Social

Cine a încasat un milion de lei pretinzând că promovează turismul în Bistrița-Năsăud

Aproape un milion de lei, bani europeni, s-au dus pe Apa Sâmbetei sau în buzunarele unora care s-au prefăcut că promovează turismul în județul Bistrița-Năsăud. Proiectul finanțat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 și care s-a numit ”Sport şi agrement în judeţul Bistriţa-Năsăud”, a fost semnat la data de 10.02.2012 şi s-a finalizat în 10.01.2014. Din toată vorbăria scrisă pentru care europenii au dat bani a rămas un site sărac în informații și fotografii.

Asociaţia de Dezvoltare Comunitară în Mediul Rural „ARD” cu sediul în satul Predeşti, comuna Tinosu, județul Prahova, înființată în 2009 pentru ”sprijinirea proiectelor de investiții în infrastructura socialã prin înființarea și dotarea cultelor, renovarea, modernizarea, extinderea sau dotarea centrelor culturale” i-a avut ca membri fondatori pe Adrian Stoica, Mircea Lungu și Nicolae Cristian Nistor. În 2012, când a depus proiectul ”Sport şi agrement în judeţul Bistriţa-Năsăud” pentru a fi finanțat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 (Axa Prioritară 5: „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”, Domeniul Major de Intervenţie 5.3: „Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică”, Operaţiunea: „Dezvoltarea şi consolidarea turismului intern prin sprijinirea promovării produselor specifice şi activităţilor de marketing specifice”) era condusă însă de Irina Pârlog.

Cu diverse povești pompoase cum ar fi acelea proiectul va genera o creştere cu aproximativ 3% a numărului de turişti și ”va crea şi deschide noi oportunităţi şi orizonturi în dezvoltarea economică locală şi regională”, proiectul a primit finanțare, mai ales că ONG-ul promitea că ”poate avea ca şi efect colateral o creştere a ofertei turistice de 2% din zonă prin înfiinţarea de noi unităţi de cazare ceea ce duce implicit la o scădere a şomajului cu 2% în regiune în următorii ani prin crearea de noi locuri de muncă”.    

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional 2007-2013 era atunci Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (condus de PDL, iar Organismul Intermediar pentru Turism – Direcţia Gestionare Fonduri Comunitare pentru Turism, din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Turism. 

 Contractul  aferent  proiectului  „Sport şi agrement în judeţul Bistriţa-Năsăud”,  finanţat prin  Programul Operaţional Regional 2007-2013, a fost semnat la data de 10.02.2012 şi s-a finalizat ]n 10.01.2014, perioada de monitorizare şi sustenabilitate fiind de 5 ani. Valoarea totală a proiectului a fost de 973.488,32 lei. Valoarea totală eligibilă este de 708.833,00 lei, din care: 602.508,05 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR, 92.148,29 lei valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional, 14.176,66 lei cofinanţarea eligibilă a beneficiarului. 

Banii au fost cheltuiți pe un așa-zis ghid turistic, un website cu o structură asemănătoare ghidului, www.agrementbistrita.ro, şi un cont pe un site de socializare. S-au mai risipit pe materiale promoţionale, gen 15.000 ghiduri turistice, 12.000 broşuri de prezentare, 8.000 mouse pad-uri, 20.000 flyere, 8.000 steguleţe, 8.000 calendare de birou și panouri de care nu își mai amintește nimeni.

Conform Anuarului statistic al județului, publicat de Direcția Regională de Statistică Bistrița-Năsăud, numărul de turiști a fost direct proporțional cu dezvoltarea capacității de cazare, nicidecum cu fotografiile postate pe un site obscur.

2 comentarii

  • Ce treabă o avut ăia din satul de la sud de Carpați, cu județul nostru, nu știu. Dar poate știu parlamentarii de B-N din vremea aceea. E adevărat și că în acele vremuri împărăteasa turismului, o Elenă pentru care s-au făcut multe sacrificii, nu avea bani destui pentru o frunză, și „împrumuta” de unde putea.
    Și „fermecați” de alaiul aceleiași Elene, parlamentarii bistrițeni, nu vedeau că au la îndemână un personaj care avea experiență, și putea promova cu mult mai real succes județul, în persoana lui Alin Useriu și a fundației Tăsuleasa. Oare ‘a fi cu păcat dacă ne duce gândul la ceva interese?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.