”Primăria municipiului Bistrița a lansat invitația către cetățenii municipiului, în 25 ianuarie, să participe la dezbaterea publică a bugetului pentru anul în curs. Dezbaterea publică este programată pentru data de 28 ianuarie, ora 16.00. Dezbaterea publică a bugetului este o condiție legală obligatorie pentru ca să poată fi aprobat prin hotărâre a Consiliului Local. Din felul în care este organizată această dezbatere publică reiese, în mod evident, faptul că nu se dorește o dezbatere publică în adevăratul sens al cuvântului (“analiză amănunțită, discutare, deliberare; discuție largă asupra unei probleme de interes general” – conform DEX). Ce analiză amănunțită putem face pe baza materialelor făcute publice până la data convocării simulacrului de dezbatere publică? Adoptarea bugetului este cea mai importantă hotărâre pe care trebuie s-o ia Consiliul Local în decursul unui an, iar cetățenii au dreptul să fie informați, în prealabil, și să facă observații și propuneri, de care CL ar trebui să țină cont”, spune președintele Asociației Bistrița Civică, Adrian Florin Chereji.
El a adăugat că ”au fost făcute publice doar informații cu caracter general despre bugetul anului 2016, nu este publicat proiectul Hotărârii Consiliului Local privind aprobarea bugetului pentru anul 2016, nu este public Raportul Primarului, în calitate de ordonator principal de credite, și a Direcției economice. Nici o informație de natură să ne putem face o idee despre construcția bugetului pentru 2016 cu doar două zile înainte de dezbaterea publică și o săptămână înainte de sedința CL. Nu a fost făcută publică lista investițiilor și sumele propuse, nu avem idee despre destinația sumelor propuse la capitolul “cultură”. În Bistrița “europeană”, autoritățile locale înțeleg într-un mod foarte original ce însemnă transparența actului decizional și democrația participativă. Seamănă mai mult cu “democrația” din China, Kazahstan, etc. Probabil că datorită acestor influențe statuia conducătorului înțelept Dengxiaoping era așa de mult dorită la Bistrița”.
Dezbaterea publică pe buget va avea loc joi 28 ianuarie, începând cu ora 16.00, în sala mare de şedinţe a Primăriei Bistriţa din Piaţa Centrală nr. 6.
Proiectul va fi dezbătut în ședința Consiliului Local de marți 2 februarie, ora 14.00.
Aici sumele prevăzute în bugetul local pe 2016.
Pun pariu ca cei care carcotesc pe acest online, si aduc cuvinte jignitoare la cei care doresc si se implica cu adevarat, nu va fi prezent nici unul la o astfel de dezbatere pt. BUGETUL orasului, pe care de fapt iL alimenteaza si domniile lor. Este mai comod sa stai ascuns in anonimat, si sa improsti cu venin de cate ori ai ocazia. Le recomand unora din ei, sa-si adune gandurile pozitive, si sa le sustina intr-un cadru organizat. Ca de fiecare data, de 8 ani incoace, am fost prezent la toate aceste dezbateri, depunand in scris petitii cu puncte proprii de vedere asupra BUGETULUI. O fac din nou si voi prezenta 15 idei , asa cum imi doresc sa fie cheltuit o parte din acesti bani. Ele vor fi transmise in mod special celor doi consilieri PER, si voi tine cu dintii ca ele sa fie implementate. Nu il mai putem lasa pe un singur om, care sa comande din PIX si sa isi faca singur socotelile, pe banul public. Ca cetatean care da STATULUI si administratiei peste 5600 lei pe an , sub diferite forme de impozitare, am dreptul sa ma manifest DEMOCRATIC si sa cer socoteala alesilor care stau doar temporar pe niste scaune comode, cu gandul in alta parte. Familia BALAN are 100 de ani si 3 generatii de traitori si contributori la bunul mers al cetatii, si ma mandresc cu asta
NU mai e nevoie sa venim noi, mergeti voi cu pancartele si e suficient.
Va demonstre ca pe 28 la ora 16 sint acolo.ca sa nu ne mai faceti cu apa si otet pe astia care inca muncim in tara asta.
Chereji,iar te bagi in seama,dute omule la Ilies Dan si nu uita ia-l si pe frate-tu. Uite asa scapa Timp Online si poate si bistriteni de o pacoste.
Unul din viciile ascunse ale primarului Cret, la care face trimitere articolul, este statuia conducătorului comunist chinez Deng Xiaoping, care era așa de mult dorită de primarul Bistriței.
Reamintim ca in 2012, opinia publică a fost indignata în urma unui acord de principu a consilierilor locali privind amplasarea în Bistrița a statuii lui Deng Xiaoping, lider comunist chinez, de numele caruia se leaga masacrul din Piața Tienanmen pe 4 iunie 1989, impotriva manifestațiilor efectuate de studenți și intelectuali . La propunerea lui Cretu, privind intenția de amplasare a statuii în zona cartierului Independenței, din Bistrita, Consiliul Local și-a dat acordul de principiu.
Ulterior, Ambasadorul Chinei, Huo Yuzhen, care a vizitat județul la debutul mandatului său, a clarificat si problema statuii comuniste a tranșată de ambasador, sustinand că NU este necesară o astfel de statuie la Bistrița.
Unul din viciile postarii domnului Simi este ca dezinformeaza prin omisiune. Initiativa realizarii statuii lui Deng Xiaoping ii apartine domnului Cristian Munthiu un apropiat al domnului Chereji, astazi vocal purtator al PNL si participant active la actiunile Asociatiei lui Chereji. Propunerea a fost insusita si transmisa primariei de prefectul de atunci si senatorul liberal de astazi Florian. Mai usor cu mobile pe scari Simi ca se sparg portelanurile chinezesti ale pedistilor de ieri, penelisti de azi:
http://epochtimes-romania.com/news/bistrita-il-comemoreaza-pe-criminalul-comunist-deng-xiaoping–139800
du-teeeeeeee
Realitatea juridica :
Alegerile locale intr-un singur tur de scrutin.
Legea alegerilor locale, votata si de PNL , in anul 2015, incepe sa-si arate efectele…!
Dezinteresul d-lui primar ( cand stie ca va iesi din nou primar in 2016 ) la dezbaterile publice pentru stabilirea bugetului local, este de notorietate !
Credeti ca pe sustinatorii PSD-lui ( sau pe asistatii sociali sponsorizati de primarie ) o sa-i intereseze… dezbaterile bugetului 2016 ?
Concluzie : cainii latra…caravana trece !
stau la coada sa platesca impozite mai mari!
Importanța dezbaterilor este proporțională cu nevoile orașului și sumele importante colectate fără nici o minimă responsabilitate față de interesul cetățeanului, firmelor și întregii societăți în general. Lipsa democrației este consecința iresponsabilității partidelor politice în general, nu doar a celui ce ne oferă un primar sau altul. Dovada este chiar încercările cetățenilor responsabili să participe la viața comunități în alte moduri de organizare și asociere decât cele consacrate – partidele.