Tichetele de activităţi casnice pot fi utilizate sau valorificate (preschimbate în bani) în termen de 12 luni de la achiționare, în cazul beneficiarilor, respectiv timp de 12 luni de la primire, în cazul prestatorilor casnici.
Tichetele de activități casnice nevalorificate în acest termen vor fi anulate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în platforma electronică, în termen de 30 de zile de la data expirării celor 12 luni.
Măsura este prevăzută într-o hotărâre de Guvern care urmărește eficientizarea sistemului de plată și de evidență a activităţii prestatorului casnic.
Actul normativ adoptat mai prevede că în cazul în care beneficiarul casnic nu completează corect și veridic datele și informațiile pe tichetele de activități casnice pe suport hârtie, acesta trebuie să acorde prestatorului casnic alte tichete, cele completate greșit fiind restituite agenției pentru ocuparea forței de muncă în vederea anulării.
Pentru a acorda tichete de activități casnice angajaților sub formă de bonus sau primă, angajatorii trebuie să încheie un contract cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în raza căreia își au sediul/sediul social sau punctul de lucru.
Poate fi prestator casnic orice persoană fizică care a împlinit 16 ani care dorește să aibă sau să-și suplimenteze veniturile prin prestarea, ocazional, de activități casnice necalificate, fie că este șomer, pensionar, elev, student sau angajat.
În total, au fost stabilite 34 de activități care pot fi remunerate exclusiv cu tichete valorice și care vizează îngrijirea locuințelor sau a grădinilor, a animalelor de companie sau sprijinirea persoanelor dependente: Curățenia /igienizarea locuinței; Strângerea resturilor vegetale din grădină; Întreținerea spațiilor verzi; Întreținerea și irigarea răsadurilor și a plantelor; Toaletarea pomilor; Plantarea pomilor, arborilor și arbuștilor; Plantarea răsadurilor; Călcatul rufelor; Spălarea rufelor manual sau la mașina de spălat; Spălarea covoarelor (altele decât cele înnodate manual); Prepararea hranei; Aranjarea și servirea mesei; Debarasarea și spălarea vaselor; Hrănirea și/sau îngrijirea animalelor de companie; Plimbarea câinilor sau a altor animale de companie; Transportarea animalelor de companie la/de la cabinetul veterinar; Curățirea și întreținerea piscinei/acvariilor; Realizarea de cumpărături pe bază de listă; Tăierea și despicarea lemnelor pentru foc; Căratul lemnelor și a materialelor pentru foc; Încărcatul-descărcatul de obiecte casnice; Spălarea și curățarea autovehiculelor; Recoltarea fructelor și a legumelor; Spălarea geamurilor și a tâmplăriei; Văruirea pomilor; Efectuarea igienei corporale a persoanelor dependente; Îmbrăcarea și dezbrăcarea persoanelor dependente; Hrănirea și hidratarea persoanelor dependente; Efectuarea igienei eliminărilor persoanelor dependente; Transferul și mobilizarea persoanelor dependente; Facilitarea comunicării persoanelor dependente cu alte persoane; Facilitarea deplasării persoanelor dependente în interior; Facilitarea deplasării și însoțirea persoanelor dependente în exterior; Acompanierea persoanelor dependente la activități de socializare și/sau socializarea cu persoanele dependente.
Persoanele interesate să devină prestator casnic sau beneficiar casnic trebuie să se înregistreze în platforma tichete.anofm.ro.
Avantajul pe care îl aduce înrolarea în platformă și prestarea activităților în baza tichetelor este faptul că lucrătorii casnici beneficiază de asigurări de pensie și de sănătate, cu condiția preschimbării a cel puțin 85 de tichete de activități casnice, respectiv 1.275 de lei/lună.
Reglementarea activităților prestatorului casnic constituie una dintre reformele asumate de statul român prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
În prezent, valoarea unui tichet de activități casnice este de 15 lei.
Incredibil. În afară de câțiva constructori cu firma, majoritatea lucrărilor sunt la negru. Și au valori de zeci de mii de euro PER beneficiar. Și noi povestim despre bietele femei care fac curățenie ? Noaptea mintii