”Proiectul ”O şansă europeană pentru copiii români” este la finalul primilor doi ani. În cadrul componentei “Împreună” pe care Organizaţia Naţională Cercetaşii României prin Centrul Local “Oscar Skrabel” Bistriţa o derulează în acest proiect, am lucrat în aceşti doi ani cu 242 de copii defavorizaţi din judeţele Bistriţa – Năsăud şi Suceava (inclusiv copii din sate izolate). Am derulat cursuri şi ateliere de comunicare şi negociere; piaţa muncii/elemente de carieră/metode de autopromovare; drepturi şi obligaţii în societate; institutii publice româneşti şi europene; exprimare prin artă, estetică şi ecologie; educaţie pentru voluntariat. Am organizat concursuri în care copiii au venit cu idei de îmbunătăţire a comunităţii din care fac parte. Multe dintre ele au fost exceptionale, iar autorii celor mai bune proiecte au beneficiat de o tabără în Austria unde au avut ocazia să viziteze multe dintre obiectivele prezentate în timpul sesiunilor de instruire, să cunoască oamani noi şi să interacţioneze cu aceştia”, a precizat prof. Sidor Costinaşi (foto), coordonatorul activităţilor din cadrul componentei „Împreună”, directorul Centrului Local Bistriţa al Organizaţiei Naţionale Cercetaşii României.
Proiectul “O şansă europeană pentru copiii români”, finanţat din Fondul Social European al Uniunii Europene şi de Guvernul României, prin POSDRU, se derulează prin intermediul a şase organizaţii neguvernamentale – cinci din România şi una din străinătate, pe parcursul a trei ani.
Grupul-ţintă al proiectului îl constituie 800 de copii cu vârste între 8 si 16 ani, cu risc de abandon şcolar din Bucureşti, Hunedoara, Bistriţa-Năsăud şi Suceava.
În cadrul programului, cei 800 de copii vor fi implicaţi în activităţi de educaţie extraşcolară, de recuperare a cunoştinţelor neasimilate la timp în şcoală, de dezvoltare a aptitudinilor native, a creativităţii, a spiritului civic, a lucrului în echipă – ceea ce va conduce la reducerea riscului de abandon şcolar şi la integrarea lor în societate. Pentru ca rezultatul proiectului să fie durabil, iar copiii să beneficieze pe viitor de sprijinul familiilor lor în finalizarea studiilor şi alegerea unei cariere, se va asigura consiliere socio-psihologică familiilor din care provin aceşti copii.
Organizaţia Naţională “Cercetaşii României” este cea mai mare organizaţie educativă de tineret din România, cu circa 2500 de membri în peste 53 de centre locale (filiale) răspândite în toată ţara.
Admir entuziasmul d-nului prof. Sidor Costinaşi! Felicitari pentru actiunile organizate pentru copiii judetului nostru. Va doresc putere de munca si nu ne uitati ! Mai trebuie muncit cu parintii acestor copii.