A doua ediție a Maratonului Via Maria Theresia, organizat de Asociația Tășuleasa Social, are loc sâmbătă 8 august. Vor fi patru probe dotate cu 36 de premii în valoare totală de peste 25.000 de lei, dar și trasee de drumeție. Iată programul competiției:
Vineri 7 august, Piatra Fântânele, Tășuleasa Social
15:00 – 21:00 Sosirea participanților la Tășuleasa. Doritorii vor fi conduși la locul de campare din apropierea campusului, 15:00 – 21:00 Împărțirea kiturilor de participare, 18:00 – 19:00 Ședința tehnică pentru Semimaraton, Maraton, Mountain-Biking, 19:00 – 20:00 Ședința tehnică pentru Ultramaraton
Sâmbătă 8 august
Ultramaraton: 05:45 – Control echipament Ultra, 06:00 – Start Ultra (Cantonul Silvic Tihuța-Colibița)
Mountain Biking: 06:30 – plecare autobuz bicicliști + camion cu biciclete din Piatra Fântânele (Hotel Castel Dracula), 07:30 – plecare autobuz bicicliști + camion cu biciclete din Vatra Dornei (Gara Mică), 08:30 – 08:45 – Ridicarea kiturilor de participare (Fosta Exploatare Minieră de Sulf), 09:00 – Start Mountain Biking (Fosta Exploatare Minieră de Sulf)
Semimaraton, Maraton: 06:00 – plecare autobuze alergători din Bistrița (Gara Bistrița), 07:00 – plecare autobuze alergători din Piatra Fântânele (Hotel Castel Dracula), 08:00 – plecare autobuze alergători din Vatra Dornei (Gara Mică), 08:30 – 09:30 – Ridicarea kiturilor de participare (Fosta Exploatare Minieră de Sulf), 10:00 – Start Semimaraton + Maraton (Fosta Exploatare Minieră de Sulf)
13:00 – 22:00 – Servirea mesei la Cantonul Silvic Tihuța-Colibița
20:00 – 21:00 – Festivitatea de premiere
21:00 – 23:00 – Foc de tabără
21.00 – Plecare autobuze spre Bistrita
Plecarea în traseele de drumeție se face din Piatra Fântânele. De acolo, drumeții vor fi preluați de mașini, la ora stabilită în funcție de traseul ales. Traseu 1: distanță aproximativ 5 kilometri, durată 3h -3h 30; traseu 2: distanță aproximativ 7 kilometri, durată 3h 30 – 4h; traseu 3: distanță aproximativ 8 kilometri, durată 4h – 4h 30; traseu 4: distanță aproximativ 10 kilometri, durată 4h – 5h.
Sâmbătă 8 august, Piatra Fântânele, Drumeție: 07:30 – Plecarea drumeților pe traseele 1 și 2, 08:30 – Plecarea drumeților pe traseul 3, 09:00 – Plecarea drumeților pe traseul 4, 13:00 – Sosirea la Piatra Fântânele, la Finish, a drumeților din grupele 1 și 2, 14:30 – Sosirea la Piatra Fântânele, la Finish, a drumeților din grupa 3, 15:00 – Sosirea la Piatra Fântânele, la Finish, a drumeților din grupa 4.
Câștigătorii celei de-a doua ediții a Maratonului Via Maria Theresia, organizat de Asociația Tășuleasa Social în 8 august și la care s-au înscris peste 600 de persoane, vor fi recompensați. ”Patru probe, 36 de premii. Premiile sunt importante atât pentru motivația voastră, a participanților la Maratonul VMT din acest an, cât și pentru noi, cei de la Tășuleasa Social. Împreuna cu sponsorul oficial al competiției, Raiffeisen Bank România, credem cu tărie în importanța recompensării și cultivării performanței. De aceea, anul acesta am introdus premii pentru fiecare probă, dar și pentru fiecare categorie de vârstă. Valoarea totală a premiilor oferite de QuantumSport este de peste 25.000 de lei. Pentru fiecare categorie de vârstă, atat la masculin cât și la feminin (până în 30 ani, 30-45, 45 plus), câștigătorii vor primi articole sportive. Însă, cîștigătorii de la Open nu vor fi premiați și la categoria lor de vârstă. În cazul în care doi concurenți trec în același timp linia de finish, aceștia vor fi departajați prin cronometrare electronică”, a precizat Tășuleasa Social.
