Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud a fost de acord să mențină în activitate ca titulari un număr de 25 de cadre didactice care au împlinit vârsta de 65 de ani, printre aceștia numărându-se și fostul director al Colegiului Național ”Liviu Rebreanu”, Constantin Rus, dar și liderul de sindicat UJSLI, Emil Mocian.
Începând cu acest an școlar și profesoarele pot rămâne la catedră peste vârsta de 65 de ani întrucât ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a modificat Metodologia privind mobilitatea personalului didactic.
Potrivit actului publicat în Monitorul Oficial, profesoarele care vor să predea și după această vârstă trebuie să depună două cereri la secretariatul școlii, până pe data de 31 ianuarie 2019.
“O doamnă a sesizat Curtea Constituțională pentru discriminarea dintre domni și doamne și atunci am fost obligată să corectez metodologia. Nu este obligatoriu, dar cine vrea să rămână poate. Cred că vor fi foarte puține cazuri. Mai degrabă știu [cereri – n.red.], cel puțin din partea sistemului de învățământ, să se poată pensiona mai repede”, a spus Ecaterina Andronescu pentru edupedu.ro.
Concret, de acum înainte profesoarele care până la 1 septembrie 2019 împlinesc vârsta de 65 de ani vor putea să rămână la catedră dacă vor.
Pentru a se menține în activitate titulare peste vârsta de 65 de ani, profesoarele trebuie să depună până pe 31 ianuarie 2019, la secretariatele școlilor, două cereri: o cerere pentru continuarea executării contractului individual de muncă până la 65 de ani după împlinirea vârstei standard de pensionare, și o cerere de menținere în activitate ca titular, în funcția didactică peste vârsta de 65 de ani.
Ordinul nr. 5.728 care modifică metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic în anul școlar 2019-2020 a fost publicat în 9 ianuarie, în Monitorul Oficial.
În anul școlar 2017-2018, 5.428 de norme (dintr-un total de 217.862 la nivel național) au fost ocupate cu personal didactic calificat pensionat încadrat în regim de plata cu ora.
Ce prevede Ordinul nr. 5.728 publicat în Monitorul Oficial
- La articolul 28, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(4) Personalul didactic titular din învățământul preuniversitar, cu gradul didactic I sau cu titlul științific de doctor, care, până la 1 septembrie 2019, împlinește vârsta de 65 de ani, efectuează stagiul minim de cotizare și dovedește competență profesională deosebită, a obținut calificativul “Foarte Bine” și nu a fost sancționat disciplinar în ultimii 5 ani școlari încheiați, poate fi menținut în activitate ca titular, în funcția didactică până la 3 ani peste vârsta de 65 de ani, la cerere, conform prezentei Metodologii. - Cum era până acum articolul 28, alineatul (4):
(4) Personalul didactic titular din învățământul preuniversitar, cu gradul didactic I sau cu titlul științific de doctor, care, până la 1 septembrie 2019, împlinește vârsta de 65 de ani, efectuează stagiul minim de cotizare și dovedește competență profesională deosebită, a obținut calificativul “Foarte Bine” și nu a fost sancționat disciplinar în ultimii 5 ani școlari încheiați, poate fi menținut în activitate ca titular, în funcția didactică până la 3 ani peste vârsta de 65 de ani, la cerere, conform prezentei Metodologii, cu excepția cadrelor didactice titulare, femei, care au beneficiat deja de cei 3 ani de menținere în activitate ca titular, în funcția didactică, peste vârsta de pensionare, până la 1 septembrie 2019. - La articolul 28, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4 1), cu următorul cuprins:
(4 1) În vederea menținerii în activitate ca titular, în funcția didactică peste vârsta de 65 de ani, cadrele didactice titulare, femei, care se încadrează în prevederile alin. (4), pot depune până la data de 31 ianuarie 2019 la secretariatele unităților de învățământ atât cerere pentru continuarea executării contractului individual de muncă până la 65 de ani după împlinirea vârstei standard de pensionare, cât și cerere de menținere în activitate ca titular, în funcția didactică peste vârsta de 65 de ani.
DINTR-UN PUNCT DE VEDERE ESTE
O
LISTA A RUSINII!
O lista a ultimilor elefanti care, ca si mentalitatea si vremurile din care vin, nu se dau dusi.
Par mai degraba niste activisti ai sistemului paralel.
Nu inteleg logica acestor pastrari in activitate a acestor fosile educationale, mai ales in licee de prestigiu din judet! Ce D-zeu astia nu au nepoti de crescut, nu au bilete de tratament in statiuni cu profil de geriatrie? Daca doresc sa-si continuue activitatea de ce nu li se dau posturi in catunele din judet unde nu s-au ocupat posturile? E o bataie de joc la adresa tinerilor absolventi de facultati!
Costică, Costică, du-te-n bgiata ta. Lasă copiii, nu-i mai nenoroci. Ai nenorocit destul Bistrița girându-i primarului creț, tu și Cameluța, toate aberațiile. Crezi că n-o să dați samă? Cât de repede. Și o să te doară rău, la budilareș, poate chiar și la libertate. Păcat de tine, ai fost băiat fain, da’ te-ai compromis rău de tăt la sfârșitul carierei.
