Cu ocazia Zilei Eroilor, sărbătorită în fiecare an de Înălţarea Domnului, militarii Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” vor organiza o serie de manifestări comemorative la Bistriţa în Cimitirul Eroilor, pe Vârful Gruiu Mare din Munții Călimani, dar și în comuna Şintereag, informează marea unitate.
În municipiul Bistriţa, în perioada 23-24 mai, militari din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată vor desfăşura activităţi de întreţinere, îngrijire morminte şi plantare de flori în Cimitirul Eroilor, în colaborare cu elevi de la şcolile din municipiul Bistriţa.
Joi 25 mai, de Ziua Eroilor, activităţile vor debuta cu Slujba de Înălţare a Domnului ce va fi săvârşită de un sobor de preoţi la Biserica Militară de Garnizoană din str. Avram Iancu, între orele 09.00 – 11.00.
Începând cu ora 10.30, în Cimitirul Eroilor va avea loc “Rostirea solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial” urmată, între orele 12.00 – 13.00, de ceremonia militară şi religioasă de depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor şi mormântul sublocotenentului erou post-mortem Filip Cristian din Cimitirul Eroilor Bistriţa, căzut la datorie în teatrul de operaţii din Afganistan.
Ceremonialul militar-religios din Cimitirul Municipal de pe str. Tărpiului va cuprinde acordarea onorului militar, salutul Drapelului de Luptă, intonarea Imnului Naţional al României, oficierea serviciului religios, alocuţiuni, depunerea unei coroane de flori, defilarea gărzii de onoare.
Militarii Batalionului 817 Artilerie “Petru Rareş” Prundu Bârgăului vor organiza şi desfăşura o ceremonie militară şi religioasă în memoria eroilor patriei la Monumentul Eroilor de pe Vârful Gruiu Mare din Munții Călimani, începând cu ora 12.00.
De asemenea, în comuna Şintereag, între orele 14.00 – 14.30, la Cimitirul Ortodox va avea loc o ceremonie militară şi religioasă la mormântul sublocotenentului erou post-mortem Sfecheş Marius Florin, căzut la datorie în teatrul de operaţii din Afganistan.
Foarte bine ca in sfarsit, ziua eroilor se sarbatoreste la Cimitirul Eroilor Bistrita si nu la controversatul monument in forma de „Sula” amplasat langa „Prefectura”, fara nici o noima, pe locul de unde in 2009 un primar incult a mutat statuia lui Petru Rares, numai pentru a satisface comoditatea politicienilor de astazi de a nu se mai deplasa la locul unde isi dorm somnul de veci eroii neamului. Este o revenire la normalitate mai ales ca in Cimitirul Eroilor din Bistrita a fost amplasat cu cativa ani in urma si monumentul Eroilor din Dealul Crucii, si tot aici isi doarme somnul de veci si sublocotenentul post-mortem Cristian Petru Filip, care si-a pierdut viata in Afganistan. Asadar, eroii au nume adevarate iar locul lor in cartea vesniciei a fost castigat cu jertfa. Să nu-i uităm pe eroii şi pe martirii Neamului românesc, asa cum ne îndemna şi versurile lui Nicolae Iorga:
„Noi suntem mulţi, e codrul plin,
De noi e plin muntele tot,
În şiruri crucile se ţin,
Pe gropi ce nu se mai socot.
Români am fost când am luptat
Până la urmă, neclintit,
Creştini suntem, căci am iertat,
Dormind acuma liniştit.
Şi după câte le-am făcut,
Noi mai simţim un singur dor;
Al celor care s-au trecut
Şi n-au văzut isprava lor.
Şi fiindc-am fost tot ce v-am fost,
Când ne-am făcut al vieţii rost,
În bucuria voastră, fraţi,
Nu ne uitaţi.”
Merita aprecieri deosebite initiativa Brigăzii 81 Mecanizată de a organiza activităţi de întreţinere, îngrijire morminte şi plantare de flori în Cimitirul Eroilor, în colaborare cu elevi de la şcolile din Bistriţa. Dar ar trebui ca si autoritatile locale sa faca un efort pentru renovarea si improspatarea crucilor de pe mormintele eroilor , dupa exemplul celor din Cimitirul Ostaşilor Sovietici din apropiere , unde pietrele funerare strălucesc acum, dupa lucrarile de reabilitare facute acum cativa ani.
La noi , Ziua Eroilor a fost decretată ca sărbătoare națională pentru comemorarea ostasilor care au murit în timp ce serveau patria în forțele armate, prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920. Prin acest decret s-a stabilit Ziua Eroilor să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului, iar România a devenit prima țară care îi comemorează în aceeași zi pe eroii străini și pe cei români. Această prevedere a fost stabilită ca urmare a Tratatul de la Versailles unde țările beligerante s-au obligat prin semnarea respectivului tratat, la întreținerea mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a monumentelor comemorative de război dedicate acestora. Mai trebuie stiut ca în timpul comunismului prin Decretul nr. 71/1948 Ziua Eroilor a fost schimbată la 9 mai, dar după revolutie s-a revenit la data inițială.
Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă si de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001 prin care această zi a fost proclamată ca sărbătoare națională bisericească.