Cele patru probe sunt Ultramaraton (80 km), Maraton (42 km), Semimaraton (21 km) și Mountain bike (42 km). Cei care doresc pot lua parte la Drumeție.
”De 15 ani încoace, partenerul loial și puternic Die Johanniter Unfall-Hilfe ne-a însoțit în nenumarate acțiuni de sprijin și salvare. Am fost împreună la sinistrații de la diverse inundații, mai mulți ani la rând, la împărțit cadouri de Crăciun, la case de copii sau cămine de bătrâni, tot timpul ajutând cum puteam mai bine, împreună. Anul acesta, Die Johanniter Unfall-Hilfe ne va însoți și la Maratonul Via Maria Theresia cu o puternică echipă de salvare pregătită pentru a salva sau vindeca în caz de nevoie”, a menționat Tășuleasa Social.
În ziua concursului, transportul este asigurat de Tășuleasa Social pentru toate categoriile de participanți și pentru toate tronsoanele de traseu.
Anul acesta, în cadrul competiției Via Maria Theresia, Munții Călimani vor găzdui, în premieră, o probă de ultramaraton care îi va purta pe alergători prin două treimi din cele mai pitorești și spectaculoase peisaje ale acestor munți. Traseul probei de ultramaraton este de tip circuit (se revine în punctul de plecare) și măsoară 81 km, cu o diferență pozitivă de nivel cumulată de aproximativ 4700 m, strabantand creastă principală a munților Călimani, atât pe vârfuri cât și pe curbă de nivel. Pe traseu vor fi amenajate 11 puncte de control, care vor servi totodată și ca puncte de hidratare/alimentare. Startul probei se dă la Cantonul Silvic Tihuța-Colibița, la ora 06:00. Traseul se suprapune pe poteca tematică Via Maria Theresia, cu marcajele permanente specifice acesteia (borne de lemn cu plăcuțe informative reflectorizante), dar include și drumuri forestiere, poteci turistice marcate și nemarcate acare vor fi semnalizate corespunzător. Primii 10 kilometri ai traseului sunt comuni cu ultimii 10. Timpul limită pentru finalizarea traseului de ultramaraton este de 9 h.
Drumul istoric al Mariei Theresia a fost construit cu sute de ani în urmă, cu scopul inițial de alimentare a frontului și amplasare a trupelor. Ulterior, acest scop a devenit asigurarea unei legături între două provincii istorice. De atunci şi până în prezent, acest drum nu a mai jucat niciun alt rol important, el rămânand aproape intact sub culmile înnegurate ale Călimanilor. Tăşuleasa Social a reabilitat drumul Mariei Theresia prin acţiuni de curăţare a potecii de pietre şi elagare a vegetaţiei, prin montarea de marcaje vizibile pe timp de zi şi noapte, prin amenajarea locurilor de popas şi hidratare, precum şi prin amplasarea de panouri informative bogate în date istorice şi poveşti ale locurilor. Tășuleasa Social a creat o potecă tematică, cea mai lungă de acest fel din ţară şi singura care promovează informaţii istorice. Aceasta va funcţiona ca traseu permanent de drumeţie, maraton, semi-maraton, şi mountain-biking.
Anul trecut, 112 semi-maratonişti, 62 de maratonişti şi 39 de biciclişti au participat la maraton. Sportivii au fost aplaudaţi şi încurajaţi de peste 120 de voluntari şi aproximativ 100 de drumeţi.
Adaugă comentariu