Guvernul a reglementat, prin Ordonanță de Urgență circulaţia cu trotinetele electrice, ”în urma sesizărilor făcute de pietoni, şoferi sau chiar conducători de trotinete electrice”.
Trotinetele electrice vor putea fi conduse doar de persoane care au împlinit 14 ani şi doar pe pistele de biciclete sau pe sectoarele de drum cu limită de viteză de 50 de kilometri pe oră.
Trotineta electrică este definită că fiind vehiculul utilizat pentru transportul unei singure persoane, cu două sau trei roţi, articulat cu o bară în partea din faţă folosită ca dispozitiv de direcţie, a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 6 km/h, dar nu depăşeşte 25 km/h şi care este echipat cu un motor electric.
Trotinetele electrice vor putea fi conduse numai pe pista pentru biciclete, iar în lipsa acesteia vor putea circula doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulaţia vehiculelor este de 50 km/h.
Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani. Transportul pasagerilor este interzis.
Trotineta electrică oprită sau staţionată pe partea carosabilă trebuie aşezată lângă şi în paralel cu marginea acesteia. Trotinetele electrice pot fi oprite sau staţionate şi câte două, una lângă alta.
De asemenea, echiparea trotinetelor electrice care circulă pe drumurile publice cu mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente este obligatorie, fiind interzisă circulaţia acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace şi dispozitive în stare de funcţionare.
Casca de protecţie este obligatorie pentru conducătorii de biciclete şi trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani.
Nerespectarea normelor privind circulaţia trotinetelor electrice constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni, respectiv de la 6 la 8 puncte-amendă.
Circulaţia trotinetelor electrice nu este reglementată unitar la nivel european, fiind permisă în ţări precum Germania, Austria, Belgia, Danemarca, Italia, Franţa şi Olanda, dar interzisă în alte state printre care Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
În România, în perioada 2016-2019, au fost înregistrate 192 de accidente rutiere cu implicarea conducătorilor de trotinete electrice, soldate cu un deces, 37 de răniţi grav şi 156 răniţi uşor.
Mai intai faceti pistele de biciclete in Bistrita pe unde sa putem circula cu trotinetele si apoi mai putem discuta si despre reglementari.
Cine sa le faca? Vrei sa le faca ipotentii din PNL care nu sunt in stare sa construiasca nimic sunt in stare doar sa bage bete in roate si sa blocheze toate investitile necesare pentru dezvotarea orasului asa cum au facut cu Varianta Ocolitoare a Bistritei, Sala Polivalenta, Parcul Industrial Sud, Autostrada Nordului, Aeroportul simulte altele. Sa vedeti ce circ o sa faca maronii si la dezbaterea pe buget de la primarie. Mai oamenilor daca incercati sa blocati si construirea pistelor de biciclete in Bistrita atunci nu o sa va mai spele nici toata apa care va curge pe Bistrita.
Acest postac care se semneaza Ecologistul este unul travestit de la ciuma rosie. Nu are nimic in comun cu varianta neocolitoare care ar fi distrus padurea Codrisor Nu trebuie luat in seama.
@ecologistu-maro Ce tie frica ca spune lucruri adevarate? Poti sa spui tu cu mana pe inima ca PNL-isti care nu sunt in stare sa construiasca nimic, ei nu au blocat aceste lucruri si multe altele ? Hai spune ca-sa ne putem amuza.