Actualitate

Ceremonie la Bistrița de Ziua Imnului Național

Instituţia Prefectului, împreună cu Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Primăria Bistriţa şi Garnizoana Bistriţa, organizează manifestări dedicate Zilei Imnului Național conform următorului program:

Joi 27 iulie

Orele 18.00 – 19.00: Concert al Muzicii Militare în Biserica Evanghelică. Detalii aici.

Sâmbătă 29 iulie

Orele 9.00 – 9.30 (Piaţa Centrală, statuia poetului Andrei Mureşanu): Ceremonie publică – acordarea onorului militar, binecuvântare şi rugăciune pentru poporul român, alocuţiuni, intonarea imnului Naţional al României, defilarea gărzii de onoare.

”Organizatorii invită parlamentarii judeţului, autorităţile şi şefii instituţiilor publice organizate în judeţ, comandanţii instituţiilor judeţene din cadrul Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, preşedinţii formaţiunilor politice, conducătorii asociaţiilor şi fundaţiilor şi nu în ultimul rând cetăţenii municipiului să se alăture acestui moment”, anunță Prefectura.

Începând din 1848, ”Deşteaptă-te, române!” i-a călăuzit pe români în momente importante ale istoriei, precum Războiul de independenţă, primul şi al doilea război mondial. Mai ales în timpul crizei de după lovitura de stat de la 23 august 1944, când România s-a detaşat de alianţa cu Germania lui Hitler, alăturându-se Aliaţilor, acest imn a fost cântat în mod spontan şi emis pe toate staţiile radio. Imediat după instaurarea dictaturii comuniste la 30 decembrie 1947, când regele Mihai I a fost forţat să abdice, ”Deşteaptă-te, române!” a fost interzis, intonarea sau fredonarea sar fiind pedepsită cu ani grei de închisoare. Din anii 1970, melodia a putut fi din nou cântată, dar fără versurile originale. În 22 decembrie 1989, în timpul revoluţiei anticomuniste, imnul a fost cântat pe străzi, fiind instituit apoi drept Imn Naţional.

Poemul ”Un răsunet” al lui Andrei Mureşanu, redactat şi publicat în timpul Revoluţiei de la 1848, a fost pus pe note în ziua în care autorul l-a recitat câtorva prieteni braşoveni. Anton Pann este creditat ca autor al muzicii imnului, dar melodia pe care Andrei Mureşanu a pus versurile sale avea o largă circulaţie în epocă şi nu i se cunoaşte cu certitudine autorul. Andrei Mureşanu s-a născut la 16 noiembrie 1816, în Bistriţa.

3 comentarii

  • No bine GĂBRIŞ ai zâs şi tu ceva…stai jos, 4!
    Oricum, deşi poporul român cântă de sute de ani ,,deşteaptă-te române” şi ,,unire”, din păcate nici până azi nu o reuşit nici să se deştepte, nici să se unească…Suntem cea mai dezbinată nație de pe Pământ.

  • Stati jos. Amandoi luati nota 2. Eu unul nu ma duc sa vad cum biata ARMATA este obligata sa dea onorul unor colegi de partid cu tov. dragnea care era cat pe ce sa declare pe ascuns limba maghiara ca oficiala precum si recunoasterea drapelelor secuiesti si magiar ca oficiale. Plus alte cotcarii de care noi prostimea nu am fi aflat . Ca atare in numele marelui meu BUNIC capitan de PRIM RAZBOI MONDIAL si participant la adunarea de la ALBA IULIA, cel care in 1936 pe banii lui a ridicat un monument in memoria fratilor lui morti din satul COASTA, voi depune niste flori de camp la monumentul neamului meu. Am o gramada de neamuri morti in BALCANI pe care nimeni nu -i cunoaste si nu i-au mai gasit. Bunicul fiind nascut in catunul COASTA in care fiecare casa a dat un mort in acel teribil razboi. In suflet daca ai aceasta traire, si zilnic o porti nu mai este nevoie de a primi onoruri, Cine sa primeasca ? Cei ca dragnea ,repetenti de scoala care nici macar nu au invatat ISTORIA. Impostura si tradarea nu se trateaza cu onoruri militare. In mod normal dupa prostiile facute de aceasta coalitie, trebuia ca CSAT-ul sa se sesizeze precum si PARCHETUL si PROCURATURA GEN . si acesti tovarasi trebuiau sa fie judecati pt. inalta tradare. Nu de alta, doar sunt primii oameni in STAT. Cu groaza ma gandesc ce s-ar intampla intr-un conflict armat deschis ? Estia sunt capabili sa ne vanda pe bucati inainte de a incarca pusca. Fereasca DUMNEZEU sa primesti ordin de lupta de la asemenea lichele .

    • Domnule Bălan, m-ați înțeles total greşit!!! Vă împartăşesc în totalitate ideea şi vă înțeleg indignarea, însă cu tot respectul ce îl port pentru strămoşii noştri care şi-au dat viața pentru fiecare palmă de pământ, ASTĂZI nu putem spune că ne-am deşteptat, atâta timp cât ne e lene să mergem le vot, când pentru o găleată goală şi un fix…pix ne vindem votul, când pentru un ajutor social lingem toți penalii,etc., etc…Cât despre unire, da tot strămoşii noştri au înfăptuit-o, dar ASTĂZI cât de uniți suntem?…atâta timp cât pentru un vot (aşa cum ziceați şi d-voastră),ne dăm cu ungurii, când nu ne mai ajutăm unii pe alții, dimpotrivă, ne urâm tot mai mult, ne batem joc unii de alții ori de câte ori avem ocazia?…ASTĂZI mai putem spune ca suntem mai deşteptați şi mai uniți?…Nu cred! Se-ntorc strămoşii noştri în morminte când văd ce facem noi cu țara lor dragă…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.