Actualitate

Ceremonie militară la Bistrița de Ziua Veteranilor de Război

Cu ocazia Zilei Veteranilor de Război, instituită în 2007 în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României, miercuri 24 aprilie, ora 12.00, la Monumentul Eroilor din Cimitirul Municipal Bistrița va avea loc o ceremonie militară.

Ceremonialul va cuprinde: acordarea onorului militar; salutul Drapelului de Luptă; intonarea Imnului Naţional al României; citirea mesajului Ministrului Apărării Naţionale; oficierea serviciului religios; alocuţiuni (Asociația Vetreanilor de Război, Primăria Bistriţa); depunere coroană de flori; defilarea gărzii de onoare.

”Activitatea, dedicată cinstirii veteranilor de război şi organizată în fiecare an ca formă de recunoştinţă a generaţiilor prezente faţă de aceştia, este deschisă participării publicului larg”, informează Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”.

1 comentariu

  • Pentru exactitate, Guvernul a hotărât, prin HG nr. 1222/10.10.2007, ca Ziua Veteranilor de Război să fie marcată anual la 29 aprilie, în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României. Si asta pentru că titlul de ”veteran de război” a fost recunoscut pentru prima dată la 29 aprilie 1902. Prin Decretul din 1902, participanții la Războiul de Independență din 1877 au fost declarați veterani, asigurându-li-se, pe lângă acest binemeritat și onorant statut, mijloace pentru un trai decent și înlesniri pe măsura curajului și a sacrificiilor probate pe câmpul de luptă.
    Ulterior, prin Legea din 13 ianuarie 1918, participanților la Primul Război Mondial decorați cu Medalia ”Virtutea Militară” de război clasa I li s-a acordat o pensie viageră, iar prin Legea din 2 septembrie 1920, participanților la Războiul din 1916-1918 li s-au creat condiții speciale de pensionare.
    Apoi, in 1927, prin Decretul — lege nr. 1402 din 15 mai, ofițerii activi și de rezervă care participaseră la Primul Război Mondial și fuseseră decorați cu Ordinul ”Mihai Viteazul”, au primit loturi de teren sau loturi de casă, precum și anumite gratuități.
    După 1947, unele drepturi și avantaje ale veteranilor de război din perioada interbelică au fost revăzute, unele fiind chiar anulate.
    În prezent, drepturile veteranilor de război sunt asigurate de Asociația Națională a Veteranilor de Război, membră a Federației Mondiale a Vechilor Combatanți, cu sediul la Paris. Aceste drepturi sunt garantate de legea nr. 49/1991 și de legea nr. 44/1994, modificată și completată prin Legea 303/2007.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.