ACTUALIZARE 19 persoane, printre care 6 agenți de poliție și mai mulți funcționari din cadrul Ocolului Silvic Bistrița, sunt urmărite penal pentru luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, iniţierea, constituirea sau aderarea la un grup infracţional organizat şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.
Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud a transmis următorul comunicat:
”Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud au dispus constituirea unui dosar penal şi efectuarea urmăririi penale faţă de 19 persoane, printre care 6 agenţi de poliţie şi mai mulţi funcţionari care au calitatea de personal silvic în cadrul Ocolului Silvic Bistriţa, pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, iniţierea, constituirea sau aderarea la un grup infracţional organizat şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.
Actele de urmărire penală efectuate până în prezent au conturat indicii potrivit cărora în perioada februarie – octombrie 2015 agenţii de poliţie şi funcţionarii silvici vizaţi de cercetări au fost implicaţi în obţinerea şi transportul în condiţii nelegale a unor cantităţi importante de material lemnos, care a fost tăiat fără drept şi sustras din pădurile aparţinând fondului forestier naţional, aflate în raza teritorială a localităţilor Bistriţa, Parva, Rebra, Rebrişoara, Năsăud şi Maieru din judeţul Bistriţa-Năsăud. În schimbul primirii unor sume de bani sau a altor foloase, agenţii de poliţie şi funcţionarii care au calitatea de personal silvic, respectiv ingineri şi brigadieri silvici, nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu, nu au constatat săvârşirea mai multor infracţiuni şi au protejat activitatea infracţională a mai multor persoane care au tăiat fără drept, au transportat şi au comercializat material lemnos în condiţii nelegale.
Se mai reţine în sarcina aceloraşi agenţi de poliţie că, în schimbul unor sume de bani sau al altor foloase, nu şi-au îndeplinit atribuţiile corespunzătoare constatării mai multor contravenţii şi infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.
Din ordonanţa de începere a urmăririi penale mai rezultă că unul dintre suspecţi, folosindu-se de influenţa pe care o are asupra a doi funcţionari din cadrul Serviciului Public Comunitar de Evidenţă Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Auto Bistriţa-Năsăud, cărora le-a remis sume de bani, a facilitat în repetate rânduri promovarea probei practice a examenelor pentru obţinerea de către diverşi candidaţi a permisului de conducere.
Sunt vizate de cercetările care se efectuează în cauză, peste 35 de persoane care urmează să fie audiate de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi ofiţerii anchetatori din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.
Pentru descoperirea şi strângerea probelor cu privire la infracţiunile cercetate, în baza mandatelor emise de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bistriţa-Năsăud, în ziua de 28 octombrie 2015 au fost efectuate cu sprijinul mai multor echipe de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, un număr de 21 de percheziţii domiciliare în localităţile Parva, Rebra, Rebrişoara şi Maieru.
A fost antrenată în activitatea de efectuare a percheziţiilor şi Gruparea Mobilă de Jandarmi Mureş.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Judeţean Anticorupţie Bistriţa-Năsăud şi a Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă – Serviciul Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.
ȘTIREA INIȚIALĂ Şase polițiști suspectați de fapte de corupție au fost ridicați și sunt audiați, miercuri, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud în urma unor percheziţii făcute în aceeaşi zi la sediul Serviciului Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Bistrița-Năsăud și la două posturi de poliție din județ, Parva şi Maieru.
Surse din Direcția Generală Anticorupție au declarat presei centrale că anchetatorii au descins la posturile de poliție din localitățile Maieru și Parva, cinci agenți de poliție fiind suspectați că ar fi cerut bani unor șoferi pentru a nu-i amenda sau pentru a nu le reține permisele de conducere ca urmare a încălcării regulilor de circulație.
Cei cinci polițiști și un subofițer de la Serviciul Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Bistrița-Năsăud, suspectat că ar fi implicat în emiterea frauduloasă a unor permise de conducere, au fost aduşi de jandarmi la Bistriţa şi sunt audiați de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud. La sediul Parchetului au mai ajuns şi alte persoane martore în dosar, în jurul instituţiei fiind agitaţie mare.
Potrivit unui comunicat al IPJ Bistriţa-Năsăud, „miercuri, 28 octombrie, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, efectuează 11 percheziții, pe raza judeţului nostru, la persoane bănuite de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu”.
Pădurarii sunt adevărații hoți de lemne felicitari parchetului au descoperit adevaratii hoti!
Dar la ocrotitorii si obladuitorii fenomenului cand se ajunge? Doar nu credeti ca fara stiinta lor se intampla lucrurile astea.