Persoanele care au dorit repartizarea unei locuinţe construite prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe în Bistrița anul acesta au putut depune cererile împreună cu actele justificative începând cu 05.10.2017 până la 29.12.2017. S-au depus 326 cereri de solicitare a repartizării unei locuinţe ANL, iar comisia socială a municipalității le-a analizat.
Astfel, 317 persoane vor putea beneficia de atribuirea unei locuinţe ANL în anul 2018, în limita fondului disponibil, iar nouă persoane nu îndeplinesc criteriile.
Aici Lista de prioritate pentru locuinte ANL
Conform legii, listele de prioritate se aprobă de Consiliul Local până la sfârşitul lunii februarie a anului respectiv, luându-se în considerare cererile depuse până la sfârșitul anului precedent. După afişarea listei de prioritate, persoanele nemulţumite pot depune contestaţie în termen de maxim 7 zile de la afişare. La repartizarea locuinţelor, solicitanţii au obligaţia să reconfirme îndeplinirea tuturor criteriilor de acces la o locuinţă ANL, după aprobarea listei de prioritate. Repartizarea locuinţelor se va aproba de către Consiliul Local, în baza listei de priorităţi rămasă definitivă, la propunerea comisiei de analizare.
În Bistrița sunt 19 blocuri cu un total de 773 de locuințe construite prin ANL. 130 de locuințe au fost vândute în favoarea titularilor contractelor de închiriere, astfel că în administrarea municipalității au rămas 643 de locuințe. Având în vedere că în anul 2016 s-au depus mai puține cereri decât numărul de locuințe disponibile, 44 de locuințe vechi au rămas nerepartizate. De la data repartizării s-au mai disponibilizat 63 de locuințe, astfel că la finalul anului trecut erau libere 107 locuințe, plus încă 10 locuințe care se vor elibera prin predarea lor de către familiile afectate de explozia de la blocul situat pe strada Arțarilor, care urmează să fie repartizate în cursul anului 2018, în baza listei de prioritate aprobate de către Consiliul Local.
CL aprobă, tot în 22 februarie, modul de calcul al chiriei și cuantumul acesteia pentru locuințele ANL
”Prin Hotărârea Guvernului nr. 304/05.05.2017 privind modificarea şi completarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr.152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 962/2001, s-a modificat modul de calcul al chiriei lunare pentru aceste locuinţe.
Aici Valorile chiriilor actualizate
Chiria anuală va fi compusă din următoarele elemente:
a) Suma reprezentând recuperarea investiţiei stabilită la nivelul valorii de înlocuire a construcţiei (apartament) egală cu suprafaţa construită desfăşurată a locuinţei multiplicată cu valoarea de înlocuire pe metru pătrat, aprobată anual prin ordinul ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice;
b) Recuperarea investiţiei va fi asigurată în perioada aferentă duratei normale de funcţionare a mijloacelor fixe înregistrată în evidenţele contabile ale Primăriei municipiului Bistriţa, respectiv 60 de ani;
c) Contravaloarea cheltuielilor pentru menținerea stării de folosință normală a locuinței pentru întreținerea curentă, reparații curente și reparații capitale, precum și cheltuieli de administrare ale căror cote (maxim 0.8% din valoarea de înlocuire a construcţiei) sunt stabilite prin HG nr. 304 din 5 mai 2017 privind modificarea şi completarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare aprevederilor Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 962/2001;
d) o cotă de 0,5% din valoarea de înlocuire a construcției pentru locuințele ocupate de tineri care au împlinit vârsta de 35 de ani;
e) chiria stabilită potrivit lit. a) – d) se actualizează anual cu rata inflaţiei comunicată de către Institutul Naţional de Statistică pentru anul anterior;
f) chiria lunară totală va fi ponderată cu coeficienții aferenți rangului localității (stabilit conform Legii nr.351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional-Secţiunea a IV,-a- Reţeaua de localităţi, cu modificările şi completările ulterioare), anului recepţiei locuinţei și venitului net pe membru de familie a titularului contractului de închiriere, realizat în ultimele 12 luni (inclusiv persoane aflate în întreținere conform legii – coeficientul de ponderare venit este stabilit în baza Art. 8 alin. (9) din Legea 152/1998 republicată, cu modificările şi completările ulterioare).
Cuantumul chiriilor se actualizează anual cu valoarea de înlocuire pe metru pătrat, aprobată anual prin Ordinul Ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Valoarea de înlocuire pe metru pătrat pentru perioada 01.08.2017-31.07.2018, aprobată prin Ordinul Ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice nr. 3.776 din 25 iulie 2017 este de 1.600,20 lei/mp, inclusiv T.V.A.
De asemenea, cuantumul chiriilor se actualizează anual cu rata inflaţiei comunicată de către Institutul Naţional de Statistică pentru anul anterior şi, dacă este cazul, şi în baza coeficientului de venit urmând a se comunica Agenției Naționale pentru Locuințe în termen de 10 zile lucrătoare de la aprobare. Rata inflației pentru anul 2017 este de 1,34%, indicele prețurilor de consum fiind de 101,34 care se va aplica la chiria netă anuală calculată conform Anexei 16 la normele metodologice.
Nivelul maxim al chiriei, în funcţie de venitul mediu net lunar pe membru de familie realizat în ultimele 12 luni nu va depăşi cuantumul prevăzut la art. 8 alin. (9^1) din Legea nr. 152/1998, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Conform prevederilor art.8, alin (13) și alin (14) din Legea nr. 152/1998 republicată cu modificările şi completările ulterioare, chiria se încasează lunar, iar sumele obținute din recuperarea investiției diminuate corespunzător, se virează în contul Agenției Naționale pentru Locuințe în termen de 30 de zile de la data la care plata chiriei devine scadentă, sub sancțiunea plății de penalități. Sumele reprezentând cheltuieli pentru menținerea stării de folosință normală a locuinței pentru întreținerea curentă, reparații curente și reparații capitale, cheltuieli de administrare, precum și cota de 0,5% se fac venit la bugetul local al Municipiului Bistriţa.
Valorile chiriilor actualizate au fost calculate la nivelul maxim al coeficientului de venit, respective 1,00. Chiriile se vor putea modifica ulterior, doar după depunerea documentelor justificative privind venitul mediu net pe membru de familie realizat în ultimele 12 luni de către chiriașii locuințelor ANL, cu aprobarea primarului, începând cu luna următoare.
Contractele de închiriere, respectiv actele adiționale la contractul de închiriere, se vor încheia prin grija Direcției Patrimoniu, noua chirie aplicându-se începând cu data de 01.04.2018, având în vedere faptul că majoritatea contractelor de închiriere expiră la data de 31.03.2018.
Adaugă comentariu