ACTUALIZARE Cele șase persoane reținute 24 de ore în dosarul care are în centru șase polițiști și 13 lucrători silvici acuzați de corupție au fost prezentate instanței cu propunere de arestare preventivă.
Conform purtătorului de cuvânt al Tribunalului Bistrița-Năsăud, Dana Ceuca, instanța a decis următoarele: arest la domiciliu 30 de zile pentru Cezar Mircea Piticari (n.r. – șeful Postului de Poliție Parva), Petru Claudiu Lup (n.r. – subofiţer de la Serviciul de Permise şi Înmatriculări Auto), Nicolae Rus și Ilie Vartolomei, control judiciar 60 de zile pentru Titu Cornel Popârțac (șeful Postului de Poliție Maieru) și Florin Daniel Marolicaru (n.r. – agent de poliție la Parva).
Inculpații pot depune contestație.
”Respinge, ca neîntemeiată, propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, de arestare preventivă a inculpaţilor P.C.M., M.F.D., R.N., P.T.C, V.I. şi L.P.C. Dispune luarea măsurii arestului la domiciliu, pentru o perioadă de 30 de zile, faţă de inculpaţii P.C.M, R.N., V.I. şi L.P.C. Impune obligaţia inculpaţilor ca pe durata arestului la domiciliu aceştia să nu părăsească imobilele unde locuiesc, respectiv: inculpatul P.C.M., inculpatul R.N., inculpatul V.I., L.P.C. Pe durata arestului la domiciliu inculpaţii au următoarele obligaţii: a) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată, ori de câte ori sunt chemaţi. b) să nu comunice cu coinculpaţii din prezenta cauză, cu martorii audiaţi în dosar (M.L., A.M., V.S., V.G., S.V.A., B.P.A., U.G.D., A.G., R.Ş., I.L.H., R.I., P.I.V., D.I., U.V., D.L., O.C.Ş., T.S.D., C.D.S., C.D., L.P., U.C, H.F.M., C.I., VR.C., V.M., B.P.O., T.M., I.P.L., B.L., B.H.V., V.L., D.Ş., O.V., M.N., T.M., D.T., P.L şi C.M.) şi cu orice alte persoane stabilite de procurorul de caz. În caz de încălcare cu rea credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care le revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestului preventiv. Dispune luarea măsurii preventive a controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, faţă de inculpaţii M.F.D. şi P.T.C. Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpaţii trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi; b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căreia se află cauza, cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa -S.I.C. din cadrul I.P.J. B.N., conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat; pe timpul controlului judiciar, cei doi inculpaţi vor respecta şi următoarele obligaţii: – să nu depăşească limita teritorială a judeţului Bistriţa-Năsăud, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar; – să nu comunice cu coinculpaţii din prezenta cauză, cu martorii audiaţi în dosar şi cu orice alte persoane stabilite de procurorul de caz; – să nu exercite profesia în executarea căreia au comis faptele cercetate; în caz de încălcare cu rea credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare. Pronunţată în camera de consiliu azi, 30.10.2015, orele 00:15”, se arată pe portalul instanțelor de judecată.
ȘTIREA INIȚIALĂ Doi şefi de post reţinuţi în dosarul de corupţie instrumentat de Parchetul Bistriţa-Năsăud
Şase persoane au fost reţinute în urma descinderilor şi audierilor de miercuri din dosarul în care sunt cercetate pentru fapte de corupţie un număr de 19 persoane dintre care şase poliţişti şi restul lucrători silvici.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, procurorul Angela Sîngeorzan, a declarat pentru Timp Online că este vorba de şeful Postului de Poliţie Parva şi un poliţist din aceeaşi localitate, şeful Postului de Poliţie Maieru şi un subofiţer de la Serviciul de Permise şi Înmatriculări Auto.
„Ceilalţi doi sunt persoane obişnuite, nu sunt oameni de afaceri”, a spus Angela Sîngeorzan.
