Actualitate

Centrul Onisim solicită bani pentru amenajarea unui atelier de tâmplărie şi sculptură

Centrul Onisim a depus un proiect la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale prin care cere finanţare de 500.000 de lei pentru amenajarea unui atelier de sculptură în care să lucreze foştii deţinuţi care sunt eliberaţi din penitenciar. ”Deţinuţii se plâng că nu sunt angajaţi de nimeni când ies”, spune directorul AJPS, Doina Sigmirean.

Directorul Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale Bistriţa-Năsăud, Doina Sigmirean, a declarat, vineri, că instituţia pe care o conduce face demersuri la ministerul de resort pentru sprijinirea Centrului Onisim pentru ca cei de acolo să poată amenaja un atelier de tâmplărie şi sculptură în care să lucreze foştii deţinuţi.

„Sunt fonduri care pot fi accesate. Le-am prezentat celor de la Centrul Onisim oportunitatea de a se dezvolta în sensul de a nu fi doar un centru în care să poată dormi cei care sunt eliberaţi, ci şi unul în care să înveţe o meserie. Ei au propus atunci să facă un atelier de tâmplărie şi chiar de sculptură unde să producă anumite obiecte pe care să le pună în vânzare şi pe deasupra să şi califice aceşti oameni într-o anumită meserie. Noi, prin intermediul Comisiei de egalitate de şanse, am invitat şi posibili angajatori. Deţinuţii se plâng că nu sunt angajaţi de nimeni când ies din penitenciar şi vrem să vedem de ce”, a declarat Doina Sigmirean.

Iosif Pintican, managerul proiectului „Egalitatea de şanse – resursă pentru un viitor mai sigur”, a declarat că discuţiile cu potenţialii angajatori nu pot fi decât de bun augur.

„Se ştie că angajatorii sunt foarte rezervaţi când vorbim de grupuri vulnerabile, care nu au abilităţi şi vrem, prin acest seminar, să ne apropiem de angajatori şi să arătăm că sunt persoane care au suferit pedeapsă privativă de libertate, dar au anumite abilităţi şi se pot integra cu succes în câmpul muncii”, a declarat Pintican.

Ela  declarat că atelierul de tâmplărie şi sculptură ar putea fi amenajat, dacă se va primi finanţare, pe un teren care era folosit până acum cu scop agricol.

„Vrem să facem un atelier care să fie un sprijin pentru cursurile de calificare profesională, dar în care ei să înveţe anumite meserii de bază cum ar fi tâmplăria, lăcătuşerie mecanică. Acel atelier ar putea fi un tampon între penitenciar şi piaţa muncii în general”, a declarat el.

În prezent, în Penitenciarul Bistriţa sunt 634 de deţinuţi, iar 70% dintre ei sunt recidivişti.

Cristiana Sabău

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.