Social

Circa 1100 de firme din județ iau bani de la AJOFM fiindcă au angajat șomeri

Agenții economici din Bistrița-Năsăud care au angajat șomeri din categorii defavorizate primesc, în total, subvenții în valoare totală de peste 36,7 milioane de lei, iar cei care au angajat absolvenți subvenții de 2,2 milioane de lei, a spus, în ședința Colegiului Prefectural, directorul AJOFM Bistrița-Năsăud, Angela Koos.

Un număr de 1023 de angajatori care au încadrat pe perioadă nedeterminată șomeri în vârstă de peste 45 ani, șomeri care sunt părinți unici întreținători ai familiilor monoparentale, șomeri de lungă durată, tinerii NEET’s au dreptul la o subvenție lunară în cuantum de 2250 lei pentru fiecare angajat din categoriile mai sus enunțate. Cei 1023 de agenți economici au solicitat subvenții pentru 1360 persoane, valoarea subvențiilor angajate fiind de 36.720.000 lei.

Alți 74 de angajatori care au încadrat pe perioadă nedeterminată absolvenți ai instituțiilor de învățământ au dreptul la o subvenție lunară în cuantum de 2250 lei pentru fiecare angajat pe o perioadă de 12 luni, iar pentru absolvenți din rândul persoanelor cu handicap pe o perioadă de 18 luni. Cei 74 de agenți economici au angajat 83 persoane, valoarea subvențiilor angajate fiind de 2.241.000 lei.

Pentru stimularea persoanelor din grupuri defavorizate, respectiv, absolvenți de învățământ, tineri NEET’s, persoane de etnie romă, persoane cu vârsta de peste 45 ani sau care mai au 5 ani până la îndeplinirea vârstei de pensionare, persoane cu dizabilități și șomeri de lungă durată să participe în mod activ la căutarea unui loc de muncă, statul acordă prime și stimulente sub formă de beneficii bănești, cum sunt veniturile de completare, primele de relocare, mobilitate, instalare sau de angajare.

  • Venituri de completare – 113 beneficiari: Persoanele prevăzute la art. 17 (șomeri indemnizați), cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj, potrivit legii, şi care se angajează cu normă întreagă, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajării, le încetează plata indemnizaţiei de şomaj, beneficiază, din momentul angajării până la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptăţite să primească indemnizaţia de şomaj, de o sumă lunară, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj.
  • Prima de inserție -10 beneficiari. Absolvenţiilor instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, ce se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni. Ei beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă de inserţie egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării.
  • Prima de încadrare – 6 beneficiari (total 28.735 de lei). Revine persoanelor înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa. Ei pot beneficia de o primă de încadrare, neimpozabilă care se acordă pe o perioadă de 12 luni. Cuantumul primei se calculează la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, proporţional cu numărul de zile în care persoanele în cauză desfăşoară efectiv activitatea la angajatorul la care se realizează încadrarea în muncă.
  • Prima de instalare – 1 persoană (12.500 de lei). Revine persoanelorînregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul ori îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia pot beneficia de o primă de instalare, neimpozabilă, destinată stimulării încadrării în muncă, asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reşedinţă, şi/sau pentru reîntregirea familiei, după caz. Cuantumul acestei măsuri este de 12.500 lei/șomer sau 15.500 lei dacă acesta se mută împreună cu familia.
  • Prima de relocare – 4 beneficiari (28.800 de lei) Revine persoanelor înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia. Prima de relocare e neimpozabilă, se acordă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, este egală cu 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reşedinţă, dar nu mai mult de 900 de lei/lună. Prima de relocare se acordă persoanelor ale căror venituri nete lunare realizate de către acestea în situaţia în care sunt persoane singure sau împreună cu familiile acestora nu depăşesc suma de 5.000 lei/lună

Valoarea totală măsurilor active plătite beneficiarilor este de 70.035 lei, a mai spus Angela Koos.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă a organizat în 2024 două burse ale locurilor de muncă, cea generală, la care au participat un număr de 46 angajatori și 660 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă (în urma căreia 76 persoane au fost angajate) și Bursa pentru absolvenți la care au participat 30 angajatori și 411 persoane dintre care 198 absolvenți aflați în căutarea unui loc de muncă, în urma căreia 23 de absolvenți au fost selectați în vederea angajării.

Etichete

3 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.