Cultură

Chiar şi atunci când mergeţi pe sub pământ, bucuraţi-vă de culoare! Ce minuni au făcut copiii

Uitaţi de cenuşiu, bucuraţi-vă de culoare şi fiţi veseli! E mesajul transmis de zeci de elevi de la liceele din oraş care au pictat pasajul subteran din zona autogării. Fiecare a avut libertatea să se exprime aşa cum a dorit indicaţia organizatorilor care au vrut să vadă cât mai multe figuri geometrice fiind respectată doar parţial.

Demonstraţie de graffiti a fost programată în cea de-a doua zi a Festivalului de cultură urbană „Nosa”. Începând cu ora 16.00, elevii liceelor bistriţene au fost invitaţi să decoreze pasajul subteran din zona autogării aşa cum s-au priceput ei mai bine, În total, s-au format 15 echipe cu peste 70 de elevi de la Liceul de Arte „Corneliu Baba”, Liceul de Muzică „Tudor Jarda”, Colegiul Tehnic „Infoel”, Colegiul Tehnic „Grigore Moisil”, Liceul Teoretic Sanitar şi Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”.

„Noi facem un mecanism cu nişte rotiţe. Mie îmi plac foarte mult fiindcă sunt metalice, dure, expresive. Întotdeauna le desenez în orice fac eu. La final, voi introduce oxitocina care semnifică iubirea. În ziua de  azi, iubirea e rece, toată automatizată, influenţată de tehnologie. Asta încercăm să reprezentăm. Nouă ni s-a părut superbă ideea să pictăm pasajul acesta care e o zonă foarte circulată şi foarte prost îngrijită. Mereu pereţii sunt murdari, e întunecos, iar faptul că-l pictăm ajută foarte mult pasajul acesta să arate mai bine, iar când intri pe aici să nu-ţi creeze o stare de groază, de angoasă. O să fie foarte frumos şi colorat. Oamenii care vin pe aici zilnic de la lucru măcar să se simtă bine după o zi grea. Eu cred că va arăta superb”, ne-a spus Izabela, elevă la Liceul de Arte „Corneliu Baba” din Bistriţa.

Alţi tineri au pictat girafe, diverse alte animale, figuri geometrice, fluturi, frunze, într-o forfotă totală, întrun haos organizat însă şi extrem de creativ.

„Copiii doresc să arate că un loc urât poate deveni, prin artă, unul atrăgător. Au avut libertatea să picteze ce doresc ei doar că au fost rugaţi să se exprime în figuri geometrice. Avem în jur de 70 de copii, 15 echipe de la toate liceele din Bistriţa. E un proiect pilot, iar dacă oamenilor le place, vom repeta experienţa şi în alte locuri din oraş”, a spus Adriana Guţa, şef serviciu Educaţie, Turism din Primăria Bistriţa.

AICI găsiţi mai multe fotografii.

grafitii 2 grafitii 3 grafitii 4 grafitii 5 grafitii 6 grafitii 7 grafitii 8 grafitii 9

3 comentarii

  • Nu de graffiti are nevoie singurul pasajul subteran din Bistrita. Cu atat mai mult acum cand, chiar daca lucrarile la modernizarea gării sunt deja în întârziere, totusi reparațiile incepute cu mai bine de doi ani in urma la gară se aproapie de final. Asadar, se pare că noua înfățișare moderna a Gării va ieși la iveală pe la începutul lunii iunie. Macar acum ar trebui modernizat si pasajul pietonal subteran pe sub calea ferata situat langa supermagazinul Billa, care practic face si el parte din ansamblul garii Bistrita. Ar fi un contrast prea mare intre gara modernizata si acest pasaj subteran, singurul din oras lasat in paragina de prea multa vreme. Pentru a creste gradul de functionalitate al pasajului acesta ar putea fi prevazut chiar si cu scari rulante. Nu ar fi un efort financiar chiar asa de mare pentru municipalitate, care iroseste cu usurinta bani pentru tot felul de tampenii ca ouale de struti sau merele de plastic.

    • Reabilitarea pasajului subteran pe sub calea ferata este extrem de necesara avand in vedere ponderea mare a circulatiei pietonale dinspre oras atat la cimitir cit si la APIA unde vin numerosi cetateni din zona rurala a judetului care sosesc in Bistrita cu trenul apoi strabat pe jos drumul de la gara, trecand prin pasaj.

  • Acum doua saptamani am decis sa scurtez drumul prin acest pasaj. MARE GRESEALA! Sper ca intai au spalat si dezinfectat acest pasaj si apoi au decorat copiii peretii. Felicitari copiiilor!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.