Se fac săpături în jurul Bisericii Evanghelice din Bistriţa, iar mulţi dintre bistriţeni se întreabă despre ce este vorba fiindcă nu există nicio tablă amplasată în zonă din care să reiasă de ce au apărut gropile respective şi ce anume caută cei care le-au săpat.
Timp Online a aflat că este vorba de săpături arheologice făcute de specialişti de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei care caută urmele zidului de incintă, cel care înconjura pe vremuri biserica.
„Suntem de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei. Avem zidul de incintă al bisericii – cel care înconjura practic biserica – pe care îl căutăm. Practic noi facem nişte sondaje, o cercetare arheologică preventivă şi încercăm să identificăm prin sondajele pe care le-am ales zidul de incintă. Exista un astfel de zid, apare şi pe schiţe, au fost şi breslele puse pe acest zid. În unele locuri s-au găsit urme, în alte locuri, nu. Când o să paveze pe jos cu dale, ei vor să sublinieze pe unde au fost zidurile incintei. Va fi marcat cu o piatră albă, diferită de cealaltă”, ne-a spus Alida Crişan, de la MNIT.
Viceprimarul Cristian Niculae a confirmat la rândul lui că se caută zidul de incintă al Bisericii Evanghelice Bistriţa.
„Am dat şi ordinul de începere a lucrării la Biserica Evanghelică, s-a predat amplasamentul şi au început şi lucrările de restaurare. Săpăturile care se fac acolo sunt pentru a se vedea dacă există zidul de incintă pentru că prin proiectul de reabilitare a pioeţei centrale, pe zona în care se presupune că a fost zidul, se va pune piatră spartă, pentru a se evidenţia că acolo a fost un zid de incintă”, a spus el.
”Simbol al orașului nostru, al unității și identității comunității bistrițene, Biserica Evanghelică din Bistrița este mai mult decât un monument istoric. Zidurile bisericii au stat drepte peste secole, ca o mărturie a evenimentelor însemnate din viața locuitorilor orașului. În mod simbolic, în Anul Centenarului vor începe lucrările la reabilitarea edificiului, cu sprijin financiar substanțial din partea Uniunii Europene. Așa cum în urmă cu câțiva ani au fost realizate lucrările de restaurare și chiar reconstrucție a turnului și acoperișului bisericii, acum este momentul să începem lucrările de protecție, atât de necesare, la ziduri. Unul din scopurile noastre este acela de a conserva istoria și a o transmite urmașilor noștri iar pentru a ne asigura de acest lucru, am cooptat experți care să asigure păstrarea caracterului orginal al clădirii”, a postat ulterior pe Facebook viceprimarul Cristian Niculae.
Reamintim că Biserica Evanghelică Bistriţa va intra într-un amplu proces de reabilitare cu bani europeni. În total, vor fi investiţi circa 13 milioane de lei, iar biserica va fi închisă timp de trei ani.
Turnul Bisericii Evanghelice din Bistrița, cel mai important monument istoric al orașului, ”va rămâne vizitabil în cea mai mare parte a acestui interval de timp, lucrările care urmează să fie realizate aici fiind estimate să dureze 3 luni”, mai precizează municipalitatea.
În ce constau lucrările din proiectul ”Restaurarea Bisericii Evanghelice CA Bistrița în vederea introducerii sale în circuitul turistic internațional”
Lucrările vor fi executate de Iasicon SA Iași cu MIS Grup SRL Anieș, având ca subcontractanți Facility Instal SRL Iași, Success SRL Botoșani, Clima Therm Center SRL Iași, Generalsting SRL Șieu Măgheruș, Construcții de Orgi și Tâmplărie SRL Brașov.
Vor fi lucrări de restaurare arhitectură și dotări aferente (semize, mobilier expunere și altele), lucrări de consolidare structuri istorice – rezistență, lucrări de restaurare componente artistice – metal, piatră, picturi murale, vitralii, lucrări de restaurare mobilier bisericesc, lucrări de restaurare orgă, lucrări de organizare de șantier, lucrări instalații electrice-curenți slabi (efracție, PSI, sonorizare și altele), lucrări instalații electrice de forță, lucrări instalații sanitare – hidranți.
cauta vechile tuneluri de evacuare… doar din primarie… repede ajung acolo… dupa ce intra Dragnea la bulau sa fuga toti cei cu salarii nesimtite!!!
Cat de curand o sa se apuce de sapat si in fata prefecturii!!! Acolo sunt tunelurile facute de Ceausescu…dar tot cu astea se intalnesc…prin livada pe undeva!!! De acolo ii preia Tase pe rand cu aeroplanorul lui!!!!
Uita-te frate la astia ce prosti ne cred. Iau smecherii politici lucrarile pe care le subcontracteaza la firmulite. Unde esti DaNA?
