Actualitate

Cine a fost ”CitiZEN” la turul ciclist. Doi ambasadori ai mobilității durabile

(FOTO) De Ziua fără autoturism, în Bistrița bicicleta a fost piesa de rezistență în centrul istoric. Pentru a promova un mod de viață mai sănătos, a avut loc tradiționalul tur ciclist, desfășurat anul acesta sub titlul ”CitiZEN”, precum și concursuri adresate celor care utilizează bicicleta în mod curent.

La turul ciclist, unde singura condiţie pe care trebuia să o îndeplinească participanţii a fost să aibă cel puţin 14 ani împliniţi, au luat parte și primarul Ovidiu Crețu, directorul APM Bistrița-Năsăud, Sever Roman, o serie de angajați ai Primăriei Bistrița. Cel mai vârstnic biciclist a fost Gustav Gyurkan (84 de ani).

1-ziua-fara-autoturism-2016 2-ziua-fara-autoturism-2016 3-ziua-fara-autoturism-2016 4-ziua-fara-autoturism-2016

Traseul a fost: pietonal – Piaţa Centrală – str. Gh. Şincai – B-dul Independenţei – întoarcere sens giratoriu Kaufland și retur – B-dul Independenţei (aleea de biciclete) – str. Al. Odobescu – str. Parcului – str. Vasile Conta- str. CR Vivu – str. Bistricioarei – Piaţa Petru Rareş – str. Dornei – Piaţa Centrală – pietonal.

Primarul Ovidiu Crețu a premiat ”Seniorul bicicliştilor” (Gustav Gyurkan, Corina Ernst) și ”familiile pe două roți”.

Astfel de acțiuni stimulează fizicul și spiritul. Din statisticile europene, orașele care promovează mersul pe bicicletă, mersul pe jos, transportul public sunt economic mai prospere, acei oameni sunt mai sănătoși, mai productivi, trăiesc mai mult decât ceilalți, au mai puține zile de concediu medical și sunt mai zâmbăreți. Vrem ca și în Bistrița oamenii să trăiască mult, să fie sănătoși, să fie și zâmbăreți. De aceea avem câteva proiecte pentru piste de biciclete, făcute europenește, nu linii trasate pe stradă. După finalizarea lor, estimăm anul 2020, în Bistrița se va putea circula cu bicicleta utilitară în mod corespunzător” – primarul Ovidiu Crețu

Edilul Bistriței a oferit două titluri de ”Ambasador al mobilității durabile CitiZEN” unor tineri care au obținut rezultate deosebite practicând sportul pe două roți, influențând astfel în mod pozitiv alți tineri bistrițeni.

Este vorba de Matei Moisil, lider național la Downhill și Enduro, și Levente Ianoși, participant la Campionatul Mondial de bike trial. De altfel, ultimul a oferit și câteva reprize de acrobații pe bicicletă.

În orașul nostru sunt doi tineri care au făcut din bicicletă un stil de viață, fiind lideri naționali. Am instituit titlul de ”Ambasador al mobilității durabile”, prin care le recunoaștem meritele și le mulțumim pentru ce au realizat” – primarul Ovidiu Crețu

De Ziua fără autoturism, traficul rutier în centrul Bistriței a fost suspendat între orele 8.00 și 18.00.

AICI PUTEȚI VEDEA MAI MULTE FOTOGRAFII.

5-ziua-fara-autoturism-2016 6-ziua-fara-autoturism-2016 7-ziua-fara-autoturism-2016 8-ziua-fara-autoturism-2016

4 comentarii

  • „Orașele care promovează mersul pe bicicletă, mersul pe jos, transportul public sunt economic mai prospere, acei oameni sunt mai sănătoși, mai productivi, trăiesc mai mult decât ceilalți, au mai puține zile de concediu medical și sunt mai zâmbăreți” – zise dle Crețu. Din păcate pentru acest oraș, rămânem la nivel de vorbit și de două ori pe an ne urcăm pe bicicletă. Primăria Bistrița nu promovează mersul pe bicicletă și activitatea sportivă, sunteți pe bicicletă doar două ture pe an în rest nu v-a văzut nimeni. Nu există piste de biciclete, în 8 ani de mandat nu s-a făcut nimic pentru a stimula acest tip de activitate în oraș. Sunt multe exemple în România, orașe unde s-a schimbat mentalitatea, însă noi nu avem asemenea dorință. Nu aduceți parcul în discuție, deoarece nu prea ai cum să ajungi la slujbă trecând prin parc, este o zonă izolată care e destinată pentru recreere. Nu aduceți nici schulerwald în discuție, pentru că oricum e departe și chiar și până acolo trebuie să te ferești de tiruri. Trist, dar mai așteptăm.

  • a fost foarte frumos, manifestari din astea ne aduc un pic in randul lumii civilizate.
    doar ca au mai fost vreo cateva sensuri giratorii „piese de rezistenta” pentru cei care nu au vreme de dat cu bicla si se duc la munca cu masina ca sa traiasca de pe o zi pe alta.
    sau aia care stau sa moara prin ambulante blocate in trafic.
    data viitoare poate scoateti si politia locala sa dirijeze un pic traficul, ca asa se face intr-un oras cu blazon.

  • Primarul nu are rusine pt ca in opt ani nu a facut nici macar o pista si tot orasul ii cere asta. Un biet inginer conunist ajuns din greseala pe functie

  • In loc de comentariu, mai potrivit este cantecul ” Lasati-ma sa merg pe bicicleta” lansat de Cenaclul Flacara si interpretat de Gil Ioniță. Melodia este pe ritm si acorduri clasice de rock. Iata si versurile atat de sugestive:

    Aveti reminiscente sau nu aveti idei
    De construiti autostrăzi printre noi cioplite,
    Asimilati gogosi muiate-n clei
    Si v-ametiti cu ploaia din cuvinte

    Se trambitează vesti senzationale
    Din timp am rupt fila cu 2000
    E secolul colonizării lunii
    Si-al vinului din lemne si cutii

    Refren:
    Potop de-ar fi, de s-ar crapa cuptorul
    De-ar fi să nu am apa la chiuveta
    De ar renaste Atlantida în Pacific
    Lasati-ma sa merg pe bicicleta

    Se termină petrolul si gazul natural
    S-au inmultit si petele din soare
    Un oarecare s-a sinucis mancand mortar
    Reeditand balada lui Manole – din eroare

    Acum si in vecie, vreau sa raman civil,
    Cand altii vor racheta, eu vreau pe bicicleta,
    Dezamorsand al mortii, prea raspandit fitil,
    Sa pedalez in voie pe planeta.

    Refren:
    Potop de-ar fi, de s-ar crapa cuptorul
    De-ar fi să nu am apa la chiuveta
    De ar renaste Atlantida în Pacific
    Lasati-ma sa merg pe bicicleta

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.