Casa de Pensii face o serie de precizări cu privire la cumulul pensiei cu alte surse de venit, în urma modificărilor aduse de noua lege a pensiilor și a sumelor recalculate, care au intrat în vigoare la 1 septembrie.
Cine poate cumula pensia cu alte venituri?
Pensionarii sistemului public de pensii care realizează venituri în următoarele situații:
- Activități pentru care se datorează contribuţii de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal;
- Activități în calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale, indiferent de nivelul veniturilor.
Noutate introdusă de Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii:
Pensionarii de invaliditate pot cumula pensia cu alte venituri indiferent de gradul de invaliditate.
Cine nu poate cumula pensia cu alte venituri?
- Soţul supravieţuitor beneficiar al unei pensii de urmaş, care realizează venituri lunare mai mari decât salariul minim brut pe ţară garantat în plată (3.700 lei începând cu data de 1 iulie 2024);
- Beneficiarul unei pensii anticipate, care realizează venituri lunare:
- în baza unui contract individual de muncă;
- în baza unui raport de serviciu;
- ca persoană care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care este numită în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrul cooperator dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale cărui drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile legii, cu cele ale persoanelor susmenționate.
De reținut:
- În vederea valorificării stagiului de cotizare realizat după data înscrierii la pensie, pensionarii pentru limită de vârstă pot solicita recalcularea pensiei prin adăugarea acestuia, în condiţiile legii, o singură dată într-un an calendaristic.
- Stagiul de cotizare realizat în regim de cumul nu intră în calculul punctelor de stabilitate.
Adaugă comentariu