Economie

Cifra de afaceri a companiei Teraplast, influenţată negativ de instabilitatea politică

Societatea Teraplast SA, furnizor de soluţii şi sisteme în domeniul instalaţiilor şi construcţiilor, a realizat în primul semestru al anului 2012 o cifră de afaceri de 98,52 milioane de lei şi un profit operaţional înainte de dobânzi, impozite şi amortizări de 6,99 milioane lei.

Cifra de afaceri a fost influenţată negativ de condiţiile meteorologice extreme din primele două luni ale anului, care au întarziat lansarea sezonului de construcţii, iar ulterior de instabilitatea politică, ce a generat blocarea finanţărilor pentru numeorase proiecte publice,  anunţat Teraplast într-un comunicat. În acest context, vânzarile de sisteme pentru infrastructura de mediu (care au cea mai importantă pondere în cifra de afaceri) nu s-au realizat conform previziunilor. Scăderea pe infrastructură a fost însă compensată de evoluţia peste aşteptări a segmentelor de profile PVC pentru tâmplărie, de ferestre şi uşi (TeraGlass) şi de granule PVC.

În plus, exporturile au crescut cu 48,25% raportat la aceeaşi perioadă din 2011 şi au ajuns să reprezinte peste 17% din cifra de afaceri, faţă de 11% în 2011.

Valoarea EBITDA (profit operaţional înainte de dobânzi, impozite şi amortizari) în primul semestru din 2012 a fost de 6,9 milioane lei, de circa 4 ori mai mare decât cea realizată în perioada similară a anului precedent, însă cu 2,3 milioane sub buget.

Rezultatul net rămâne negativ (3,8 milioane lei), sub estimările din buget (profit net 0,8 milioane lei). În primele şase luni din 2012 Teraplast a bugetat un rezultat financiar negativ de 1,5 milioane lei, care nu a inclus diferenţe negative de curs; pe fondul devalorizării RON faţă de EUR, rezultatul financiar negativ înregistrat a fost de 4,0 milioane lei.

Ştefan Bucătaru, directorul general Teraplast, a declarat că „evoluţia companiei din primele şase luni ale anului 2012 a fost influenţată de condiţiile extreme ale perioadei de extrasezon, de volatilitatea crescută a preţului materiilor prime, dar şi de instabilitatea politică din ţară. Cu toate acestea, volumul vânzărilor reflectă reorientarea către pieţele de export, iar profitabilitatea este pe un trend de redresare, care estimăm că va fi chiar mai evident în următoarele luni din 2012. Este puţin probabil ca în a doua jumătate a anului să asistam la o deblocare a segmentului de infrastructură, însa vom contracara această situaţie prin dezvoltarea segmentelor de business în creştere (profile de tâmplărie,  ferestre, usi şi granule PVC) şi prin extinderea prezenţei noastre pe pieţele externe, reducând astfel influenţa negativă a situaţiei de pe piaţa internă”.

El a adăugat că rezultatele primului semestru arată deja o pondere crescută a exporturilor, acestea fiind în creştere cu aproximativ 48% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi ajungând să aibă o contribuţie în creştere în cifra de afaceri a Teraplast (17% faţă de 11% anul trecut). Mai mult decât atât, restructurările operaţionale implementate în ultimele 12 luni, dar şi continuarea programului de dezvoltare a principalelor linii de business, ne-au adus în situaţia unui profit operaţional îmbunătăţit şi creează premisele revenirii la valori pozitive ale profitului net în următoarea perioadă”, a spus Bucătaru.

Cifra de afaceri a Teraplast a fost comparabilă în primele şase luni din 2012 cu cea obţinută în aceeaşi perioadă a anului trecut (mai mică cu doar 0,51%), în timp ce cheltuielile cu materiile prime şi materialele consumabile, coroborate cu mărfurile au scazut cu 3,40% (de la 77,03 milioane lei în primele 6 luni ale lui 2011, la 74,4 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului 2012). Ponderea în cadrul acestor cheltuieli este diferită în 2012 faţă de 2011, ca urmare a reintegrării producţiei Teraglass în cadrul SC Teraplast SA.