Cei şase vor fi prezentaţi joi instanţei cu propunere de arestare preventivă.
Reamintim că 19 persoane, printre care 6 agenți de poliție și mai mulți funcționari silvici, sunt urmărite penal pentru luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, iniţierea, constituirea sau aderarea la un grup infracţional organizat şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, conform Biroului de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud.
Actele de urmărire penală efectuate până în prezent au conturat indicii potrivit cărora în perioada februarie – octombrie 2015 agenţii de poliţie şi funcţionarii silvici vizaţi de cercetări au fost implicaţi în obţinerea şi transportul în condiţii nelegale a unor cantităţi importante de material lemnos, care a fost tăiat fără drept şi sustras din pădurile aparţinând fondului forestier naţional, aflate în raza teritorială a localităţilor Bistriţa, Parva, Rebra, Rebrişoara, Năsăud şi Maieru din judeţul Bistriţa-Năsăud.
În schimbul primirii unor sume de bani sau a altor foloase, agenţii de poliţie şi funcţionarii care au calitatea de personal silvic, respectiv ingineri şi brigadieri silvici, nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu, nu au constatat săvârşirea mai multor infracţiuni şi au protejat activitatea infracţională a mai multor persoane care au tăiat fără drept, au transportat şi au comercializat material lemnos în condiţii nelegale.
Se mai reţine în sarcina aceloraşi agenţi de poliţie că, în schimbul unor sume de bani sau al altor foloase, nu şi-au îndeplinit atribuţiile corespunzătoare constatării mai multor contravenţii şi infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.
Din ordonanţa de începere a urmăririi penale mai rezultă că unul dintre suspecţi, folosindu-se de influenţa pe care o are asupra a doi funcţionari din cadrul Serviciului Public Comunitar de Evidenţă Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Auto Bistriţa-Năsăud, cărora le-a remis sume de bani, a facilitat în repetate rânduri promovarea probei practice a examenelor pentru obţinerea de către diverşi candidaţi a permisului de conducere.
Sunt vizate de cercetările care se efectuează în cauză, peste 35 de persoane care urmează să fie audiate de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi ofiţerii anchetatori din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.
Vai,vai si lelea Marina povesteste prin Nepos …ca nici nu poate dormi de grija primarului din Feldru Grigore Tiolan(ginerele) ca multe o mai facut obligat de fostul vice.Si mai zice ca multe lucruri le-o adus la ea…toate sperantele sunt in Ioan Oltean….dar amu’o auzit ca si el bgetu are necazuri….amu …ceo’ da D-zeu
Aici is numai caschetele. Unde-i capul?….unde-i chipul?
Ma-i popa prostu duminica in biserica ii faceai campanie de-l durea fundul de atitea tucaturi si azi il dai de gol.Nu ca nu ar fi adevarat cu lelea Marina,dar nu mai fi asa pervers ca vei ramanea singur in biserica
La ocolul silvic Bistrița Bîrgăului e dezastru sunt sute de cioate nu vine nimeni să vada dezastrul făcut mai ceva ca în jungla? Şeful de ocol acoperă orice infracțiune şi neregula oare de ce?
Fatarnic, om fara obrazai mare ca popa din Nepos nu mai este pe pamnt. O imprastiat na ura in sat o golit beserica o dus de rapa satu.tinerii Il vom scoate din biserica.minte , ii fatarnic si satu I’ll vrea afara din sat.
PITICARI CEZAR MIRCEA Inculpat
MAROLICARU FLORIN DANIEL Inculpat
RUS NICOLAE Inculpat
POPÂRŢAC TITU-CRONEL Inculpat
VARTOLOMEI ILIE I inculpat
LUP PETRU-CLAUDIU incă
Măi Mia la Bistrița Bîrgăului nu mai sunt cioate ca sunt marcate toate de stăpînul ciocanelor Pop si de cei care „fură”noaptea ciocanele de marcat din ocol făra ştirea nimanui. Oare cum e posibil asa ceva?