Primarul oraşului Sîngeorz-Băi, Roland Venig (PSD), susţine că anul în care tocmai am intrat va fi unul dificil din punct de vedere financiar pentru oraşul-staţiune care are de cofinanţat mai multe proiecte de investiţii marice trebuiau finalizate anul trecut. Întrucât impresia oamenilor este că nu s-a făcut nimic şi că primarul e de vină, edilul se gândeşte serios dacă să mai candideze sau nu la un nou mandat.
„Începem anul 2016 cu lucrări la Casa de Cultură. S-a lucrat intens la ea în perioada caldă şi se va lucra în continuare, constructorul vrea să pună acoperişul şi sper ca în luna mai să putem inaugura acest edificiu. Mai este şi un lucru pe care vreau să îl spun: lumea se întreabă dacă mai candidăm sau nu mai candidăm. Nu facem lucrurile contra cronometru, vrem să le facem cum trebuie. Nu cred că oamenii se lasă influenţaţi de inaugurarea de ultimă oră a unui obiectiv şi să spună primarul nostru e destoinic sau nu e destoinic. Ei, eu nu fac aşa ceva! Nu le fac contra cronometru. Cei care vor să vadă văd, ceilalţi nu vor vedea nici zgârie nori dacă facem în Sîngeorz-Băi. Nu îmi pun problema că voi impresiona pe cineva cu asta. Lumea vede că se face, sigur că cu mari întârzieri. Să sperăm că şi Aquabis îşi va intra în drepturi din primăvară fiindcă noi avem proiectul de asfaltare a întregului oraş care stă în loc (acesta neputând fi implementat câtă vreme urmează să fie sparte străzile -n.r.). Lucrăm la asfaltarea satului Cormaia şi a Drumului Comunal 2B, iar zona de peste apă rămâne neasfaltată pentru că firmele care au venit să implementeze proiectul de apă şi canalizare nu s-au apucat de lucru”, a explicat Roland Venig într-o emisiune tv.
Edilul a spus că anul 2016 este ultimul în care se mai poate lucra la aducţiuni de apă şi canalizare în localităţile care nu au fost integral racordate la reţea, respectiv Sîngeorz-Băi, Maieru, Năsăud, Salva, Rebrişoara şi Telciu.
„Zona aceasta nu a fost încheiată. Sunt mari probleme. UE a făcut o excepţie şi a fost de acord ca proiectul să continue în Bistriţa-Năsăud şi anul acesta. Se organizează a treia licitaţie pe bucăţi, nu integral. Vor face şase licitaţii şi fiecare firmă să vină şi să termine lucrările în câteva luni”, a spus el.
Edilul a adăugat că anul acesta s-a prevăzut finanţare pentru finalizarea capelei mortuare a oraşului, iar din bugetul local va trebui asigurată şi cofinanţarea la reţeaua de apă şi canalizare, respectiv la lucrările de la Casa de Cultură.
„Avem şi câteva proiecte importante pentru UE. Vrem să facem un centru SPA în centrul staţiunii, dar suntem ţinuţi în loc de atitudinea patronului de la Hebe care nu vrea să ne cedeze nouă complexul acela care se prăbuşeşte, ci să-l scoată la licitaţie. Ca urmare, lucrurile vor merge mai greu. De asemenea, în această primăvară vom termina Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru parcul staţiunii şi vom stabili o regulă în parc. În toţi aceşti ani, eu şi Consiliul Local am considerat că trebuie să respectăm proprietatea. În parcul staţiunii a fost proprietar Hebe prin ce construcţii aveau şi câteva firme. Acum însă se revendică părţi întregi din parc şi am decis să stabilim o regulă. Proprietarii trebuie să respecte nişte reguli, mă refer la Vila 1, la complexul unde a funcţionat Tonight şi la altele. Noi ne-am chinuit din 2012 încoace, am asfatat, am pavat scările, am făcut iluminatul din parc, am adus bănci noi şi constatăm după trei ani că acolo totul e o ruină. Nimeni nu face nimic. Şi atunci am decis să facem un PUZ prin care cei de acolo să aibă alte obligaţii legate de urbanism. E un proiect care se va face cu dezbatere publică”, a explicat Roland Venig.
În opinia primarului, în aceste condiţii, 2016 va fi unul greu din punct de vedere financiar pentru oraşul-staţiune.
„Va trebui să ne adunăm toate rezervele. În mod normal, şi reţele de apă şi canalizare trebuiau terminate din august 2015, Casa de Cultură, la fel. S-a licitat în decembrie anul trecut şi s-a împlinit anul de atunci. Trebuia să fie finalizată. Noi, anul acesta, trebuia să venim cu asfaltarea oraşului Sîngeorz-Băi, cu capela şi toate celelalte. Ne trezim că, din cauza întârzierii celor ce au licitat şi a încheierii contractelor, anul acesta să trebuiască să finanţăm mai multe obiective mari. Noi am obţinut finanţare pentru drumul comunal de pe Cormaia, licitaţia s-a desfăşurat, iar lucrările au demarat şi eu sper ca până la alegeri să fie finalizat. Nu e niciun impediment să fie terminat şi acolo să arate cum trebuie. Celelalte nu au fost licitate de noi. Casa de Cultură de CNI, reţele secundare de apă şi canalizare de Aquabis de două ori, acum urmează a treia licitaţie. Noi, de-asta suntem în întârziere cu toate. E trist că oamenii nu înţeleg lucrurile acestea. Decontează primarul toate nerealizările. Poate trebuia să le explic mai bine oamenilor că nu sunt eu vinovatul, dar oamenii nu mai au nevoie de explicaţii, ci de realizări. Când nu sunt realizări, oamenii se gândesc la o schimbare. De aceea am unele rezerve în a candida pentru că înţeleg. În plus, sunt primar de mulţi ani şi lumea vrea să mai vadă şi altceva. Oamenii mă consideră vinovat pentru tot ce s-a întâmplat cu apa, cu celelalte”, a spus Venig.
Primarul a mai spus că reţelele de apă au fost predate Aquabis din 2010, iar de la bugetul local sunt doar cofinanţate proiectele de investiţii ale companiei de apă.
Roland draga ,mai trist este ca tu nu întelegi cine îti pune bete in roate.Cel mai mare dușman al tau are un nume EMIL RADU MOLDOVAN si un prenume PSD.Pe tine ,pe foștii primari din Sant,Feldru,Rebra si tot PSD-ul de pe renumita voastra vale a fost dat Olteanului ,doar cel din Rebra a inteles la timp,cei din Feldru si Sant ,dupa ce au pierdut,iar tu mergi pana la capăt.Leapadate macar in ceasul al 13-lea. PAREREA MEA!
Ce liniste. Se vede clar dezinteresul fata de Roland. Este clar ca Roland nu va mai candida pentru inca un mandat….
Asteptam cu interes surpriza PSD-ului…
Va prezint o situatie care trebuie indreptata : De ceva timp, cabinetul scolar de stomatologie a ramas fara medic… Cred ca Primaria ar trebui sa rezolve cat mai urgent problema ! Cu respect, Dr. Marius Nicolae Pop
Intrebati-l pe badea Roland, ce rezultate are fata de protectia, mediului, si ce amenzi o capatat, dupa ce o tapat buzile vechi de la o scoala in Somes.
Domnul Roland,de cand e primar a tot primis ca asfalteaza,baga canalizarea,modernizeaza statiunea,etc ,abureli pentru fraieri.Mie miar fi rusine sa mai candidez,dar sa vedem cat tupeu mai are in e.