Actualitate

Centrul social-educativ ”Grigore Pletosu” al Bisericii Ortodoxe prinde contur. Aici va funcționa și o școală

S-a încheiat o nouă etapă a lucrărilor de reabilitare a Centrului social-educativ “Grigore Pletosu” din Bistrița, care va găzdui și Școala Gimnazială “Grigore Pletosu”, anunță preotul Tudor Mudure, inspector al Arhiepiscopiei Clujului, la nivelul județului Bistrița-Năsăud și totodată coordonator de proiect.

”După o perioadă lungă de trudă a fost finalizată fațada principală a clădirii și acoperișul. Este o lucrare migăloasă care necesită multă atenție, dar și suport financiar consistent. Muncim și investim pentru viitorul copiilor și al tinerilor din județul nostru! Mulțumim tuturor celor care au fost și vor fi alături de noi!”, a scris preotul Mudure pe Facebook.

https://www.facebook.com/tudor.mudure/posts/2772325443030896

Amenajarea Centrului Socio-Educațional ”Grigore Pletosu” în clădirea în care a funcționat liceul de muzică de pe strada Alexandru Odobescu, nr. 4, în apropierea Bisericii “Sf. Trei Ierarhi”, a început în toamna anului trecut, intenția Bisericii Ortodoxe fiind aceea de a avea aici un centru care să găzduiască o școală cu profil teoretic, cu nivel primar, gimnazial și pe viitor și liceal, o cantină socială pentru copii cu posibilități precare, un centru educativ after-school și o capelă. De asemenea, sub cupola așezământului educațional va fi și sediul Asociației Tinerilor Creștini Ortodocși Bistrița.

”Funcționarea unei școli care va fi patronată de Biserică va însemna de fapt o mai mare acoperire a nevoilor societății, iar rolul nostru este de a veni în întâmpinarea acestor nevoi prin programe concrete și aplicate. Dorim să venim cu o ofertă educațională în care să primeze accentul pe educație ca fundament al dezvoltării umane, în complementaritate cu educația morală ca mecanism de dezvoltare spirituală”, spunea pr. Tudor Mudure.

Potrivit acestuia, sub cupola așezământului educațional va fi și sediul Asociației Tinerilor Creștini Ortodocși Bistrița.

Grigore Pletosu a fost întâiul protopop ortodox al Bistriței și profesorul lui George Coșbuc. S-a născut la 9 iunie 1848, în Chintelnic, jud. Bistriţa-Năsăud, și a decedat în 4 nov. 1934, în Bistriţa, fiind înmormântat în curtea Bisericii ”Sfinţii Trei Ierarhi” de pe str. Al. Odobescu. A urmat studiile la Gimnaziului grăniceresc din Năsăud (1863-1871), la Institutul Teologic din Sibiu (1871-1874), continuând la Facultăţile de Filosofie ale Universităţilor din Leipzig şi Budapesta (1874-1878). A fost profesor suplinitor (1878) şi definitiv (1882) de Română şi Filosofie, precum şi catehet pentru religia ortodoxă la Gimnaziul din Năsăud, până la pensionare (1909). Preot în 1892, hirotesit protopop în 1896, din 1909 ales protopop al Bistriţei, iconom stavrofor (1928), membru în ‘Sinodul’ Arhiepiscopiei Sibiului şi apoi al Episcopiei CIujului, membru în Congresul Naţional Bisericesc al Mitropoliei Ardealului, asesor consistorial onorar (1903), preşedinte al secţiei şcolare a Astrei.

12 comentarii

  • Bună afacere între fosta administrație a primăriei și consiliul județean care au susținut Mitropolia Clujului să cumpere clădirea de la fostul proprietar din Sighet și să o renoveze atât de repede. Cât despre utilitate, urmează să vedem roadele.

  • Utilitatea se va vedea atunci cand aceasta scoala va gazdui elevi pentru 4 clase primare,4 de gimnaziu,4 de liceu si 10 cabinete pt munca individuala pe instrumente.Dar,asta ar trebui sa declare pr.Tudor Mudure:pe cati elevi conteaza pt anul scolar2021/2022? Sa dea bunul Dumnezeu sa fie bine…dar sa nu sarbatorim inca …ca mai este cale pana acolo!

  • Orice investiție în școală,sănătate ,sport,cultură e binevenită.Totuși când statul investește în biserci,iar popii în școli,parcă-i cam cîș.Dar bani să iasă, că școala,oricum se face online.
    PĂREREA MEA !

