(FOTO-VIDEO) La Monumentul Eroilor din Cimitirul Municipal Bistrița a avut loc un ceremonial militar-religios pentru a marca Ziua Veteranilor de Război.
Președintele Asociației Veteranilor de Război – Filiala Bistrița-Năsăud, col. (r) Vasile Măgerușan, a spus că dacă în 1989 trăiau 3.887 de veterani de război, 79 de invalizi de război, 302 văduve de război și 3.370 de văduve de veterani de război, în prezent mai sunt în viață 41 de veterani de război cu vârste cuprinse între 95 și 102 ani, dintre care 5 împlinesc în 2019 vârsta de 100 de ani, și 450 de văduve de veterani de război.
”Ne amintim în această zi de cei care și-au sacrificat cei mai frumoși ani din viață luptând pe câmpurile de bătălie pentru apărarea patriei. Noi, cei de astăzi, avem datoria să transmitem mai departe faptele lor de curaj și vitejie. Ei ne-au învățat lecția demnității și a patriotismului”, a menționat locțiitorul comandantului Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, col. Ioan Cristurean.
”Veteranii reprezintă una dintre marile comori ale țării, se cuvine să îi cinstim ori de câte ori avem ocazia. Ei reprezintă o istorie autentică, o istorie care ne vorbește despre curaj, suferință și sacrificiu și, peste toate, despre o nesfârșită iubire de țară. Le aducem un omagiu pentru sacrificiile făcute pe câmpul de luptă, le urăm multă sănătate și La mulți ani”, a spus viceprimarul Bistriței, Cristian Niculae.
Ceremonialul a cuprins acordarea onorului militar, salutul Drapelului de Luptă, intonarea Imnului Naţional al României, oficierea serviciului religios, alocuțiuni, depunerea unei coroane de flori, defilarea gărzii de onoare.
Ziua Veteranilor de Război, în fapt 29 aprilie, a fost instituită în 2007 în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României.
Dupa cum se poate vedea chiar din prima imagine, in Cimitirul Eroilor se mai afla inca „TROITA REVOLUTIEI” mutata aici pe furis, fara nici o noima chiar inainte de 22 Decembrie 2018, spre indignarea bistritenilor. Unul dintre artizanii acestei idei tampite a fost Prefectul Ovidiu Frenț, care a spus atunci că Piața Petru Rareș nu era un loc potrivit pentru troiță și de aceea s-a decis amplasarea ei in Cimitirul Eroilor.
Dupa cum se stie, in 22 Decembrie 1989, peste 10.000 de bistrițeni s-au ridicat împotriva dictaturii comuniste. După un marș prin tot orașul, demonstranții au ajuns, în jurul orei 9:00, în Piața Petru Rareș, în fața sediului Județenei P.C.R., inainte de fuga lui Ceausescu. Aici s-a scandat împotriva comunismului și a dictatorului, aici s-a cerut libertate pentru poporul român.
În 22 dcembrie 2018, aproximativ 40 de bistrițeni care nu stiau nimic despre mutarea simbolului revolutiei au venit în Piața Petru Rareș la toița care marca locul în care s-au adunat demonstranții bistrițeni în Decembrie 1989 si vazand locul gol, aceștia au aprins lumânări și candele si au depus o coroană de flori în locul Troieței de Lemn. Societatea civila a initiat atunci demers civic, insotit de strangere de semnături prin care solicita autorităților să aducă înapoi în Piața Petru Rareș, troița ridicată în memoria martirilor Revoluției Române din Decembrie 1989. Pe de alta parte, Cimitirul Eroilor a fost realizat in perioada interbelica respectand anumite reguli si deci nu poate fi „mobilat” dupa mintea oricarui neispravit, cu simboluri care nu au nici o legatura acesta.
Dupa ce nu vor mai fi adevaratii veterani de război , vor fi declarați veterani de război criminalii de la revoluție , ciomagarii din Iunie 90 si mardeiași din august 2018 !