Actualitate Social

Cine a câștigat războiul catedrale versus conectare. Cum au fost împărțiți banii publici parohiilor ortodoxe

Consilierii locali din Bistrița s-au certat minute în șir din cauza celor 70.000 de lei pe care Primăria Bistrița dorește să-i aloce bisericilor din bugetul local al anului 2020, cei de la PER și PNL situându-se pentru investirea banilor în tablete, în timp ce PSD a tras focul la oala bisericilor, inclusiv la cele care abia de acum se începe edificarea.

Primarul Ovidiu Crețu a spus, înainte de începerea dezbaterilor pe acest subiect, că lista cu bisericile care urmează să primească bani are la bază ”tabelul făcut de unitatea centrală de cult”: ”Pe baza solicitărilor acestei unități centrale, conform legii, am făcut lista respectivă. Cu o jumătate de oră înainte de începerea ședinței de joi, Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului a venit cu o listă modificată în care ne face solicitarea ca sumele alocate la poziția 2, 3 și 7 pentru bisericile ortodoxe să fie modificate. La poziția 2 în loc de 20.000 să fie 10.000, la poziția 3 în loc de 25.000 suma de 20.000, iar la poziția 7 în loc de 25.000 suma de 10.000. Suma rezultată ca economie, în valoare de 30.000 de lei, să fie repartizată Parohiei Sfântul Gheorghe – 10.000 de lei cea de la Piața Calea Moldovei, tot 10.000 de lei la Parohia Buna Vestire de pe strada Ghinzii și 10.000 de lei la Parohia Bistrița Subcetate. Aceasta este solicitarea Mitropoliei Clujului care vine cu o revizuire. Cred că trebuie să ținem seama de ea fiindcă întotdeauna repartizarea sumelor s-a făcut de către unitățile centrale de cult. La poziția 1, unde e vorba de o biserică monument istoric clasa A, de la Coroana, Mitropolia a lăsat suma prinsă inițial de 535.000 de lei”.

Teodor Mârza (PER): ”Mitropolia a trimis cumva și eventualele devize estimative pentru lucrările pe care bisericile vor să le facă?”

Ovidiu Crețu (PSD): ”Nu au trimis devizele, dar mi-au spus că le vor trimite în perioada imediat următoare, adică de luni începând. Am spus că vineri nu lucrăm și să le trimită de luni. Toate aceste parohii care au venit în plus sunt biserici în construcție, ele au niște devize foarte mari pe care le-am văzut înainte și sunt sigur că vor putea cheltui legal banii aceștia. În cazul în care nu vor avea documente legale, bineînțeles că nu vor primi bani”.

Teodor Mârza: ”Propun amânarea acordării banilor până când bisericile vor prezenta devizele respective”.

Ovidiu Crețu: ”Verificarea documentațiilor se face de către aparatul Primăriei. Problema dumneavoastră este de oportunitate, adică să-i întârziem pe toți ceilalți nu cred că are sens, nu văd de ce. La ora actuală, noi avem documentele legale”.

Teodor Mârza: ”În această perioadă de criză, nu văd deloc oportună alocarea de bani către culte. Ar trebui să le alocăm către zonele mai expuse acestor situații de criză”.

Ovidiu Crețu: ”Nu e cazul să retragem sumele acestea și să le ducem în altă parte. Și bisericile, și viața trebuie să meargă înainte, să funcționeze și să își rezolve problemele lor”.

Teodor Mârza: ”Sigur că da, dar cu toții facem sacrificii și cred că și Mitropolia avea înțelegere în această perioadă de situații de urgență să nu cheltuiască bani pe lucrări de construcții. Înțeleg lucrările de reparații curente, dar chiar pe investiții în construcții în perioada aceasta…”.

Virgil Marton (PER): ”Vă rog să reflectați la acest vot. Într-un an în care ne confruntăm cu o criză sanitară urmată de o criză economică, inclusiv în învățământ unde e nevoie de bani pentru elevi. Noi luăm banii și îi împrăștiem pe la biserici. E adevărat că bugetul s-a votat, dar înaintea situației de criză. Se pot conserva acele lucrări până în momentul în care totul va reveni la normal”.

