Președintele ALDE Bistrița-Năsăud, fostul prefect Ioan Țintean, ales consilier județean, a declarat că în privința desemnării sale ca vicepreședinte CJ lucrurile încă nu sunt bătute în cuie și a explicat de ce.
”În principiu, merg vicepreședinte la CJ, dar îmi mențin afirmațiile din ultima conferință de presă, că accept dacă se constată că negocierile (n.r. – cu PSD) sunt duse cu bine până la capăt. Dacă nu, mă gândesc dacă este cazul să fac acest pas. Suntem în plin proces de constituire a consiliilor locale în județ, să vedem ce se întâmplă în aceste trei zile”, a declarat Ioan Țintean pentru Timp Online.
Într-o conferință de presă organizată după locale, Ioan Țintean spunea: ”Accept doar dacă negocierile per total județ vor fi, din punctul meu de vedere, satisfăcătoare. Este politică pe țară, protocolul cu PSD presupune ca alianțele să se facă cap-coadă, și la nivel de filiale județene. Continui să cred că pot exista una-două sincope în această înțelegere, dar și astea, dacă suntem bărbați, trebuie discutate. Poate să fie și invers, alianță PSD cu PNL în una sau două localități unde nu se înțeleg cu ALDE”.
O problemă ar putea fi, spre exemplu, la Năsăud, unde primarul Mircea Romocea își dorește să aibă viceprimar de la PNL, posibil Dorin Vlașin, și nu de la ALDE, unde este fostul viceprimar Niculai Găitan.
La Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, PSD are majoritate absolută, 19 consilieri din 31, astfel că Emil Radu Moldovan, primul pe listă, are asigurat fotoliul de președinte al CJ pentru încă patru ani. În CJ au mai intrat PNL, cu 9 consilieri județeni, și ALDE cu 3. Vicepreședinți ai CJ vor fi aleși, cel mai probabil, Alexandru Pugna (PSD), care a îndeplinit această funcție și în mandatul trecut, și fostul prefect Ioan Țintean (ALDE). Ședința de constituire și de alegere a conducerii are loc vineri 24 iunie, ora 12.00.
PSD are majoritate și în Consiliul Local Bistrița: 11 aleși. PNL are 5 consilieri municipali, ALDE – 2, PER – 2, iar UDMR – 1. Viceprimari vor fi, cel mai probabil, fostul comisar șef al Gărzii de Mediu, Cristian Niculae, din partea PSD, și președintele Organizației Municipale ALDE Bistrița, Gelu Muthi, consilier municipal și în mandatul precedent.
”Propunerea noastră pentru funcția de viceprimar la Bistrița este Gelu Muthi (foto stânga)”, a confirmat pentru Timp Online Ioan Țintean.
În afară de Gelu Muthi, ALDE îl mai are consilier local pe fostul primar Vasile Moldovan, care a candidat și la alegerile de anul acesta. Pentru funcția de viceprimar exista și varianta ca unul dintre Moldovan și Muthi să renunțe la funcția de consilier și să intre al treilea pe listă, Nicolae Popescu, care apoi să fie ales viceprimar.
Cel mai probabil, George Avram, viceprimar PSD în ultimii opt ani, va renunța la funcția de consilier municipal, urmând să ocupe postul de administrator public al municipiului Bistrița. De altfel, George Avram este în proces de incompatibilitate cu ANI la Înalta Curte de Casație și Justiție și ar putea pierde forțat funcția de ales local.
Ședința de constituire și de alegere a viceprimarilor este programată vineri 24 iunie, ora 9.00.
”Noi suntem oameni de cuvânt, de fiecare dată am spus că și în politică trebuie să fie lucruri corecte. Eu am făcut un angajament față de Ioan Țintean și ALDE că indiferent de rezultatul alegerilor noi vom face un parteneriat în Consiliul Local Bistrița și Consiliul Județean și vom încerca să creăm majorități peste tot în Consiliile Locale unde vom putea. Pe această cale anunț că va fi respectat cuvântul pe care mi l-am dat, chiar dacă avem majoritate și în CL Bistrița și în CJ. Așa mi se pare corect, ca angajemanetele pe care le luăm să fie respectate. La Consiliul Local Bistrița, va fi același lucru, un viceprimar de la ALDE”, spunea președintele PSD BN, Emil Radu Moldovan, imediat după alegerile locale din 5 iunie.
Consider, ca simplu cetăţean că PSD BN, pe care l-am votat sincer la Alegerile locale, că greşeşte în continuare să “colaboreze” cu ALDE pentru funcţiile de vice-presedinti, la nivel de judeţ şi municipiu. Într-o democraţie adevărată şi corectă aceste funcţii ar trebui să revină partidelor care ocupă LOCUL DOI în Consilii, ca rezultat al votului dat de cetăţeni. Cine îi mai reprezintă pe cetăţenii care au votat altfel decât PSD? Este normal că ALDE să ocupe astfel de funcţii publice cu un număr mic de voturi? Îmi menţin încă opinia cu privire la comportamentul antidemocratic şi antijustitie al conducerii ALDE. OGU ale Guvernului NU mai pot fi date în vacanţa parlamentară! Este normal acest lucru? Cine va administra LEGISLATIV, în regim de urgenţă, crizele ce pot apărea în ţara sau la graniţe? Nu am ÎNCREDERE în ALDE pentru ceea ce a făcut sau vrea să facă în România!
Domnu asta reprezintă în mod strălucit trecutul comunisto securist. Mai bine ar face un pas in spate , că la alegerile următoare va primi doi „paşi”, tot în spate.
Cine-mi poate spune vreo măreaţă realizare organizatorică sau economică a domnului ? Înafară de oportunismul de a se afla la „locul potrivit” pentru el, spirit de conservare specific comunist, nu cunosc nimic notabil.
Consiliul ar avea nevoie de manageri nu de păpuşi !
De ce Vasile Moldovan a fost pus sa traga greul in campanie si sa suporte unele rautati verbale si acum e pus deoparte? Intreb si eu .