Spălarea banilor, cea mai periculoasă componentă a economiei subterane, a stat la baza deschiderii a cinci dosare penale în cursul anului trecut când polițiștii de la investigarea criminalității economice au recuperat un prejudiciu total în valoare de peste 4 milioane de lei.
Potrivit raportului de activitate al Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, în ce privește spălarea banilor, au fost înregistrate anul trecut 5 dosare penale și a fost soluționată o cauză penală cu propunere de trimitere în judecată. În perioada analizată, în acest domeniu, a fost recuperat un prejudiciu total în valoare de 4.291.350 lei (+3.824.350 lei).
”Prin procesul de spălare a banilor se dă o aparență de legalitate unor profituri obținute ilegal de către infractori care, fără a fi compromiși, beneficiază ulterior de sumele obținute. În categoria activităților ilegale intră banii proveniți din activitățile de producție, distribuție și consum de droguri, traficul de arme, traficul de materiale nucleare, jafuri, furtul de automobile, prostituția, traficul de carne vie, corupția, șantajul, falsificarea de monede sau alte valori, contrabanda, etc.”, se arată în studii de specialitate.
Tot anul trecut, polițiștii de investigare a criminalității economice au înregistrat 75 de dosare penale cu patru mai multe ca în 2019, din care 50 prin sesizare din oficiu, fiind soluționate un număr de 83 cauze penale (+20) dintre care cu propunere de trimitere în judecată un număr de 6 (-2). De asemenea, a fost recuperat un prejudiciu total de 2.049.850 lei (+621.320 lei).
În anul 2020, în domeniul fraudelor vamale au fost înregistrate un număr de 26 (+3) dosare penale, fiind soluționate un număr de 23 cauze penale (+6), dintre care 2 cu propunere de trimitere în judecată.
În acest domeniu au fost organizate și desfășurate 349 de acțiuni, iar pentru neregulile constatate au fost aplicate 1376 de sancțiuni contravenționale , în valoare de 1.975.650 lei și a fost confiscat numerar și bunuri în valoare de 100.800 de lei și 2560 euro.
Totodată, au fost confiscate 515.000 țigarete provenite din contrabandă și 11.560 litri de băuturi alcoolice indisponibilizate.
”Serviciul Criminalistic își aduce constant contribuția la identificarea autorilor de infracțiuni, iar în perioada analizată au fost efectuate 1254 cercetări la faţa locului, au fost ridicate 1124 de urme papilare de la faţa locului şi 8.216 din alte categorii de urme, materializate în 126 de identificări criminalistice”, se arată în raportul IPJ Bistrița-Năsăud.
Din cate vad , se pare ca fapta de care este acuzat d-l Alexe , lider important si influent al PNL din zona Moldova (cel cu tabla si cu certificatele de CO2, „CODOI” , cum ar fi zis raposata d-na academician de renume mondial ) nu prea se incadreaza in „definitia de caz” pentru spalarea de bani , desi s-ar putea totusi sa fie incadrat la „etc” caci incalcite sunt caile Domnului.Atentie dragilor , lasati-o mai moale cu spalatul banilor in pandemie! Riscati sa fiti incadrati la „etc”…
Ce detergenti ati folosit la spalare sa stim si noi ? Poate ca ne apucam de treaba ca tine pana una alta. Aici e progresul . Asta-i reteta !