Floare Gaftone: ”Eu cred că nu se procedează corect de a se modifica în plenul ședinței o anexă. Propun amânarea. Când domnul primar a citit diminuările și eu am crezut că Patriarhia vrea să dea banii pentru laptopuri. Eu cred că într-un dialog cu biserica pe plan local se va găsi înțelegere pentru economii și o analiză atentă a proiectului”.

Antal Atilla (UDMR): ”Referitor la ce a spus domnul Mârza, eu propun să fixăm un termen până la care să aducă devizele, iar dacă nu le aduc să nu primească banii și al doilea lucru pe care vreau să-l spun este că, atunci când dăm bani ONG-urilor din care facem parte, de obicei ne abținem. Acum toți suntem ortodocși sau greco-catolici și ar trebui să ne abținem”.

Camelia Tabără (PSD): ”Eu cred că nu e cazul să amănăm fiindcă modalitatea de a repartiza bani bisericilor se face de 12 ani și toată lumea a concluzionat că e un lucru bun. Forurile centrale știu mai bine care sunt nevoile și vulnerabilitățile în cadrul cultului. Știm cu toții că, de-a lungul anilor au fost ajutate toate cultele și toate confesiunile. Din câte am văzut eu, Biserica Ortodoxă la nivel central a făcut extrem de multe acțiuni sociale și de ajutor în această perioadă, și materiale sanitare, și ajutorarea familiilor nevoiașe. Au intrat și ei într-o perioadă altfel și au venit cu solicitarea pe ultima sută și nu cred că e cazul să ne îndoim de solicitarea pe care o fac. Eu cred că trebuie să votăm. E contribuția orașului pentru confesiuni la modul general și e absolut rezonabilă și decentă”.

Constantin Rus (PSD): ”Eu unul am fost în general împotriva alocării de bani către biserici, preferând școlile. Acum suntem într-o perioadă critică și eu am văzut, creștin-ortodox fiind, poate mai puțin practicant, dar am văzut o serie de biserici care nu mai au nici ele venituri pentru a-și rezolva problemele probabil de reparații, de încheierea unor reparații. Sunt unul care am susținut să nu mai venim fiecare să propunem alocarea de bani pentru biserici, ci să cerem reprezentanților bisericii o listă. Mă gândesc că măcar Biserica nu ne minte, că are nevoie de bani pentru a finaliza niște lucrări, iar până acum s-a dovedit a fi cea mai bună alegere. Dumnealor să ne propună, nu fiecare consilier să susținem sau un anumit cult. A cere documente e obligativitatea administrației și eventual să ne comunice că banii nu au fost folosiți cum trebuie”.

Sorin Hangan (PNL): ”Cu siguranță nu mi-a trecut prin cap că Biserica ar putea să ne mintă. Cred că nevoile sunt mai mari decât cererea făcută de biserici, însă dacă lăsăm populismele deoparte, mi-ar fi plăcut ca doi dascăli respectabili cum sunt doamna Tabără și domnul Rus, să vină cu un proiect de hotărâre prin care să cumpărăm tablete pentru toți acei elevi care nu au posibilitatea să participe la cursuri online. Aș fi vrut să văd că Primăria și consilierii care sunt dascăli se preocupă ca noi să punem la dispoziție pentru toți acei copii tablete și chiar și abonamente de internet. Eu aș vota cu două mâini acest proiect, dar aș vrea să votez și celălalt proiect pentru cumpărarea de tablete pentru copii”.

Camelia Tabără: ”Încă nu există la nivelul sistemului de învățământ o analiză reală și corectă a ceea ce înseamnă un device cu elemente minimale pentru a lucra online. Mergeți prin școlile bistrițene și vedeți ce telefoane au copiii. Eu zic să vedem de ce e nevoie fiindcă s-ar putea ca o tabletă să nu-i confere posibilitatea să lucreze într-o anumită aplicație. Deci după ce vom face o diagnoză foarte corectă a ceea ce avem și de ce e nevoie atunci să vorbim. S-a derulat ani întregi Programul 200 pentru achiziția unui calculator și vreau să vă spun că foarte puțini au aplicat pentru că toată lumea are interes deosebit pentru calculatoare și telefoane de ultimă generație”.

