Directorii de școli din județ au primit o veste mai puțin plăcută din partea inspectorului școlar general Camelia Tabără cu câteva zile înainte să înceapă noul an. Cei care au vrut să câștige bani în plus la salariu prin metoda ”plata cu ora” s-au trezit cu un NU ferm din partea conducerii ISJ Bistrița-Năsăud.
”Am fost în concediu trei săptămâni, iar luni când am venit nu mi-a venit să cred ce am găsit în mapă și vă arăt care e consistența dosarului cu cereri de plata cu ora din partea directorilor. Vă rog să nu vă supărați, am spus și ieri în Consiliul de Administrație că am să vin azi să vă arăt dosarul. Ca să nu am de trimis peste o sută de faxuri, răspunsul este NU. Nu se aprobă. Vă spun exact de ce: am fost director 10 ani și sunt convinsă din experiența personală că nu poți face două lucruri deodată și bine. Fie compromiteți orele și nu vi le faceți și atunci sunteți un foarte prost exemplu pentru colegii dumneavoastră, fie nu faceți activitatea de director. Aveți obligația să organizați, să clarificați, să monitorizați, să fiți permanent în școală pentru foarte multe chestiuni care trebuie reglate, să povestiți cu părinți, să-i calmați, să-i convingeți să vină de partea școlii și toate celelalte. Știu că sunt și situații deosebite. Mai știu că avem deficit de profesori de Fizică, de Informatică, etc. Pot fi aprobate anumite cereri ca excepții, dar, după consistența dosarului, nu mai e excepție, e regulă. Acesta este motivul pentru care răspunsul unitar este: NU se aprobă”, a spus Camelia Tabără.
Camelia Tabără a admis că există prevăzută în regulament această posibilitate, dar ea trebuia urmată pe alte căi.
”Am consultat regulamentul și știu că aveți dreptul la plata cu ora, dar a fost etapă de atribuire a orelor acestea titularilor. Vă rog să reveniți la aceste solicitări și să ne spuneți care era codul postului și codul orelor, dacă s-au parcurs toate etapele de mobilitate, dacă au fost sau nu luate orele în ședințe publice. Într-adevăr, în Lunca Ilvei, decât să facă orele un necalificat, le va face eficient directorul, dar nu altfel, dragi colegi, în condițiile în care în 6 septembrie mai avem ședință publică, iar din 9 septembrie încolo posturile care apar, adică orice oră plătită, trebuie anunțată ISJ. Aveți această obligație să transmiteți ISJ care le publică pe site la Mobilitate. Pe site stau 3 zile ca și anul trecut așa încât să existe tranparență totală în atribuirea acestor posturi. Orice cadru didactic are dreptul să le ceară. Depune cerere la ISJ și are prioritate concursul din 2019, cel național, note din anii de concurs național anterioare, plata cu ora, pensionari și așa mai departe, exact ordinea de la ultima ședință de repartizare pe posturi, dar nu invers. Fără supărare! Eu cred că numai așa putem funcționa și îmbunătăți lucrurile, să le spunem pe nume, pe față și să nu le amestecăm. Dacă nu reveniți cu cererea în care să arătați codul postului și al orelor respective, toate aceste ore pe care le cereți vor apărea în ședința publică din 6 septembrie și le distribuim. Dacă nu există altă variantă, o să vi le aprobăm în mod excepțional și sperăm cât mai puține situații cu putință ca să vă puteți face activitatea de management cât mai bine și mai eficient”, a spus Tabără.
Întrebată dacă are suspiciuni că directorii și-au pus deoparte ore pentru ei, inspectorul general Camelia Tabără a răspuns: ”Există suspiciuni că nu suntem corecți și transparenți. Sunt peste 100 de cereri de la un număr total de 150 de directori. Nu le putem verifica noi pe toate și atunci cred că e corect și prudent să procedăm așa. Mai e o ședință publică și se vor ocupa și aceste ore. Nu sunt catedre întregi, ci ore răsfirate și, de foarte multe ori, se justifică. Avem deficit de profesori de Matematică și de Fizică, dar chiar și așa eu, pentru că sunt foarte multe cereri, mi s-a părut că nu pot fi din categoria excepțiilor și trebuie verificate și revizuite”.
doamna inspector scolar judetean general… cum se impaca munca de inspector general cu activitatile depuse in scop politic si cu cea de consilier municipal. Le puteti face pe toate??? Aveti timp sa cititi macar toate documentatiile proiectelor pe care le aprobati in calitate de consilier sau votati cum primiti instructiuni???
Foarte bine ati facut cu directorii de scoli – clar calitatea muncii depuse ar fii foarte slaba… si ca director si ca profesor – sfatuiti si decideti bine pentru altii – puneti si dvs in practica ceea ce ziceti!!!
Faceti ca la spitale – angajati directori de scoli manageri profesionisti si lasati dascalii sa-si faca meseria :-p
Doamna Tabără nu intră în discuție din această abordare, e multilateral dezvoltată (adică dezvoltată în toate direcțiile), poate face față cu brio și activității de general peste derectorii psdisti și consilier local, obedient primarului creț și activist devotat partidului.
Păcat că și-a irosit cariera în spectrul psdist, va rămâne o amintire urâtă pentru bistrițeni.
anul trecut copilul meu n-a facut jumatate orele de matematica alocate primului semestru deoarece doamna directoare era foarte ocupata.
sa înteleg ca anul acesta nu se va mai repeta situatia?
Inspectoarea deconteaza 12 ore pe zi si face gura la saraciile astea.
12 intrebatio sa va spuna snapana
Mie îmi plac foarte mult directorii care pe lângă ore iau și dirigenție, iar dacă se poate directorii să fie în același timp și elevi într-o clasă de posliceală, cu atât mai bine: pe hârtie trebuie să fii întotdeauna cu de toate, că nu se știe niciodată cu reconversia profesională. Pasajul nu este preluat din Oceania lui George Orwell, ci strict din județul nostru, nu din 1984 ci din secolul 21 unde Big Brother is watching you – Fratele cel Mare stă cu ochii pe tine. În privința șefului cumulard să revenim la același George Orwell: toate animalele sunt egale, dar unele animale sunt mai egale decât altele. Știți cumva lucrarea?
Exceptiile, ale caror dosare vor fi aprobate sunt de culoare rosie. La aceste dosare se va revizui dar nu se va schimba nimic .
Vin alegerile si trebuie depusa munca pe teren, la alegatori (a se citi parinti, bunici ) nu in scoala la clasa .
Asta daca tot sunteti capabili de mai multe activitati .
Am si eu cateva intrebari :
E mai scump sa platesti un director care preda decat un profesor pensionat?
Sa fie o problema de buget si trebuie stransa cureaua ?
In ceea ce priveste activitatile d-nei inspector desfasurate pe mai multe planuri ,,borgovan” a spus tot ce era de spus
E corect. Politica e politică, dar educația copiilor e mult mai importantă. De ce să meargă la meditații să astupe golurile de la clasă!?