Cultură

Cetatea Bistriţei, prezentată studenţilor de la UBB Bistriţa de profesorul univ. dr. Ioan Chirilă

Zeci de studenţi ai Extensiei Bistriţa a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj, numeroase personalităţi, oameni de cultură şi de afaceri au ascultat conferinţa pr.prof. univ. dr. Ioan Chirilă despre cetatea Bistriţei, cu care s-a deschis seria evenimentelor pe care Biblioteca Judeţeană le va organiza la UBB.

Directorul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”, Ioan Pintea, a reamintit participanţilor că, de curând, lumea culturală bistriţeană a avut onoarea să-l aibă în mijlocul ei pe pe rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj, acad.prof. univ.dr. Ioan Aurel Pop, care a prezentat o conferinţă la finalul anului trecut şi că s-a dorit un start bun pentru 2015 cu invitarea pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă.

Invitatul a vorbit unui public numeros format din studenţi, profesori universitari, printre care prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta – directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă, prof. Virgil Rus şi Horia Ştefănescu de la Faculaltea de Educaţie Fizuică şi Sport, prof. Ioana Iacob, senatorul Dorin Dobra şi mulţi alţii, despre tema „Cetatea Bistriţei – confesiune, limes şi punct de comuniune”.

„Zona aceasta a Bistriţei este una de întâlnire, coabitare, de energie. Aici au existat mai multe localităţi care au fost iniţial săseşti. Ele au intrat în conflict cu autorităţile locale autohtone, dar, în urma proceselor, de multe ori, s-a ajuns la bună înţelegere încât au apărut în mediul rural comunităţi mixte. Numai că elementul românesc – de exemplu în Dumitra, Dumitriţa – nu a reuşit să-şi păstreze forţa de conducere. La conducere au ajuns cei din gruparea germanică, dar e important să vedem că, până la urmă, s-a ajuns la zona bunei înţelegeri, apar comunităţile mixte, iar aceste comunităţi au reprezentat în decursul istoriei elemente de progres cert”, a spus pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă.

Domnia sa a subliniat importanţa cunoaşterii istoriei locale pentru a depăşi conflictele şi pentru a ajunge la situaţia de „trecere într-un alt mediu care are o exuberanţă mult mai mare tocmai datorită consistenţelor comunicaţionale pe care le dezvoltă”, el spunând totodată că „acesta este rostul unui discurs istoric şi al acestor comunicări”.

Mulţumindu-i părintelui profesor pentru prezentarea făcută, directorul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”, Ioan Ioan PinteaPintea, a promis că lunar vor exista asemenea conferinţe în spaţiul universitar al UBB Bistriţa.

„Biblioteca Judeţeană a deschis aici, la dumneavoastră, o filială, şi e firesc să organizăm aceste conferinţe cu regularitate. De asemenea, vă invităm să participaţi şi la conferinţele pe care le găzduim la Bibliotecă, inclusiv la cea de joi, organizată cu ocazia Zilei Culturii Române. Aducem personalităţi la Bistriţa ca să le întâlniţi, să cunoaşteţi cărţile pe care le-au scris. (…) Voi, cei tineri, trebuie să cunoaşteţi istoria locală, să ştiţi ce e cu centrul vechi, adică să nu te plimbi dezorientat, ci în dialog cu oraşul tău”, a spus pr. Ioan Pintea.

Evenimentul de miercuri a fost susţinut de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, de Biblioteca Judeteană „George Coşbuc”, cu sprijinul cadrelor didactice locale şi al prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta.

conferinta UBB 4 conferinta UBB 3 conferinta UBB 2 conferinta UBB 1

7 comentarii

  • In cetatea Bistritei in PIATA CENTRALA Primarul O. CRETU vrea sa modernizeze zona taind copacii si desfintand rondourile cu iarba ca asa era si acim 750 de ani . NU ? ALO CONSILIUL LOCAL se aude ?

  • Aceste conferinte initiate de domnii Gelu Buta si Ioan Pintea se adreseaza tinerilor care trebuie sa cunoasca istoria reala a zonei si nu cea contrafacuta de cei care administreaza orasul

  • Domnul profesor ar trebui să știe – dacă nu cumva s-a folosit de copy-paste – că Dumitra este o comună aflată între Municipiul Bistrița și orașul Năsăud,(la Nord),iar Dumitrița este un sat în componența Comunei Cetate,(la Est de Bistrița) Localități diferite la distanță una față de cealaltă !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.