Teodor Mârza: ”Propun amânarea proiectului pentru că nu există o documentație tehnico-economică. Nu avem controlul asupra a ceea ce se va face cu acești bani. Când vor veni documentațiile să ne întrunim într-o ședință extraordinară și să discutăm”.

Consilierii au luat o pauză de consultări la cererea grupului PNL.

Cristian Niculae (PSD): ”În fapt, despre ce este vorba? În loc să dăm 70.000 de lei la trei biserici, dăm aceeași sumă la șase? De ce mai e nevoie de consultări?”

Ioan Peteleu (PNL): ”Toate bisericile din Bistrița au nevoie de susținere financiară. Mie mi se pare că organismul de cult superior face niște alocări arbitrare. Ar trebui ca toate propuneri să fie în baza unor devize reale, nu arbitrare”. El a propus ulterior alocarea altor sume bisericilor față de cele pe care le-a propus Primăria Bistrița, tot fără prezentarea unor devize.

Propunerea de amânare a proiectului a căzut la vot cu voturile ”pentru” ale consilierilor PNL și PER, s-au abținut Alexandru Bria – PSD, Antal Atilla – UDMR, Bogdan Miholca – PSD, Vasile Moldovan și Gelu Muthi – ALDE.

În final, cu 14 voturi ”pentru”, ale consilierului UDMR Antal Atilla, ale consilierilor PSD și ALDE, respectiv abținerea liberalilor și a celor doi consilieri PER, s-a votat în favoarea alocării banilor către cele șase biserici ortodoxe și nu trei, așa cum a propus primarul Ovidiu Crețu.

6 comentarii

  • Imi place poxitia luata de PNL, PER.
    Bravo.
    In Cipru patriharul biserici ortodoxe si a pus la dispozitia statului toate veniturile la noi patrirhul biserici ortodoxe dolicita 50 milioane de la guvern.
    Unde mai pui ca Andrecut a donat si el 10.000 lei.
    Acuma este momentul de asfel de donatii catre biserici?
    Pun pariu ca, atunci cand vor avea dezlegare vor spune in biserici „votati psd”

  • Suma alocată bisericilor anul acesta a fost de 685.000 de lei. Cât un aparat Real-Time PCR – pentru testarea la Covid-19 și de trei ori și jumătate mai mult decât a alocat primăria Bistrița pentru Spitalul Județean pentru combaterea crizei. Evident că la aprobarea bugetului pe anul în curs nu se știa nimic despre criza Covid, anul acesta bugetul fiind aprobat la timp nu în martie ca anul trecut.
    În privința alocării banilor pentru culte municipiul Bistrița s-a ajuns la o alocare arbitrară și netransparentă a acestor sume, alocare care contravine literei și spiritului legii. S-a ajuns la o subordonare a CL mitropoliei ortodoxe adăugându-se tot pe bază de mica înțelegere niște floricele pentru restul cultelor pentru ca lucrurile să păstreze aparența. Suntem practic în situația școlilor sau a CNATCDU unde reprezentanții bisericii trebuie să obțină binecuvântarea reprezentanților bisericii. În cazul acesta fiind o cedare benevolă din partea Primarului și a majoritații din CL fără acoperire din partea legii. În alte municipii alocarea banilor pentru culte se face pe bază de proiecte conform legii 350 ca și în cazul ONG. La noi se trimit primarului sume scrise pe un servețel de un șef religios în timpul ședinței de CL și plenului nu-i rămâne decât să se închine. Bineînțeles legea nu putea să prevadă acest tip de înțelegeri între Primar și șefii cultelor aceasta fiind o inovație locală profund pernicioasă.
    Normele metodologice de aplicare a Ordonanței 82/2001, în articolul 14 spun foarte precis că:
    (1) Sprijinul financiar alocat de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, potrivit prevederilor art. 3 din ordonanţă, se acordă pe baza următoarelor documente:
    a) cerere-tip;
    b) devizul de lucrări, la preţuri actualizate şi potrivit reglementărilor în vigoare privind taxa pe valoarea adăugată, pentru lucrările rămase de executat, datat pe anul în curs;
    c) copie de pe autorizaţia de construire pentru reparaţii capitale
    și multe altele în continuare. Toate aceste documente au lipsit pentru modificările aduse liste în timpul ședinței.