  • Prin amenajarea Centrului Socio-Educațional ”Grigore Pletosu” în clădirea monument istoric, în care a funcționat Liceul de Muzică, situată în Bistrița pe strada Alexandru Odobescu, nr. 4 si în apropierea Bisericii “Sf. Trei Ierarhi”, se conturează tot mai mult un pol al ortodoxiei bistritene.
    După cum se stie, inainte de 1989 Protopopiatul ortodox din Bistrita a functionat la Biserica „Sfintii trei ierarhi” cunoscută si sub numele de „Catedrala Ortodoxa” de pe str. Alexandru Odobescu, nr.5. construită în perioada interbelică, pentru cultul ortodox. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 1927, iar primul său slujitor a fost Grigore Pletosu, profesorul de limba şi literatura română al poetului George Coşbuc, al Mitropolitului Nicolae Bălan şi al Patriarhului României, Miron Cristea.
    In perioada comunista Biserica ortodoxă a pus tot mai mult stapanire pe bunurile bisericii greco-catolice confiscate abuziv in anul 1948. Este vorba de biserica din Piata Unirii din Bistrita (fosta a minoritilor), care impreuna cu ansamblul manastiresc nefolosit la vremea respectivă, fusese cumpărate in 1893 de Biserica Greco-catolică, cu suma de 35.000 de florini avand in vedere ca la acea vreme romanii nu aveau voie sa isi construiasca biserica in interiorul orasului. Dupa cumparare, au fost efectuate ample lucrari de reabilitare interioara si de adaptare la nevoile cultului greco-catolic. De asemenea, porticul vestic a fost refacut in stil gotic si a dobândit aspectul actual în perioada interbelică. În 1948 regimul comunist a desfiinţat Biserica Greco-catolică, drept urmare şi lăcaşul de cult a fost preluat de către ortodocşi. In vechiul ansamblu manastiresc a functionat o buna perioada de timp Muzeul Bistritean. Dupa 1989, nici macar biserica nu a fost retrocedata adevaratilor proprietari greco-catolici. Ba mai mult, ortodocsii au pus stăpânire si pe cladirile manastiresti unde si-au instalat protopopiatul. Este o dovada clara de lipsa de bunavointa, care nu are nici o legătură cu morala crestină, dar si o incalcare a legii retrocedarilor.

  • Oare vor invata pe copii dupa morala crestina sa nu furi bunul altuia??? Oare se pragatesc tovarasii ortodocsi sa retrocedeze biserica care nu le apartin de la coroana si sa isi mute protopopiatul in noua cladire renovata???

  • D-le Comanescu

    Ziceti ca Ierarhii din Sinodul BOR au fost ostili legionarilor, si nu au sprijinit de loc Miscarea Legionara?
    Atunci de ce Patriarhul BOR, Miron Cristea, a emis o circulara speciala in februarie 1937 cand auf fost readuse in tara cu trenul corpurile neinsufletite ale „martirilor ortodocsi” Mota si Marin, cazuti de partea fascistilor in razboiul civil din Spania? De c e i-a autorizat in mod special pe preotii si episcopii ortodocsi sa participe la manifestatiile legionare in garile pe unde a trecut trenul?
    De ce au fost conduse ceremoniile de inmormantare, care au avut loc la 13 februare 1937 la Bucuresti, de doi mitropoliti ortodocsi si un episcop ortodox, si anume de Gurie Grosu, Mitropolitul Basarabiei si Nicolae Balan, Mitropolitul Ardealului, respectiv episcopul Vartolomeu Stanescu?
    Gurie Grosu a fost simpatizant al Miscarii Legionare inca din anii 1920. In 1925 a participat la o tabara de munca legionara si a rostit urmatoarele:
    „Binecuvantez munca legionarilor, si rog pe Atotputernicul sa calauzeasca toata suflarea romaneasca spre idealul urmarit de voi, legionarii, care ati apucat pe drumul cel adevarat, drumul nationalismului constructiv”.
    Nicolae Balan, Mitropolitul Ardealului in perioada 1920-1955, este numit de Alexandru Safran, Mare Rabin al Romaniei in perioada 1940-1947, in memoriile sale, „antisemit notoriu”. Se pare ca Nicolae Balan a fost mai putin un „Iubitor al poporului evreu”.
    Vad ca va place se recomandati altor persoane sa puna mana pe carte. Va recomand si eu o carte aparuta in Statele Unite: Ion Popa, The Romanian Orthodox Church and the Holocaust, Indiana University Press 2017.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.