Am crezut ca Bostanu a dat ordinu sa-l caute pe Cretu care nu s-a predat.
Se cauta zidul de incinta unde desteptii din administratie probabil vor sa isi aleaga un loc de veci, mai aproape de statuia poetului care le spune sa se destepte. Si ce mare scofala este ca se da de un zid ingropat in pamant. Vrea primarul sa il scoata la suprafata punand peste el inca un rand de bolovani ? Sa nu uitam ca pana la urma doar o instanta va hotari daca acolo este spatiu verde sau ba. Tot o instanta ne va spune si cate legi incalca administratia prin faptul ca s-a votat in CL proiectul idiot care incalca legea cadastrului si legea spatiilor verzi. Si fara instanta este vizibil din avion aceste incalcari de legi.
Si in fata la Casa de Cultura George Cosbuc au sapat , au gasit si in loc sa acopere cu o podea de sticla…au turnat beton…nu ieseau calculele la banii de buzunar daca puneau sticla…
Dacă domnii de la Muzeul Naţional al Transilvaniei ar gândi logic, ar trebui să ştie că, chiar dacă ar fi existat ziduri de incintă în jurul Bisericii Evanghelice, care a fost reconstruită în secolul XV-XVI, apoi s-a construit turnul (care a fost în proprietatea primăriei cetăţii, fiind utilizat şi ca turn de pază, de observare a apropierii unor duşmani şi de izbucnirea unor incendii) iar pe la sfârşitul secolul XVI s-au construit zidurile cetăţii, după care n-a mai fost nevoie de zid de încintă. Nu vor găsi nimic din aceste ziduri, chiar dacă au existat, deoarece în acea perioadă nu se făceau fundaţii la ziduri (se săpau nişte şanţuri superficiale, cu adâncime de până la 30-40 cm, conform schiţei, reprezentând conturul, apoi se ridicau zidurile propriuzise) iar la construcţia zidurilor cetăţii au fost întrebuinţate materialele de construcţie ce au rezultat după dărâmare cetăţii de pe Burisch, care a fost construit de către Hunyadi János (Iancu de Hunedoara) fost guvernator al Regatului Maghiar (între 1446 -1453), recompensat pentru serviciile sale cu propritatea asupra oraşelor Bistriţa şi Rodna, precum a întregului Ţinut al Bistriţei şi titlul de conte), după moartea sa a ajuns în proprietatea cumnatului acestuia şi frate al mamei regelui Hunyadi/Korvin Mátyás (Matei Corvin) Szilágyi Mihály, care a pierdut această proprietate (datorită modului despotic în care s-a purtat cu saşii transilvăneni, pe care nu i-a agreat şi s-a purtat despotic cu ei) ajungând chiar la închisoare, din ordinul regelui Matei Corvin, care le-a redat bistriţenilor proprietatea întregului ţinut şi i-a întărit în privilegiile lor, le-a aprobat să dărâme cetatea construită de tatăl lui şi să folosească materialele de construcţie rezultate pentru ridicarea zidurilor care au servit ca apărare pentru întregul oraş, inclusiv pentru Biserica Evanghelică.
Ticu, zidurile există, se văd deja, în urma săpăturilor. De tăceai… . În rest, informații corecte…
cu ocazia asta sapa cu simt de raspundere radacinile arborilor pe care oricum vor sa-i taie.
daca se usuca cu atât mai bine, vor avea dupa aceea cadrul legal sa debaraseze zona de verdeata numai bine pentru a putea sa îngroape niste euro (dar nu multi) ca justificare pentru topirea celorlalte milioane prin conturile prietenilor care vor „reabilita” centrul istoric.
la final totul va arata insipid si fara gust, ca dealtfel întreg orasul european condus de taranul sef (pavaj care se desprinde sau crapa, kitsch-uri inutile ca în Piata Mica)
sa ne fie de bine.
unde e vicele niculae sa-si faca poza intre sapaturi????? nu l-a anuntat nimeni pe vice???? solcane ai uitat de vice??? ce naiba!
La cata minte au , vor ramane niste gropi nesemnalizate acolo pana la primavara . Sper sa nu dea in lavabila de exterior cu 13 milioane toata biserica , dupa modelul frontispiciului de acum . La astia de la PSD te poti astepta de la orice .
sa traiasca PDL, marele partid restaurator care a nascut actualii PNL-isti de Bistrita, plini de initiativa si care au facut ataaaat de multe la vremea lor……:::)))))).Abia astept sa ii vad din nou in fruntea tarii sa faca dovada a ceea ce pot adica nimic.Pe vremea voastra biserica arata impecabil!!!! nici nu puteai intra in ea!!!! in turn ce sa mai? pe langa biserica era un parc cu trotuare sparte si vai mama lui……intradevar traiam bine ::))) dupa lozinca marilor taietori si infractori!!!!