S-au înregistrat creşteri ale poziţiilor reprezentate de alte venituri din exploatare, dar şi componenţa corespunzătoare din cadrul altor cheltuieli din exploatare în principal datorate vînzării de active fixe către Teracota SRL Bistriţa şi Met-Axa (cele aferente liniilor de business auxiliare şi activelor cu grad redus de utilizare). Pierderea netă înregistrată din aceste tranzacţii cu active este de 194 mii lei.

Profitul operaţional înainte de dobânzi, impozite şi amortizări (EBITDA) în primul semestru al anului 2012 a avut valori peste cele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului 2011. Rezultatul net negativ de 3,86 milioane lei a fost influenţat în primul semestru al anului 2012 de creşterea cheltuielilor nete cu diferenţele de curs valutar, ca urmare a devalorizării leului faţă de euro cu 3,00% (201: devalorizare 0,14%), dar şi de cresterea cheltuielilor nete cu dobânzile cu aproximativ 362 mii lei faţă de perioada precedentă.

În luna mai, Consiliul de Administraţie al Teraplast a decis prelungirea cu încă un an a mandatului acordat directorului general Ştefan Bucătaru, numit în funcţie în mai 2011. Adunarea Generala a Acţionarilor a ales în luna iunie componenţa Consiliului de Administraţie şi a decis ca mandatul acordat membrilor Consiliului de Administraţie să aiba durata de 1 an, nu de 4 ani.

Programul de investiţii va fi susţinut în primul rând pe baza lichidizării activelor (imobiliare) eliberate în urma finalizării relocării în Parcul Industrial Teraplast. Compania a finalizat până în ultimele 12 luni contracte de transfer de active imobiliare şi linii de activitate în valoare totala de peste 2,3 milioane euro.

In urmatoarele luni din 2012 Teraplast mizează în principal pe continuarea eforturilor de dezvoltare a prezenţei pe pieţele externa învecinate. Domeniul de infrastructură de mediu (canalizare şi alimentare cu apă), care anul acesta ar fi trebuit să înregistreze o evoluţie semnificativă, generată de disponibilităţile de fonduri europene, înregistrează blocaje ca urmare a situaţiei politice interne.

Teraplast are 436 de angajaţi.

Foto: Teraplast

Etichete

3 comentarii

  • …….. interesante scuze …..sa inteleg ca vremea rece sau zapada mare in prima etapa si luptele de pe scena politica sunt motive folosite pe post de scuza …..din raportul directorului in fata actionariatului??????????…… slab…..sa inteleg ca si la mine in buzunar daca nu prea am bani e din cazua vatului care bate cu putere……..fix pe acele coordonate!!!!!

  • Exista cateva fenomene ce duc inevitabil catre aceste cifre negative ale TeraPlast SA::
    1. Mandatul directorului general, focusat doar catre pregatirea vanzarii societatii, pe de-o parte si nepriceperea noilor manageri implementati, pe de alta parte, lasa impresia unei societati in deriva.
    2. Lipsa totala de control a preturilor, au determinat vanzari disperate ale agentilor, de cele mai multe ori in zona costurilor de productie.
    3. Vanzarea prin firmele personale sau capusa ale directorilor si agentilor au dus inevitabil, la externalizarea profitului societatii TeraPlast.
    4. Lipsa unei strategii coerente de penetrare a piatei pe termen mediu si lung, a dus la disparitia produselor TeraPlast, de pe zona de sud si est a Romaniei. (Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova- Aceste zone aproape ca nu mai exista in portofoliul de vanzari Teraplast)
    6. Nepotismului si amatorismul managerial actua,l au declansat inevitabila scufundare a sociatatii Teraplast, ce alta data era un reper in EXCELENTA.

    Poate ca o vanzare a sociatatii cat mai urgenta si un nou management profesionist orientat catre piata, ar putea sa readuca stralucirea de alta data a brandului TeraPlast.

  • eu mai am citeva mii de actiuni la astia . dar privind evolutia care se intimpla la bursa [de cca. 2 ani] ….nu asi mai cumpara . cu toate ca pretul a scazut foarte mult [vineri a fost de 0.1400] . asi putea sa-mi fac o medie frumoasa …..dar nu mai am incredere. cred ca peste putin timp va intra in reorganizare / si cind ma gindesc ca la listarea pe bursa …….cumparam ca inecatii actiuni TRP . asta e

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.