Actualitate

Cimitirele, aglomerate de Ziua Morţilor. Toată luna aceasta, catolicii se roagă pentru cei din purgatoriu

Cimitirul evanghelic din centrul oraşului s-a animat încă de dimineaţă când oameni din toate colţurile ţării, iar unii chiar şi din străinătate, au venit cu flori şi lumânări la mormintele celor dragi. Oameni din toate etniiile şi de toate naţionalităţile au stat de vorbă unii cu alţii, au depănat amintiri şi chiar au aprins câte o lumânare la căpătâiul celor care nu mai au poate pe nimeni.

„Suntem maghiari şi am venit să aprindem o lumânare la monumentul secuilor omorâţi de comandantul Basta. Luminaţia este o zi în care să ne aducem aminte de strămoşii noştri, de părinţii noştri, de fraţii noştri, de rudele noastre, iar în memoria lor să aprindem o lumânare. Şi noi aprindem o lumânare şi punem câte o floare pentru cei la care nu vine nimeni. În Ardeal e o relaţie frumoasă între noi. Poate lumea nu crede, dar chiar ne înţelegem foarte bine. Suntem vecini buni şi prieteni buni!”, ne-a spus o doamnă care a aprins o lumânare la monumentul secuilor.

La cimitir a venit şi părintele protopo Ioan Frişan de la Protopopiatul Greco-Catolic pentru ca să se roage pentru sufletele celor plecaţi.

„Luminaţia este o tradiţie din Biserica Romano-Catolică, iar noi am luat această tradiţie şi, cu siguranţă, este bine să venim la cimitir de1  noiembrie să ne aducem aminte de morţii noştri, dar, nu numai de 1 noiembrie. Luna noiembrie, în Biserica Catolică este dedicată sufletelor din purgatoriu. Noi putem ajuta aceste suflete în primul rând prin rugăciune, prin ascultarea Sfintelor Liturghii, oferirea de Sfinte Liturghii, parastase care se fac, prin acte de caritate. Toate acestea ajută sufletele din purgatoriu să ajungă cât mai repede în faţa lui Dumnezeu.  Venim în această zi binecuvântată de Dumnezeu, o zi frumoasă, şi ne rugăm la căpătâiul morţilor noştri ca bunul Dumnezeu să aşeze sufletele lor în ceata drepţilor, acolo unde toţi sfinţii lui Dumnezeu se odihnesc”, a spus părintele protopop.

El a îndemnat ca cei ce văd un mormânt fără o floare sau o lumânare să se oprească şi să rostească o rugăciune, „tocmai pentru a uşura suferinţele care sunt în Purgatoriu”.

Purgatoriu (provine din latină: purgatorium) este, în  credinţa romano-catolică, un loc de curățare prin foc a sufletelor păcătoase, înainte de a avea acces în paradis. În ortodoxie, purgatoriul este echivalent într-o oarecare măsură cu iadul, tot un loc unde păcatele se “curăță” cu foc.

În catehismul publicat în 1992 este aprobată de Papa Ioan Paul al II-lea versiunea despre purgatoriu al papei Grigore I cel Mare: trebuie să se creadă că înaintea Judecății de Apoi, există o posibilitate de ispășire a păcatelor mai mici. 

În religia ortodoxă nu este recunoscut purgatoriul, acesta fiind unul din motivele pentru care a eșuat sinodul al doilea din Lyon din 1274. Teologii religiei evanghelice resping, de asemenea, teoria existenței purgatoriului. În evul mediu, purgatoriul apare în operele unor pictori sau graficieni, ca și în renumita operă Divina Comedie a lui Dante Alighieri.

Cei care mor conform teologiei catolice în harul și prietenia lui Dumnezeu dar imperfect purificați, deși ar fi siguri de mântuirea veșnică, ar suferi după moarte o purificare ca să dobândească sfințenia necesară pentru a intra în bucuria cerului.

Biserica Catolică numește Purgatoriu această purificare finală a celor aleși, care este cu totul deosebită de pedeapsa celor osândiți.

7 comentarii

  • Daca nu s au rugat ei cat timp o trait pe pamint degeaba se mai roaga X sau Y pt ei ca nu ii mai ajuta cu absolut nimic in lumea de dincolo !

  • Cea mai tare inovație catolică a fost inventarea indulgentelor prin care vindeau faptele sfinților bogătanilor hoți și curvari pentru ca Dumnezeu să nu le ia în seamă păcatele și să ridice catedrala Sfântul Petru.Pe acolo e si purgatoriul: cumperi indulgenta si scapi de iad ,banul le rezolvă pe toate.Vedeti câtă spiritualitate ascund aceste invenții catolice?

    • Vorbe goale… ai vazut in filme tot fele de prostii si acum vorbesti sa te afli in treaba. Indulgenta nu se obtine cu bani!!!

    • Pe atunci nu exista bugetul de stat si bugetul municipiului Bucuresti. Pentru Catedrala Mântuirii Neamului (prost) nu te întreabă nimeni dacă vrei să cumperi ceva mântuire, se platește direct din banii noștri de clasa politică cea mai aleasă cu care Dumnezeu ne-a binecuvântat țara. Ce să vezi, cu șmecheria asta, cu banul public investit în afacerile duhovnicești unii speră să scape de pușcărie pe pământ. Cam asta e diferența între spiritualitatea catolică și duhul ortodox pravoslavnic.

    • Urmându-vă logica, zic să nu vă mai rugați pentru morții voștri ortodocșilor. Dacă sunt în rai, la ce bun? Dacă sunt în iad, la ce bun? Nu mai dați bani degeaba la popii ortodocși că îi dați degeaba!
      Așteptați mai bine să vă se bage moaște ca să vă frecați de ele pentru folos personal garantat. Aveți numai grijă la alea cu originea îndoielnică cum e Paraschiva aia descoperită și vândută de catolici.

  • Ieri in cimitirul de sus pe langa flori si lumanari, au fost si injuraturi si lipsa de respect unii fata de altii datorita incompetentie primariei sa amenajeze zona aceea de drum cu parcari si trotuare. S-a circulat pe jos pe marginea drumului si pe marginea santului ca si vitele la tara cand merg la pasune.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.