Actualitate

Circa 300 de oameni s-au plâns polițiștilor că au fost înșelați, jumătate online

Aproape 300 de persoane din județ au fost înșelate în primele șapte luni din an, iar jumătate dintre ele au căzut în capcana celor care le trimit diverse mesaje online, potrivit unui bilanț dat publicității de comisarul-șef Mihai Lupșa, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.

Într-o conferință de presă organizată marți la sediul IPJ, comisarul-șef Mihai Lupșa a spus că, în primele 7 luni ale anului curent, la nivelul Inspectoratului au fost organizate și desfășurate 498 de acțiuni de amploare, precum și 3.257 controale. Au fost aplanate 602 stări conflictuale și au fost depistați 370 minori lipsiți de supraveghere, 131 dintre aceștia fiind încredințați familiilor, ceilalți unor centre de ocrotire care îi au în îngrijire. Patrulele de polițiști au intervenit la 7.632 de apeluri prin intermediul 112.

Infracționalitatea sesizată a înregistrat o ușoară scădere (de la 3.666 în 7 luni 2023, la 3.665 în 7 luni 2024). Comparativ cu anii anteriori, infracționalitatea sesizată are tendință descendentă. Din totalul infracțiunilor sesizate, un procent de 15,52% (569) au fost descoperite în flagrant. În mediul rural, infracționalitatea sesizată se situează pe un trend descendent (-109 infracțiuni).

Polițiștii au fost sesizați prin plângeri sau denunțuri și s-au sesizat din oficiu cu privire la un număr de 2.093 de infracțiuni de natură judiciară, în scădere cu 1,74% față de 7 luni 2023, când s-au înregistrat 2.130 fapte de acest gen. Din totalul infracțiunilor de natură judiciară sesizate, un procent de 8,46% (177) au fost descoperite în flagrant.

Faptele ce pot afecta viața, integritatea fizică, psihică și libertatea persoanei au înregistrat o creștere cu 3,43 %, de la 1050 la 1086 fapte. Au scăzut infracțiunile contra vieții de la 19 la 8 fapte (-11), infracțiunile de lovire sau alte violențe de la 585 la 549 fapte (-36), infracțiunile de lipsirea de libertate în mod ilegal de la 11 la 6 fapte (-5), fiind înregistrate creșteri la infracțiunile de vătămare corporală din culpă de la 160 la 214 fapte (+54).

Au fost emise de către polițiști 124 ordine de protecție provizorii, 49 în mediul urban și 75 în mediul rural. Din totalul ordinelor de protecție provizorii emise, 87,90% au fost confirmate de către procuror. Pentru nerespectarea ordinului de protecție provizoriu au fost întocmite 6 dosare penale, toate în mediul rural.

Infracțiunile contra patrimoniului au înregistrat o ușoară creștere cu 0,91 %, de la 1421 fapte în 7 luni 2023, la 1434 fapte în 7 luni 2024. Au fost scăderi la furturi din locuințe (-19), furturi din societăți comerciale (-11), furturi din curți, anexe gospodărești, gospodării (-18), furturi din buzunare, poșete, genți etc.(-13), furturi din autovehicule (-26), tâlhărie (-8) și creșteri la infracțiunea de înșelăciune, fiind înregistrate 287 astfel de fapte (+124). Din totalul acestora, 141 au fost săvârșite prin mijloace de comunicare online (+76).

Infracționalitatea stradală sesizată a înregistrat o scădere cu 2,99%, de la 401 la 389 fapte. Trendul descendent se datorează, în principal, scăderii numărului de furturi de la 119 la 84 fapte (-29,41%) și a infracțiunilor de tâlhărie de la 6 la 0. Criminalitatea stradală a crescut în mediul rural cu două infracțiuni, în timp ce în mediul urban a scăzut cu 14 infracțiuni.

Polițiștii au făcut 600 de controale și acțiuni pentru depistarea ilegalităților în domeniul silvic, ocazie cu care au constatat 29 de infracțiuni și au aplicat 303 contravenții. Au fost confiscați 1.161,9 metri cubi material lemnos, în valoare de 455.970 de lei și indisponibilizate 4 mijloace de transport.

