu capacitatea noastră de a aduce de la firul iebii informaţii necesare pentru planificarea şi programarea noii etape bugetare”, a declarat Monica Mureşan.
Ea a spus că Centrul Europe Direct Bistriţa îşi propune, în următorii cinci ani, ca prin activităţile sale să susţină eforturile de comunicare ale UE pentru ca cetăţenii să devină mai conştienţi de politicile şi priorităţile UE care nu întotdeauna sunt pe placul nostru, dar trebuie să înţelegem mecanismele care duc la aceste politici.
„Trebuie să cunoaştem drepturile pe care le au oamenii. Evident, discutăm de democraţia participativă şi de promovarea acesteia fiindcă anul 2014 este unul important din punctul de vedere al alegerilor parlamentare şi oamenii trebuie să fie pregătiţi. În mod specific dorim să creăm una cces facil la informaţiile europene şi pentru aceasta vom modifica multe dintre instrumentele pe care le avem. Vom încerca să întărim schimbul de opinii între cetăţeni, între cetăţeni şi autorităţi cu privire la activităţile UE şi a modului în care acestea au un impact asupra vieţii noastre zilnice pentru că acest lucru se întâmpla. Vom încuraja dezbaterea şi conştientizarea privind cetăţenia participativă”, a declarat Monica Mureşan.
Pentru anul în curs, anul 2013 este Anul European al Cetăţenilor, aşa încât cetăţeanul e în centrul comunicării, dar, la rândul lui, trebuie să furnizeze un feedback valoros către CE prin Centrele Europe Direct care au capacitatea de transmitere a informaţiei aşa încât să fie luate măsuri de îmbunătăţirea vieţii de zi cu zi.
La rândul ei, Elena Bărbos, manager executiv, a prezentat activităţile pe care Centrul Europe Direct şi-a propus să le facă şi anul acesta, printre care se numără serviciile de informare, concursul de proiecte „Construcţia europeană”, dezbateri pentru antreprenori, pentru jurnalişti şi bloggeri şi multe altele.
Cristiana Sabău
Adaugă comentariu