Actualitate

Ziua Imnului Național: Ceremonie în Piața Centrală

Duminică 29 iulie, la statuia poetului Andrei Mureșanu din Piața Centrală Bistrița, este programată o ceremonie publică pentru a marca Ziua Imnului Național.

Începând cu ora 13.00, vor avea loc: acordarea onorului militar, binecuvântare şi rugăciune pentru poporul român, alocuţiuni, intonarea vocală și instrumentală a Imnului Naţional al României, defilarea gărzii de onoare.

La ceremonial sunt așteptați reprezentanţi ai autorităților publice locale, sistemului național de apărare și ordine publică, veterani de război, cadre militare în rezervă și retragere, societatea civilă, informează Instituția Prefectului.

Începând din 1848, ”Deşteaptă-te, române!” i-a călăuzit pe români în momente importante ale istoriei, precum Războiul de Independenţă, Primul şi al Doilea Război Mondial. Mai ales în timpul crizei de după lovitura de stat de la 23 august 1944, când România s-a detaşat de alianţa cu Germania lui Hitler, alăturându-se Aliaţilor, acest imn a fost cântat în mod spontan şi emis pe toate staţiile radio. Imediat după instaurarea dictaturii comuniste la 30 decembrie 1947, când Regele Mihai I a fost forţat să abdice, ”Deşteaptă-te, române!” a fost interzis, intonarea sau fredonarea sa fiind pedepsită cu ani grei de închisoare. Din anii 1970, melodia a putut fi din nou cântată, dar fără versurile originale. În 22 decembrie 1989, în timpul revoluţiei anticomuniste, imnul a fost cântat pe străzi, fiind instituit apoi drept Imn Naţional.

Poemul ”Un răsunet” al lui Andrei Mureşanu, redactat şi publicat în timpul Revoluţiei de la 1848, a fost pus pe note în ziua în care autorul l-a recitat câtorva prieteni braşoveni. Anton Pann este creditat ca autor al muzicii imnului, dar melodia pe care Andrei Mureşanu a pus versurile sale avea o largă circulaţie în epocă şi nu i se cunoaşte cu certitudine autorul. Andrei Mureşanu s-a născut la 16 noiembrie 1816, în Bistriţa.

2 comentarii

  • Din nou aceleasi figuri de politruci plictisitori. Evenimente trase la xerox care mineaza doar marele CENTENAR facut de figurile luminoase ale acestei tari. Prezentul nu ne arata decat ca suntem tot acolo ca acum 100 de ani, fata de natiunile civilizate ale EUROPEI. Noroc cu Bobita cainele de suflet a militarilor care mai animeaza ziua. Si bineinteles cinste ARMATEI care din pacate trebuie sa dea onoruri militare unor impostori.

  • Iar vor fi prezenti tovarasii de la stat care vin sa se pozeze langa statuie, cu nodul la cravata cat marul si coafuri comuniste si fete gretoase. Organizari de fatada. Avem niste personaje politice care sunt pusi pe functii de toata voma. O simpla propaganda politica. Greata romania de tot ce inseamna politica# politruci#tovarasi#partide#prostie.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.