  • În alocarea de anul acesta arbitrariul domnește de la un capăt la altul. Din cei 685 mii lei acordat anul acesta bisericilor pentru investiții, 605 mii merg către parohiile ortodoxe. Adică 88,3%. Conform rezultatelor recensământului din 2011 ponderea ortodocșilor în populația municipiului a fost de 76,5%. Deci nu acesta a fost criteriul de repartizare. Poate că PSD are date cu privire la ponderea credincioșilor PSD în numărul total al votanților PSD și acela a fost criteriul. Frumos ar fi fost să ne spună și nouă pentru că banii sunt totuși publici.
    Apoi, conform alocării inițiale bisericii minoriților, fostă greco-catolică poreclită Biserica „Coroana” i-au fost alocați 535.000 lei în condițiile în care lucrările au fost finalizate și recepționate cu pompă la finele anului 2019 într-o zi de joi cu trei zile înaintea turului doi al alegerilor prezidențiale ca un ultim suport pentru Viorica. Altfel la ce bun atâția bani investiți.
    https://timponline.ro/live-video-biserica-de-la-coroana-resfintita-cu-ocazia-hramului/
    Până la finele anului 2019, (deci fară cei 535.000 din proiectul de hotărâre și fără bugetul CJ) Biserica de la Coroana a primit în total de la Primăria Bistrița pentru realizarea acestei investiții, 3,3 milioane lei. Astfel, în 2016 i s-a repartizat suma de 500.000 lei, în 2016 – un milion lei, iar în 2018 alt milion de lei și 800.000 lei în 2019.
    Primarul susține că alocarea se face la cererea unitații centrale de cult și că domnia sa și CL ar fi de fapt doar notarii mitropoliei. Nici vorbă de așa ceva în prevederile ordonanțelor și a normelor metodologice. E doar metoda verificată și fără greș de a scoate ochii consilierilor prea comozi ca să citească legislația pentru a acoperi niște înțelegeri de tip feudal între stăpânul locului și înalții reprezentanți ai bisericii.

  • Biserica ortodoxa nu se mai satura de bani, pe langa faptul ca a furat biserica catolica ( coroana = biserica furata) i se da cei mai multi bani. Daca erau crestini adevarati ar fi retrocedat biserica fara retineri iar cu banii primiti de la stat ar fi ridicat 3 biserici si ar fi fost vrednica de lauda. Dar cu statutul actual este ca hotul care este prins cu mielul dupa cap care spune ca este din turma lui. Toata lumea stie ca hotul n-are turma de oi. Nu voi obosi niciodata sa spun ca biserica de la coroana este de fapt biserica furata.

  • Dragi enoriasi ! Votati pesede !Ei va boteaza ei va baga-n gard, era sa zic groapa , da acolo va baga popa , cantaretul si groparul.

  • Dle Toniuc ,sunteti cel mai documentat si ceea ce spuneti este adevar .O spuneti ca unul ce cunoaste lucrurile din interior.Eu ma mir, ce mai cauta unele persoane in Consiliul Municipal?Numai pt a ridica mana,cand habar n-au ce voteaza?Daca Primarul se ascunde sub pulpane preotesti,propunem ca viitoarele sedinte sa le tina cu sefii cultelor si cei cativa psd isti care-i respecta poruncile si atunci nu ne vom indoi ca toate vor fi dupa voia sa.Ca rezultatele VOII SALE ATOTSTAPANITOARE SE VAD.Rusine!Unele parohii n-au primit de zeci de ani 1 leu de la Primarie ,iar o singura Biserica a luat 3,300 milioane.E Notre-Dame? Poate unii din cei ce au votat de fiecare data cu nonsalanta aceste impartiri nedrepte,nu au retinut din Scriptura decat afirnmatia:;CELUI CE ARE I SE VA MAI DA!!!Niciodata n-ar trebui sa se mai intample asa ceva.Viitorul primar ar trebui sa dea aceste sume in mod egal tuturor parohiilor.Trebuie sa fim cu totii constienti ca membrii Bisericilor produc acesti bani ca cetateni ai acestui Municipiu si Consilul Local trebuie sa-i imparta proportional la toate parohiile ,nu dupa orgoliile sefilor de culte sau dupa bunul plac al celor ce conduc vremelnic Primaria.Este o mare DEZILUZIE!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.