Consiliul Local adoptase cu o zi înainte proiectul prin care municipiul Bistriţa devine administratorul Bisericii Evanghelice şi a turnului acesteia, proprietate a Bisericii Evanghelice Confesiunea Augustană.
Cei doi au semnat contractul, apoi Johann Dieter Krauss i-a oferit edilului şef cheia Bisericii Evanghelice. ”Predau pentru 15 ani cheia, cu un ochi râzând şi cu unul plângând”, a spus el. Primarul Ovidiu Creţu a subliniat că o preia ”în numele tuturor locuitorilor Bistriţei şi fac legământul că nu vor trece 15 ani ca să o vedem reabilitată”. Creţu i-a oferit părintelui paroh, dar şi celorlalţi invitaţi, un tablou cu Biserica Evanghelică.
La ceremonia care a avut loc în vecinătatea Bisericii Evanghelice, mai exact în sala de consiliu a Primăriei, au mai participat protopopul Bistriţei Alexandru Vidican, Hans Franchy – preşedintele Asociaţiei saşilor bistriţeni din Germania şi Austria – HOG Bistritz-Nosen, dar şi o serie de consilieri locali.
Primarul Ovidiu Creţu a declarat că momentul de vineri este ”un act istoric”. ”Un monument de mare valoare internaţională a fost încredinţat de Parohia Evanghelică şi de Episcopia Evanghelică din Sibiu administraţiei municipiului Bistriţa, pentru a finaliza reabilitarea sa şi pentru a-l folosi în scop ecumenic, cultural şi turistic. Biserica Evanghelică a renăscut după incendiul din 2008. Administraţia s-a străduit, alături de Parohia Evanghelică, de HOG, de agenţi economici, să o readucă la forma în care a fost realizată în urmă cu 449 de ani. La anul vom sărbători 450 de ani de când a fost sfinţită. Miile de cetăţeni care plângeau acum patru ani pe străzi ne-au mandatat să ne ocupăm de acest monument. Şi ne vom ţine făgăduiala”, a spus Creţu.
La rândul său, părintele paroh al Bisericii Evanghelice, Johann Dieter Krauss, a afirmat că este foarte emoţionat. ”Am spus mai demult că Biserica Evanghelică este precum un pantof care ne e prea mare. Suntem o comunitate mică, lovită de o încercare care ne-a depăşit puterile. Am asistat îngroziţi la catastrofa de acum patru ani, văzând făclia care ardea în faţa ochilor noştri. Atunci am zis că a ars inima Bistriţei. Solidaritatea bistriţenilor a demonstrat că toţi suntem unul. Suntem părtaşi de acum la făurirea unei noi tradiţii”, a spus el.
„Este un moment istoric pentru noi. Această idee de conlucrare s-a născut cu ocazia sfinţirii clopotelor. Se punea întrebarea ce se va întâmpla cu Biserica Evanghelică pentru că enoriaşi sunt foarte puţini şi nu mai sunt în stare să se ocupe de ea. Suntem bucuroşi că primăria şi consiliul local şi-a luat această răspundere. E drept, este o răspundere mare. Dar sunt convins că biserica din centrul oraşului se află în mâini bune. Nu este exclus să se desfăşoare aici slujbe ortodoxe, catolice sau concerte adecvate după repararea bisericii. La anul, la 450 de ani de la sfinţirea bisericii, vor veni mulţi oameni din străinătate aici”, a spus Hans Franchy.
Din partea Primăriei Bistriţa, Biserica Evanghelică va fi administrată de Sever Moldovan.
Felicitari Dle Primar, ati fost consecvent in actiune iar astazi Biserica Evanghelica are din nou o forma de care ne putem bucura cu totii! Doamne ajuta!