În ceea ce privește siguranța rutieră, în primele 7 luni ale anului 2024, numărul accidentelor grave înregistrate a scăzut cu 13, de la 58 în primele 7 luni 2023, la 45 în perioada similară 2024, iar în ceea ce privește numărul persoanelor decedate, a fost înregistrată o scădere cu 8, de la 16 în primele 7 luni ale anului 2023, la 8 în perioada similară a anului 2024.

Potrivit polițiștilor, principalele cauze care au condus la producerea accidentelor grave de circulaţie au fost în primele 7 luni ale anului 2024: abateri bicicliști (9 accidente), viteză neregulamentară (8 accidente) și depășirea neregulamentară (6 accidente).

În ceea ce privește cauzele generatoare de accidente rutiere în județul Bistrița-Năsăud, pe primul loc se regăsește ca și cauză abaterile comise de bicicliști, urmată de neacordarea de prioritate vehicule și viteza neregulamentară. În primele 7 luni 2024, au fost reținute 2.309 de permise de conducere și retrase 1.308 certificate de înmatriculare. Polițiștii structurilor rutiere au aplicat 22.768 de sancțiuni contravenționale. Au fost constatate 409 infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice.

Ca urmare a acțiunilor de monitorizare a traficului rutier, au fost constatate 171 de infracțiuni pe această linie, dintre care 116 infracțiuni de conducere sub influența băuturilor alcoolice, 55 infracțiuni de conducere sub influența unor substanțe interzise.

Biroul pentru Protecția Animalelor a făcut 1.104 acțiuni și controale pentru combaterea faptelor de natură contravențională privind animalele aflate într-o situație de pericol și a dat 682 sancțiuni contravenționale în valoare de 68.400 lei.

În perioada analizată, au fost înregistrate de 36 dosare penale, iar ca urmare a autorizărilor organelor competente au fost puse în aplicare 14 mandate de percheziție domiciliară, fiind dispusă măsura reținerii a patru persoane și măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 zile, față de 3 persoane. Totodată, au fost soluționate 90 de petiții și au fost emise 3 ordine de plasare în adăpost pentru animale aflate în situație de pericol, conform legii.

Pentru perioada următoare a anului 2024, creșterea gradului de siguranță pentru cetățeni rămâne obiectivul principal al I.P.J. Bistrița-Năsăud, iar în perioada următoare, polițiștii bistrițeni vor continua să acționeze pentru protejarea persoanei și a patrimoniului. Asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor în domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene reprezintă un alt obiectiv principal.

În acest sens, vor fi continuate, cu prioritate, activitățile pentru creșterea gradului de siguranță și protecție pentru cetățeni prin:

  • identificarea cu operativitate a autorilor unor fapte penale și tragerea la răspundere a acestora, în vederea prevenirii săvârșirii de noi fapte;
  • menținerea unui climat de siguranță în școli și zonele adiacente;
  • prevenirea și combaterea criminalității comise stradal și în zona unităților de învățământ, precum și a violenței în familie;
  • monitorizarea permanentă a stărilor conflictuale.

Alte obiective ale polițiștilor bistrițeni sunt: inițierea unor campanii noi de prevenire, în funcție de datele rezultate din analiza riscului rutier, dar și pe alte linii de muncă, precum șu pregătirea profesională continuă a polițiștilor.

2 comentarii

  • Dar cei înșelați de polițiști ,cui ne plângem ? In nici un caz lui Lupșa apărătorul tuturor cu excepția victimelor
    De polițiștii corupți ne plângem la DNA sau are Lupșa idei năstrușnice
    Lupșa și IPJ sub conducerea lui au ajuns un grup infracțional de protejare a infracțiunilor
    O rușine de instituție

  • Aveți dreptate doamnă, ați punctat perfect
    Jalnică instituție unde cumetria, angajările din sursă externă : neveste și alte ,,prietene ,,sunt puse în funcții
    Lupșa se implică în toate și nimic doar când are un interes ,formulează acțiuni in instanța deși are un jurist poate săracul e de umplutură și nu știe , în calitate de șef pune și coada la prună, iese cu comunicate de presa deși este agenta de serviciu care trebuie să vb în numele instituției ,orice că să ,,de-a bine în opinia lui ,dar este orb la ditamai puhoiul de infractorii din subordine
    Știți vb romanului pestele de cap se impute dar IPJ-ul pute de la distanță

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.