Comunitatea Evreilor din Bistriţa-Năsăud şi Primăria Bistriţa organizează vineri, 9 octombrie, un ceremonial de comemorare a Holocaustului.
Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului se celebrează în data de 9 octombrie, ocazie cu care au loc diverse ceremonii în toată ţara pentru a comemora evreii care au murit în Holocaust.
Ceremonialul de la Bistrița va avea loc începând cu ora 14.00, la Monumentul Deportaţilor situat pe strada General Grigore Bălan, în faţa Sinagogii Bistriţa, informează Primăria Bistrița pe site-ul său.
Din Bistriţa-Năsăud, aproape 6.000 de evrei au fost luaţi din casele lor în iunie 1944 şi deportaţi în Germania. Din cauza condiţiilor grele, 300 de evrei au murit înainte de a fi deportaţi şi au fost înmormântaţi în incinta lagărului, într-o groapă comună. Dintre cei care au fost transportaţi cu trenurile în Germania, doar 700 au reuşit să se mai întoarcă acasă. Niciun supraviețuitor al lagărelor de concentrare nu mai este în viață.
Evreii din Bistriţa au fost duşi iniţial într-un lagăr la patru kilometri de oraş, pe teritoriul actualei Staţiuni de Cercetare şi Producţie Pomicolă Bistriţa, unde se spunea că va fi pregătit terenul pentru o crescătorie de porci. Aproape 2.500 de locuitori ai ghetoului proveneau chiar din Bistriţa. Ceilalţi au fost aduşi din comunităţile din districtele Bistriţa de Jos şi Bistriţa de Sus, Năsăud şi Rodna.
Ghetoizarea evreilor din oraş s-a făcut sub comanda primarului Norbert Kuales şi a şefului poliţiei, Miklós Debreczeni. În alte comunităţi ale judeţului, operaţiunea a fost condusă de László Smolenszki, adjunctul de prefect, şi locotenent-colonelul de jandarmi Ernö Pasztai. Toţi patru participaseră, împreună cu László Endre, la conferinţa din 28 aprilie de la Târgu Mureş. Ghetoul, constând dintr-un număr de barăci şi adăposturi pentru porci, era inadecvat din toate punctele de vedere. Resursele de apă şi hrană au fost, în mare parte, foarte sărace, din cauza comportamentului inacceptabil al lui Heinrich Smolka, cel însărcinat cu asigurarea lor. Printre cei care au cooperat cu Smolka la persecutarea evreilor s-a aflat Gusztáv Órendi, un agent al Gestapo din Bistriţa. Autorităţile poliţieneşti locale au asigurat paza ghetoului cu 25 de jandarmi din Dumitra, trimişi la Bistriţa de colonelul Paksy-Kiss. După 10 mai 1944, prefect al judeţului a fost Kálmán Borbély. Deportarea celor 5.981 de evrei din Bistriţa a avut loc la 2 şi 6 iunie 1944.
Foto: arhivă
Dar pe arabii omorati de evrei din fasie cand ii comemoram?
E doar o intrebare, nu am omorat nici un evreu!
Comentariile cu tenta antisemita nu mai mira pe nimeni dupa ce indivizi cu pretentii intelectuale, precu Dan Sova care pe 5 martie 2012, a declarat pe un post de televiziune urmatoarele ineptii : „pe teritoriul Romaniei niciun evreu nu a avut de suferit si asta se datoreaza lui Antonescu”, ceea ce a determinat reactii de consternare in multe cancelarii din intreaga lume. Acelasi Sova, conform http://www.comisarul.ro, anul trecul declara cu aroganta intr-un grup de prieteni:”Bă, pe mine mă doare în c..r de viitorul ţării ăsteia de că…t, eu îmi fac în trei ani 8 milioane şi vă spun pa!
Fara comentarii!
Unde vezi tu comentariu antisemit?
De ce nu sunteti echidistanti….in fasie se moare zilnic …si nu eu fac asta!
remarc doar ca toti functionarii cu autoritate din acea vreme care s-au facut direct vinovati de ce s-a intamplat cu evreii bistriteni, nu stiu daca erau cetateni romani sau nu, dar sigur sigur nu erau urmasii dacilor…
Ce sa te astepti de la Vali martorul lui Sova. Uite mai pui de dac ce au facut urmasii dacilor: Conform raportului Comisiei Wiesel între 280.000 și 380.000 de evrei au fost uciși sau au murit sub supravegherea și, ca urmare a politicilor deliberate ale autorităților civile și militare românești. Numărul de victime, face România „Dintre toți aliații Germaniei naziste, [responsabila] pentru moartea a mai mult de evrei decât orice alta tara decât Germania” peste 11.000 de romani au fost, de asemenea, uciși.
Jean Ancel a fost investigator principal la Yad Vashem și un membru de frunte al Comisiei. Prin studiile sale pe această temă, Ancel a schimbat percepția rolului România în Holocaust. Conform cercetarilor sale România nu a fost „trasa”, după Germania nazistă, ci a inițiat și precedat crimele germane împotriva evreilor. Ancel folosind arhivele proprii ale României (puse la dispoziție în 1994-1995) a unei realități mult timp documentate în alte surse (documente naziste, mărturii de urmaș, foi matricole proces pentru crime de război) oferă confirmarea faptului că România nu s-a limitat doar la a participa ci a pus în aplicare în mod autonom un genocid autonom al evreilor din Basarabia, Bucovina, Ucraina și a fost singurul aliat nazist care a facut acest lucru în timpul războiului.
Si despre asta ar trebui sa se vorbeasca la 9 Octombrie, pentru ca odioasele crime petrecute cu trei ani inainte de deportarea evreilor din Bistrita au fost responsabilitatea exclusiva a statului fascist roman.
Raportul Comisiei Wiesel a apreciat că între 280.000 și 380.000 de evrei au fost uciși sau au murit sub supravegherea și, ca urmare a politicilor deliberate ale autorităților civile și militare românești. Numărul de victime, face conta România ca „Dintre toți aliații Germaniei naziste, [responsabile] pentru moartea a mai mult de evrei decât orice alt decât Germania se țară” peste 11.000 de romani au fost, de asemenea, uciși.
Jean Ancel a fost investigator principal la Yad Vashem și un membru de frunte al Comisiei. Vă mulțumim pentru studiile sale pe această temă, Ancel a schimbat percepția rolului România în Holocaust. Conform cercetarilor sale România nu a fost „tras”, după Germania nazistă, a inițiat și precedat crimele germane împotriva evreilor.
Ancel oferă este o confirmare de la arhivele proprii ale României (puse la dispoziție în 1994-1995) a unei realități mult timp documentate în alte surse (documente naziste, mărturii de urmaș, foi matricole proces pentru crime de război): că România nu au participat numai în dar puse în aplicare în mod autonom genocid autonomă evreilor din Basarabia, Bucovina, Ucraina și-singurul aliat nazist să facă acest lucru în timpul războiului.