Actualitate

Vineri 29 iulie sărbătorim Ziua Imnului Național. Nicolae Furdui Iancu, invitat special la ceremonie

De Ziua Imnului Național al României, vineri 29 iulie, la Bistrița va fi organizat un ceremonial militar și religios la statuia poetului Andrei Mureșanu din Piața Centrală. Invitat special: interpretul de muzică populară Nicolae Furdui Iancu.

Ceremonia va începe la ora 09.00 și va cuprinde acordarea onorului militar, slujbă de binecuvântare și rugăciune pentru poporul român, alocuțiuni, intonarea vocală și instrumentală a Imnului Național al României, cântece patriotice cu Nicolae Furdui Iancu, defilarea gărzii de onoare.

Dragi concitadini, vă invit să sărbătorim împreună Ziua Imnului Național mâine, 29 iulie, începând cu ora 9, la statuia poetului Andrei Mureșanu din Piața Centrală. Împreună cu Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud și Brigada 81 Mecanizată “General Grigore Bălan”, am organizat un frumos ceremonial militar-religios, care va cuprinde intonarea Imnului României și a unor cântece patriotice de către unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți rapsozi populari români, interpretul Nicolae Furdui Iancu. De asemenea, vă așteaptă un moment surpriză pregătit de tinerii români care trăiesc în afara țării și care își petrec vacanța la tabăra ARC de la Sângeorz-Băi, alături de profesori și voluntari. Ca urmare a disconfortului termic din aceste zile, s-a stabilit ca ceremonia dedicată Zilei Imnului să aibă loc de dimineață. Vă aștept să sărbătorim împreună Ziua Imnului în Orașul Imnului Național!”, spune primarul Ioan Turc.

Începând din 1848, ”Deşteaptă-te, române!” i-a călăuzit pe români în momente importante ale istoriei, precum Războiul de Independenţă, Primul şi al Doilea Război Mondial. Mai ales în timpul crizei de după lovitura de stat de la 23 august 1944, când România s-a detaşat de alianţa cu Germania lui Hitler, alăturându-se Aliaţilor, acest imn a fost cântat în mod spontan şi emis pe toate staţiile radio. Imediat după instaurarea dictaturii comuniste la 30 decembrie 1947, când Regele Mihai I a fost forţat să abdice, ”Deşteaptă-te, române!” a fost interzis, intonarea sau fredonarea sa fiind pedepsită cu ani grei de închisoare. Din anii 1970, melodia a putut fi din nou cântată, dar fără versurile originale. În 22 decembrie 1989, în timpul revoluţiei anticomuniste, imnul a fost cântat pe străzi, fiind instituit apoi drept Imn Naţional.

La originea Imnului Naţional al României se află poemul patriotic ”Un răsunet”, scris de Andrei Mureşanu şi publicat în timpul Revoluţiei de la 1848. Anton Pann este creditat ca autor al muzicii imnului. Andrei Mureşanu s-a născut la 16 noiembrie 1816, în Bistriţa.

Ziua Imnului Naţional al României a fost instituită în anul 1998.

4 comentarii

  • Avem boala sărbătorii a orice, oricând.
    Cred că atâtea ocazii și atât de des sărbătorite, cu deranjarea cursului normal al activității, nu mai are nicio națiune.
    E scump imnul, e frumos drapelul, sunt importanți eroii (nu mai zic: pompierii, jandarmii, polițiștii, vânătorii de deal, etc.).
    Dar toate au o măsură , iar ”mai puțin înseamnă mai mult”.
    Din 5 în 5 ani ar fi suficient să fie sărbătorită orice ocazie.
    Nici zilele de naștere nu le ținem în fiecare an cu fast și cu scoaterea din producție a întregului (mare și gras) aparat bujetar.

  • Pe caldura asta e super.Ar trebui tinuta obligatorie oficiala ,inchisa la culoare.Macar acum sa transpire politrucii si pensiile speciale pentru ,,patria” care pentru ei e mumă.Oricum doar pe ei îi mai inereseaza ceremoniile de genul asta.

  • O intrebare
    Ziua Imnului Național…in prezența/interpretarea lui Furdui Iancu. Da, un artist care interpretează mai ales cântece patriotice. Dar… vine la Bistrița, pe banii noștri, ai contribuabililor bistrițeni. Sau…cântă gratis? Sau… plătește conducerea Armatei? Nu găsea administrația artiști din zonă? Avem și la Bistrița „nume” care puteau cânta/interpreta Imnul… De ce cheltuim banii aiurea? In aceste vremuri…Doar întreb.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.