Pentru toti comentacii la fel de idioti ca si copii lor. Cand aceste cadre didactice cu har vor disparea va ramane cu siguranta o natie de tampiti cu parinti cu tot si care vor lua masa la Mall dupa care vor exploda din cauza obezitatii si a prostiei. Vai de voi urmasi ai Romei. Niste gangavi analfabeti functionali. Dar chiar ca va meritati soarta !
Menea bistrițean, corect e: analfabeți funcțional 😉
Prima regulă înainte a da lecții e să citești. De ăștia care scriu mai mult decât citesc sunt destui…
Cu ce drept te iei de copii mei ba nenorocit ce esti!
Da’ ma-ta ce face, are cratima?
E si ea idioata ca tine?
Cine esti tu sa imparti caracterizari?
Asa ca meriti si tu ca toti pesedistii …adica mweeee cat duce trenu cu 10 vagoane!
Doamna care-și zice bistritean este prinsă bine de sintagma ,analfabeți functionali, o foloseste deseori in comentarii…dar, doamnă dragă, se mai spune, se vorbește pe la colțuri, analfabeți funcționari…..
no c-am dat chiar eu cu mucii-n fasole cu Menea ăla. mai bine scriam manea, că pe acolo-i.
Dinozaurii in actiune!
Lasati ca ISJ adaposteste destule cadre didactice care nu se ridica la inaltimea acestor pensionari. Un exemplu este „toar’sa” Dan Aurelia, care se ocupa, cica, de educatia permanenta. Deducem de aici ca celelalte cadre didactice ar face doar educatie intermitenta daca nu ar veghea la asta „toar’sa” in cauza.
Poate ca unii inca mai sunt apti din punct de vedere neurologic si psihiatric, dar altui dintre ei, pe care mi-a fost dat sa-i am, dar am scapat de ei, sprebucuria mea, au o mentalitate comunista de neegalat…. ca sa nu se simta si altii vizati…. ma refer la chimistul comunist de la CNLR, nimeni altul decat Dorel Coros, care deja trebuia sa fie plecat demult, cel putin anul trecut cand am absolvit….
Rusine Susano, ca-i mai ai pe langa tine!
in scoli mai poti intelege ca un dascal valoros ar trebui mentinut, dar in institutiile publice….. sa avem pardon!!! Sunt functionari care ar sta pana se mumifica pe scaune, nemaifiind in stare sa culeaga corect un CNP, dar ei nu se lasa domnule!!!! sa stea pana lesina pe birou, icurcand alti colegi cu greselile lor sau cu neputinta de atine pasul cu cerintele actuale. Si mai grav este ca cei care ar putea decide altfel, sa angajeze in locul lor personal tanar, se tem sa nu primeasca vreun telefon de nu stiu unde sa o tina pe nu stiu ce madam in functie pana se stafideste!!!!!! lipsa de viziune si management a unor directori este catastrofala pentru institutii. De unde sa mai ceri performanta, ca acesti dinozauri ba sunt in concedii de boala, ba in in concedii de odihna, ba n-au chef sa faca nimic si mai lucreaza 3 dupa ei!!!!!!!
Tineretea in sine nu este o garantie a cinstei, competentei sau bunului simt. Haideti sa nu mai operam cu aceasta echivalare simplista, sunt profesori in varsta sclipitori si profesori tineri sub orice critica.
Ma intreb de ce mai este pastrat in activitate sindicalistul Mocianu, de cand s-a titularizat la CNLR nu a muncit o zi la catedra.
Dragi cititori. FENOMENUL BOSOROGIRII TARII CU COMUNISTII GET BEGET ESTE O DISCRIMINARE NEDISCRIMINATA DE CNCD. Emil Moise acel firav profesor ce a luptat cu icoanele si degeaba! Caci BOR=PSD. Deci bosorogirea educatiei vine din 2001, după Conventia Democrata. Atunci si moșii si tinerii nu dadeau examen, ci doar voia directorului. De atunci PSDISTI-PCR nu dau examen si blocheaza posturile, devenind ANTIHRISTI. Profesorii activi dau concurs fara catedra, ocupata de mosi. Mergi ca profesor la sedinta publica de angajare, la avizier apar 50 ore vacante, dar la marginea tabelului scrie propus pensionarul X. Caramitru la teatrul national, Geoge Mihaita, Arsinel, Voicu Enachescu-dirijorul Cantarii Romaniei (78 ani, director Tinerimea Romana-fost ansamblul UTC), generali, doctori, Balaceanu Stolnici, parlamentari nu m-ai pleaca, pt ca legile sunt cu ei, facute de ei. Trebuie o lustratie financiara. a incercat BOC in 2008 și ORBAN acum , dar CCR comunista a refuzat. MACAR LIMITA DE CUMUL SA FIE 70 ANI, ca sa cada militarii-profesorii-Caramitru, Enachescu, Beuran, Arsinel etc.