Ambulanțele sunt puse gratuit pe drumuri de diverse persoane care nu au efectiv urgențe medicale, dar nu știu să apeleze la medicii de familie sau la centrele de permanență, dar și de ”buni samariteni” care văd persoane căzute pe stradă, sună la 112 și apoi pleacă, la fel ca și pretinșii pacienți care ar avea nevoie de asistență, a spus dr. Annabella Muzsi, managerul Serviciului de Ambulanță Județean.
”De obicei, noi chestionăm pacienții și, mai ales de când s-a operaționalizat centrul de permanență, îi îndrumăm pe pacienți spre aceste centre din Bistrița, Teaca, de pe Valea Bârgăului. Încercăm să reducem misiunile inutile în așa fel încât resursele să fie folosite eficient. Probleme sunt acolo unde pacienții refuză să meargă la medicul de familie. Sunt și astfel de cazuri. Chiar dacă îi deservim, personalul care merge și îi deservește le explică. Avem o permanentă activitate de educare a populației în ce privește utilizarea resurselor și le explicăm oamenilor pe limba lor ce înseamnă urgență și de ce nu e în regulă să abuzeze. Sunt totuși unii care abuzează. Un exemplu pe care îl pot da este acel Dallas din Viile Tecii, o parte a satului unde trăiesc oameni pauperi care nu au medic de familie. Ei spun că medicii de familie nu îi vor, medicii de familie că nu vin la cabinetele lor. Nu putem să-i refuzăm pentru că unele cazuri chiar necesită asistență și suntem cumva singura posibilitate de acces a lor la sistem. Un alt exemplu e Posmuș unde iar sunt persoane care cheamă des ambulanța. În rest, cazurile sunt justificate. Avem o foarte bună colaborare cu STS și sunt rare cazurile în care mergem la un apel fals. În acest semestru am avut sub 5 apeluri false, dar au mințit atât de bine încât STS nu a reușit să-i depisteze”, a spus dr. Muzsi.
Potrivit managerului, apelurile false vin și din partea ”cetățeanului bun samaritean”: ”Merge pe stradă, vede unul căzut, accesează 112 și nu rămâne acolo. Până ajunge echipajul, pacientul respectiv a plecat de la locul solicitării. Fie nici nu a fost (nimeni în situația de a avea nevoie de o ambulanță -n.r.), fie a plecat de la locul solicitării. Nu pot să îi acuz că sunt rău intenționați. Din punctul nostru de vedere, e mai bine să greșești în plus decât în minus. Noi îi rugăm pe cei care cheamă ambulanța să rămână cu pacientul pentru că nu putem ajunge în 30 de secunde indiferent unde e acel pacient. Ne ia 5, 6, 7 minute chiar dacă e în Bistrița, iar starea omului se poate agrava. Noi recomandăm ca cel care apelează 112 să rămână cu pacientul”.
În prezent, ambulanțele SAJ Bistrița-Năsăud ajung în mediul urban cu o promptitudine de 5 minute și 30 de secunde în medie, iar în rural în 17 minute și 40 de secunde în medie.
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat marți, la începutul ședinței de Guvern, că va fi adoptat un pachet legislativ ce vizează sistemul 112. Printre măsuri sunt și cele legate de creșterea nivelului de amenzi în cazul apelurilor false, la un nivel de până la cinci ori mai mare.
„Aprobăm astăzi un pachet legislativ (…) Creăm cadrul legal pentru implementarea rapidă a sistemului AML (Advanced Mobile Localisation/ Localizare Mobilă Avansată) a celor care apelează Serviciul unic 112. Tot pentru o mai bună localizare, este necesară identificarea apelantului prin asocierea numărului de telefon cu datele celui care apelează”, a declarat Viorica Dăncilă, potrivit Mediafax.
Premierul a anunțat că pachetul legislativ prevede și sancțiuni mai mari pentru cei care apelează 112 doar în glumă.
„Astfel de atitudini generează costuri inutile și pun în pericol viețile celor care chiar au nevoie. Vom majora cuantumul amenzilor care apelează fals echipajele de intervenție de 5 ori, de la 1.000 de lei, la 5.000 de lei”, a anunțat premierul.
În prezent, cuantumul acestei amenzi este între 500 și 1.000 de lei.
Miserup-isti cei care raspund la 112… am ascultat discutia Alexandrei de la Caracal… nsahpa rau de tot…probabil ca aia de raspund la 112… sts-ist… poli-ti-st… kkat…ambulantieri-st…pompier-ist… au in cap doar fatul ca au fost intrerupti din chat sau de la ceva serial… MILITIENI !!!! stiti ca se ofera bani fetelor singure de la terasele din Bistrita????? Libidionosi de barbati trecuti bine de 50 de ani?????
pentru ce li se pune la 2 fete (copile … minore cred….) singure la masa 100 lei??? teancul de bani scos din buzunar ramane in mana si il tot rasfoieste?!?!?!? Dupa discutii isi ia „suta” (milionul) si pleaca?!?!??!?!?!? Ce draku paziti???? eu sa le protejez??? sau COSTAN???? Noroc ca unele mai au si minte sa REFUZZE !!!! exemplul de mai sus s-a intamplat aseara la o terasa apropiata de scena de pe pietonal… in Bistrita… in jurulm orei 9 pm, erau 2 libidinosi!!!!… si nu va ganditi la tigani tatuati si musculosi!!!! – pareau oameni ffff normali – comuni. Sau sunt de-ai vostri!????????? sub acoperire?
Esti praf.. tocmai de persoane ca tine aminteste in articol.
Dar totusi exista o diferenta, tu nu suni, ci te dai interesant pe internet..
Oricum sper ca ambulanta, pompieri, politia, etc. sa fie plecate la cazuri false (cum sunt amintite in articol) cand vei avea nevoie sau mai bine, oameni sa te ignore cand ai nevoie de ajutor si sa nu sune, sa te filemze si sa fie concentrati pe postari pe internet (cum ai facut tu)
Balaure!!! Ai citit ce am scris eu???? Ai ascultat convorbirea dintre Alexandra disperata si interlocuitorii disperati cu gandul la sex cu colega de birou?????
Pot mări amenzile și de 100 de ori, cei care fac glume de-astea oricum nu plătesc amenzile, iar oamenii normali, ca noi cititorii, nu dăm alerte false, deci nu ne interesează cât e halatul aaaa adică amenda.
Am sunat si eu acum 3 ani pentru ca sotia mea a avut nevoie so ni a raspuns nimeni la telefon. Nici nu am fost sunat inappi. Am luat-o in brate si am fugit cu ea la spital.
Și directoarea de la ambulanță e tot interimara de 8 ani ca a căzut cu 2 și 3 examenele…
Valter, ai fost tu sa vezi de sti ce note a luat? Sau vorbeste frustrarea din tine?
omg ce exprimare