Odată cu trecerea timpului, SMURD Bistriţa-Năsăud a crescut: primul echipaj SMURD (ambulanţă de tip B2 – prim ajutor) a fost dislocat în oraşul Sîngeorz-Băi, încă de la sfârşitul anului 2008, acoperind necesităţile sistemului judeţean de intervenţie la urgenţele prespitaliceşti în zona Văii Someşului.
Astfel, în 3 decembrie 2009, odată cu înfiinţarea SMURD Bistriţa-Năsăud, au fost operaţionalizate alte două echipaje de prim ajutor de la Detaşamentul de Pompieri Bistriţa, respectiv Secţia de Pompieri Năsăud şi echipajul de terapie intensivă mobilă, încadrat tot la subunitatea din municipiul Bistriţa.
Familia SMURD Bistriţa Năsăud s-a mărit în luna iunie 2012, prin operaţionalizarea modulului SMURD Beclean şi dislocarea subunităţii din Prundu Bîrgăului, reuşindu-se în acest mod dotarea fiecărei subunităţi a inspectoratului cu echipaje de prim ajutor SMURD, achiziţionate prin Programul Operaţional Regional, respectiv prin grija autorităţilor publice locale.
Ambulanţa de terapie intensivă mobilă „C1”, aflată în prezent în slujba cetăţeanului, a intrat în dotarea inspectoratului la începutul anului 2012, prin intermediul Ministerului Sănătăţii. Aceasta este dotată cu medicaţie şi aparatură pentru terapie intensivă de ultimă generaţie, iar echipajul este format din medic specialist în medicina de urgenţă şi asistent medical din cadrul UPU- SMURD al Spitalului Judeţean Bistriţa-Năsăud şi doi paramedici de la ISU Bistriţa, unul dintre aceştia fiind şi conducător auto. În perioada decembrie 2009 – februarie 2012, acest echipaj şi-a desfăşurat activitatea pe o ambulanţă donată de către Asociaţia Internationales Bildungs – und Sozialwerk e.V din Germania, cu ajutorul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud şi echipată prin programul “2 la sută pentru SMURD”.
SMURD Bistriţa-Năsăud îşi desfăşoară activitatea sub coordonarea medicală a Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, iar dispecerizarea şi coordonarea urgenţelor la care răspund echipajele SMURD sunt asigurate prin sistemul unic pentru apeluri de urgenţă 112 şi dispeceratul comun ISU- SAJ, înfiinţat în luna iulie a anului 2012.
Statistica arată că, de la înfiinţarea SMURD Bistriţa-Năsăud, în decembrie 2009, şi până în prezent, echipajele au salvat zeci de mii de adulţi şi copii. Dacă în 2009, de la inaugurare până la sfârşitul anului cele trei echipaje de prim ajutor (Sîngeorz-Băi, Bistriţa şi Năsăud) au avut 841 de intervenţii, numărul acestora a crescut de la an la an. Astfel, în anul 2010 echipajele de prim ajutor şi cel de terapie intensivă mobilă au intervenit la 3.435 de cazuri, în anul 2011 au avut 4.215 solicitări, în 2012 au intervenit la 6601 solicitări, iar de la începutul anului 2013 şi până în prezent au intervenit la peste 7.500 de solicitări.
Cei patru ani de existenţă a Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare în judeţul Bistriţa-Năsăud, sub deviza ”Cine salvează o viaţă, salvează o lume”, se concretizează în mii de misiuni şi ore de muncă în slujba oamenilor, pentru salvarea vieţii acestora.
Pentru a marca acest eveniment într-un mod educativ/instructiv şi plăcut, ziua de 3 decembrie este declarată ,,Ziua porţilor deschise” la toate subunităţile inspectoratului, ocazie cu care cei interesaţi sunt aşteptaţi să vadă aspecte din viaţa paramedicilor şi a pompierilor militari care încadrează echipajele de descarcerare.
ISU Bistriţa
Va multumim ca existati! La multi ani!