Sănătate

Cinci medici de familie de peste 70 de ani și-au vândut praxisul. Ce se întâmplă cu restul

Cinci medici de familie care au atins vârsta pensionării și-au vândut praxisul – inclusiv listele de pacienți – potrivit Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud. Dintre aceștia, trei sunt din Bistrița și doi de la Galații Bistriței, respectiv Lechința. Alți 11 care au contestat decizia CJAS de a-i trimite acasă își continuă activitatea protejați de o sentință.

”În cursul lunii mai a anului 2023, Consiliul de Administrație al CJAS a adoptat o hotărâre în unanimitate, pe care a revizuit-o în septembrie 2023, vizavi de contractarea serviciilor medicale cu medici care au împlinit 70 de ani sau sunt peste 70 de ani. Pentru medicina de familie, am zis că au dreptul să își vândă praxisul medical toți cei care au împlinit 70 de ani și s-au pensionat. S-a lăsat o fereastră de timp până în 31.12.2023 să își poată vinde praxisul. Domnii, în număr de 16, au atacat hotărârea în instanță care a suspendat pe fond această hotărâre, așa că toți cei care au 70 de ani sau mai mult sunt în continuare în relație cu CJAS. Dar Casa nu a dormit, a lucrat și în primele 6 luni de zile s-au încheiat contracte cu medici de familie care și-au înființat CMI noi, în localități unde nu funcționa CMI de sine stătător sau acoperirea a fost deficitară. Eu m-am dus în centrele universitare Cluj și Mureș la ședințele organizate de asociația medicilor rezidenți unde am prezentat CJAS, oportunitățile care sunt, unitățile sanitare sanitare importante și i-am rugat pe viitorii absolvenți ai examenului de specialitate să se gândească și la județul Bistrița-Năsăud”, a spus, directorul general al CJAS Bistrița-Năsăud Szekely Vilhem.

Prin cumpărare de praxis medical s-au înființat următoarele cabinete:

  • CMI Dr. Diana Mircea a intrat în relație contractuală cu CJAS BN cu data de 01.03.2024 cumpărând praxisul dr. Ioan Leuștean din Bistrița care a împlinit 71 de ani
  • CMI Dr. Paula Mihalțe a intrat în relație contractuală cu CJAS BN cu data de 01.04.2024 cumpărând praxisul dr. Corneliu Puiu din Bistrița (71 de ani)
  • CMI Dr. Bogdan Babiciu a intrat în relație contractuală cu CJAS BN cu data de 01.05.2024 cumpărând praxisul dr. Maria Adi (70 de ani) din UAT Galații Bistriței
  • CMI Dr. Claudiu Moldovan a intrat în relație contractuală cu CAS BN cu data de 01.06.2024 cumpărând praxisul dr. Tatiana Suciu (72 de ani) din UAT Lechința
  • CMI asociate Dr. Rus Simona & Dr. Rus Marin a intrat în relație contractuală cu CAS BN cu data de 01.07.2024 cumpărând praxisul dr. Maria Stan (69 de ani) din Bistrița. Cabinetele au angajat și pe medicul de familie Mihaela Mastan (47 de ani)

Cabinete medicale nou înființate care au intrat în relație contractuală cu CJAS Bistrița-Năsăud în 6 luni ale anului sunt:

  • CMI Dr. Vlad Lazăr – nou înființat cu data de 01.04.2024 și a intrat în relație contractuală cu CJAS Bistrița-Năsăud la aceași dată în UAT Ilva Mare și punct de lucru înființat în UAT Poiana Ilvei. În aceste localități nu exista cabinet medical individual. Medicul este specializat și în urgență, venind de la SAJ Cluj.
  • CMI Dr. Vasile Grajdu – CMI nou înființat cu data de 22.05.2024 și intrare în relație contractuală cu CJAS Bistrița-Năsăud la aceași dată în UAT Lechința. În UAT Lechința la ora actuală ființează două CMI în contract cu CJAS, medicii fiind tineri. Până în anul 2023 a existat un singur CMI.
  • CMI Dr. Iuliana Leșan – CMI nou înființat cu data de 04.06.2024 și intrare în relație contractuală cu CJAS Bistrița-Năsăud la aceași dată în UAT Lunca Ilvei. În acestă localitate a funcționat un punct de lucru al unui CMI din Bistrița.
  • CMI Dr. Roxana Costruț – CMI nou înființat în comuna Monor cu data de 01.02.2024, medicul având dublă specializare: de familie și de medicină de urgență, lucrând anterior la Serviciul Județean de Ambulanță. În Monor unde nu a existat CMI de sine stătător de opt ani de zile.

Pentru UAT Sânmihaiu de Câmpie și UAT Miceștii de Câmpie, conducerea Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud este în prezent în negociere cu un medic cu dublă specializare din București, cu specializare și în medicină de urgență. Contractarea se va realiza cu mare probabilitate cu data de 01.09.2024.

În ce-i privește pe ceilalți medici de peste 70 de ani care nu și-au vândut praxisul, Szekely a spus că nu există nicio lege care să îi împiedice să încheie contracte cu CJAS.

”Dacă respectăm decizia instanței, medicul de familie poate rămâne în cabinet până moare. Nu am voie să nu îi închei contractul dacă dorește să încheie contractul. În spital public, dacă este medic specialist cu doctorat rămâne până la 70 de ani. Dacă este medic specialist sau medic primar, acolo decide angajatorul, recte managerul spitalului. La 67 de ani, dacă a avut o activitate mai puțin debordantă, managerul îl felicită pe medic și iese la pensie”, a spus directorul general al CJAS.

Întrebat ce venituri ale un CMI cu 3000 de pacienți pe listă, șeful CJAS a răspuns: ”76.000 de lei lunar, bani din care se suportă salarizarea personalului medical și nemedical, chirii, utilități, dar din 76.000 eu cred că tot rămâne cu 50.000. Medicul primește puncte capita care valorează bani. Dacă au o listă mai mare de 2200 de asigurați, medicii vin și cer o oră în plus la cabinet și de ce nu aș aproba? Cei care au 3000 și plus 3000 primesc 7 ore la cabinet și o oră în teren”.

Toate cabinetele medicale au cel puțin o asistentă cu normă întreagă angajată.

1 comentariu

  • Pai medicii sunt stapani de vite, pot sa vanda „oamenii” cui vor?
    Cum e cu GDPR-urile si toate nebuniile legate de confidentialitate?
    Ca se faceau „la negru” chestiile astea, ma asteptam, dar asa oficial e permis?
    Nu cumva fac si o mica licitatie, pentru cine ofera mai mult?
    Si ne mai miram de „Pantelimoane”…

    6
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.