Două eleve de la Școala Gimnazială Tureac aleargă la diverse competiții sportive încurajate de profesorul Ștefan Sălăgean, el însuși alergător, dar și de faptul că una dintre ele a obținut bursă de la școală în urma rezultatelor sportive. Cele două adolescente sunt verișoare, iar la ultima ediție a ”November Run” au alergat pe 13 km.
Cele două fete, Andreea Gabriela Hâgănuț și Iuliana Valentina Hângănuț, sunt eleve în clasa a VII-a la Școala Gimnazială Tureac, acolo unde este profesor și Ștefan Sălăgean, care a alergat prima dată la un maraton în 2014 la ”Via Maria Theresia”.
”Sunt două eleve care participă la competiții de circa 2 ani. Anul trecut, aici în Pădurea Schullerwald, Andreea a reușit să obțină la ONSS (Olimpiada Națională a Sportului Școlar) locul III, ceea ce i-a adus bursa de merit și asta a motivat-o și mai mult să participe la concursurile de alergare. Verișoara ei, văzând că are rezultate Andreea, a începând să vină și ea la unele concursuri și a început și ea să alerge și să aibă rezultate”, a spus prof. Ștefan Sălăgean.
El a alergat prima oară pe trasee montane în 2014, la prima ediție a Maratonului ”Via Maria Theresia”.
”M-am înscris direct la maraton. Am făcut febră musculară și la abdomen, și la picioare, peste tot, și am zis că nu mai alerg niciodată. Vreo două săptămâni nici nu m-am putut încălța. Însă am citit o carte inspirațională O viață fără limite scrisă de Chrissie Wellington și am înțeles că viața nu are limite, ele sunt doar în mintea noastră, noi ni le propunem, putem să le dăm mai încolo, cât mai departe. Alergarea mă face să mă simt foarte bine, optimist, vesel, plin de energie și, bineînțeles, participarea la concursuri de alergare îmi dă ocazia să întâlnesc prieteni noi, oameni cu care schimb păreri, opinii, idei și mai stăm de vorbă. Alergarea ține boala departe. Dacă apare o răceală, ține o zi-două, nu e ca înainte. În copilărie făceam tratament, acum corpul își revine foarte repede, anticorpii sunt formați”, a spus prof. Sălăgean.
Pe Andreea a motivat-o faptul că a obținut bursă de merit, dar aleargă mai mult din plăcere și în compania verișoarei ei.
”Nu reușim să trecem deodată linia de sosire, dar nu ne supărăm niciodată că a câștigat cealaltă”, ne-au spus fetele la unison.
La ”November Run” 2024, fetele au alergat în cursa de 13 km.
În 2007, Chrissie Wellington, o necunoscută de treizeci de ani din Norfolk, șochează lumea sportivă câștigând triatlonul Ironman din Hawaii, una dintre cele mai dure competiții de acest tip din lume. Cu doar nouă luni înainte, Chrissie era un simplu funcționar în guvernul britanic.
Chrissie Wellington este una dintre cele mai bune triatlete din toate timpurile. Multiplă câștigătoare a campionatelor mondiale de Ironman, ea a stabilit numeroase recorduri mondiale, obținând timpi considerați până atunci de neatins de către o femeie. O viață fără limite, este povestea unei fete obișnuite, dăruită cu multă pasiune și determinare, care a devenit cel mai important atlet britanic al generației sale.
Chrissie Wellington s-a născut în februarie 1977 în zona rurală a Norfolkului și este cea mai bună triatleta britanică a momentului. A câștigat de patru ori Campionatul Mondial de Ironman și deține recordul mondial la Ironman. Înainte de a deveni atlet profesionist, a lucrat pentru guvernul britanic, implicându-se în proiecte de dezvoltare a Nepalului.
Felicitari fetelor!Felicitari,domnule profesor Stefan Salagean! Exemplul personal ,existenta unui model ,sunt determinante pentru parcursul psiho-social al tinerilor, dintotdeauna! Educatia din familie,sportul si scoala,iata triada succesului in viata ! Cu cordialitate,MNPop