Joi 2 iunie se sărbătorește Înălțarea Domnului, atunci când este marcată și Ziua Eroilor. Cu această ocazie, în Bistrița-Năsăud vor avea loc o serie de momente solemne, organizate de autoritățile locale în colaborare cu Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”.
La ora 09.00, în Blăjenii de Sus, comuna Șintereag, se va depune o jerbă de flori la bustul generalului erou Grigore Bălan.
La ora 11.00, la cimitirul din Șintereag, va fi depusă o jerbă de flori la mormântul slt. (p.m.) Marius Florin Sfecheș.
La ora 12.00, în Bistrița, la Monumentul Eroilor din Piața Petru Rareș, se va desfășura o ceremonie militară și religioasă care va cuprinde acordarea onorului militar, intonarea Imnului Național al României, oficierea serviciului religios, alocuțiune, depunerea unei coroande flori și defilarea gărzii de onoare.
La ora 13.00, la Cimitirul Municipal Bistrița de pe strada Tărpiului, se va depune o jerbă de flori la mormântul slt. (p.m.) Cristian Petru Filip.
To la ora 13.00, la Ferma Cavalerilor din zona Stațiunii Pomicole va fi depusă o coroană de flori la Monumentul Cavalerilor Ordinului Militar ”Mihai Viteazul”.
O ceremonie va avea loc și la Monumentul Eroilor de pe Vârful Grui din Munții Călimani, pentru a aduce un omagiu celor șaizeci de soldați români care au fost masacrați în acel loc, în timpul Primului Război Mondial. Slujba va fi oficiată de arhimandritul Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, alături de un sobor de preoți și diaconi.
Ceremoniale similare se desfășoară anual de Înălțarea Domnului și în alte cimitire ale eroilor din județ, la troițe și monumente ridicate în cinstea celor care și-au dat viața pentru patrie.
Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită ulterior prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001 prin care această zi a fost proclamată sărbătoare națională bisericească. Prin Legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cea de-a 40-a zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Domnului, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.
De Ziua Eroilor, în toate lăcaşurile de cult se trag clopotele și sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român. Slujbe de pomenire vor fi oficiate după Sfânta Liturghie şi la cimitirele, troiţele şi monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.
Motto:
„Ziua aceasta e consacrată Eroilor. […] Azi să nu-i insultăm cu pompe vane! De așa ceva n-au nevoie sufletele celor cari nu mai sunt și ale celor cari, vii, nu cer altceva decât să fie lăsați în pacea amintirilor sfinte. Azi, când, prin ceața altor necazuri și mai ales a lipsurilor morale în care e adevărata noastră nenorocire, trec umbrele îndurerate că nu suntem fericiți cum au vrut ei murind, să-i onorăm cu clipa de adâncă tăcere a reculegerii noastre și prezentând sufletește arma acelora cari străbat văzduhul românesc, să șoptim în fundul conștiinții noastre: Morților, pentru onor!”
(Nicolae Iorga- DISCURS DE ZIUA EROILOR; în Neamul Românesc, 11 iunie 1932)
Cu toate că Bistrita dispune de un CIMITIR AL ERIOLOR foarte bine ralizat, Este o mare prostie organizarea ceremoniei dedicate cinstirii memoriei eroilor lângă controversatul monument in formă de sulă de lângă prefectură, care a fost instalat in anul 2009 in Piata Petru pentru a satisface comoditatea politicienilor de astazi de a nu se mai deplasa la locul unde isi dorm somnul de veci eroii neamului. După cum se stie din presa vremii, cu prilejul sfintirii Cimitirului Eroilor din Bistrita pe data de 28 august 1938, după Sfânta Liturghie săvârsită la Catedrala ortodoxă, de pe strada Odobescu s-a organizat o procesiune la care participantii au străbătut pe jos distanta de la Catedrală până la Cimitirul Eroilor. După 1989, tot in Cimitirul Municipal de pe str. Tarpiului, in apropiere de CIMITIRUL EROILOR a fost amplasat si monumentul Eroilor din Dealul Crucii. De asemenea, tot aici isi doarme somnul de veci si sublocotenentul post-mortem Cristian Petru Filip, care si-a pierdut viata in Afganistan.
De aceea, ar trebui ca politrucii de astazi sa lase comoditatea de-o parte, si ceremoniile militar-religioase dedicate zilei eroilor la Bistrita să fie organizate doar la Cimitirul Eroilor de pe str. Tarpiului.