Actualitate Cultură

Cireşoaia în sărbătoare. Radu Moldovan a primit cadou un clopot din cireşe (FOTO)

Satul Cireşoaia din comuna Braniştea a sărbătorit, duminică, pentru a 120-a oară recolta bună de cireşe. În curtea şcolii din sat, localnicii au asistat la un spectacol folcloric, în timp ce oaspeţii au dat năvală pe lădiţele de cireşe de pe mese. Toată lumea a mâncat pe săturate, anul acesta recolta fiind una bogată.

Sărbătoarea cireşelor de la Cireşoaia a început imediat după slujba de la biserică. Oamenii s-au adunat în curtea şcolii unde le-a vorbit primarul Mortonos Tamas, viceprimarul Cornel Săsărman, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, care a şi primit un clopot de cireşe cadou, preşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, deputatul Stelian Dolha, şi liderul UDMR Bistriţa-Năsăud, Decsei Attila.

Primarul comunei, Martonos Tamas, a mulţumit CJ pentru că, în sfârşit, până la Cireşoaia se poate ajunge pe asfalt, o dorinţă mai veche a oamenilor care au nevoie de drum bun pentru a duce cireşele la pieţele din ţară. Apoi, primarul a dat startul distracţiei. Localnicii s-au înghesuit la tarabe cu mici şi bere, iar invitaţii la cireşe. Mulţi nuau plecat fără să cumpere măcar un kilogram de fructe. Pe uliţele satului, s-au vândut cireşe cu 4 lei kilogramul, dar şi cu 7 lei. Sezonul cireşelor se va încheia în circa două săptămâni.

Cei peste 1600 de localnici din satul Cireşoaia sunt entici maghiari şi reuşesc, într-un an bun, să câştige suficienţi bani din cireşe pentru a-şi întreţine familiile şi livezile până când pomii rodesc din nou.În fiecare an, localnicii vând cireşe atât în pieţele din judeţ, cât şi în afara lui, dar şi în Ungaria sau Rusia. Când au recoltă bună, ei obţin peste 1000 de tone de cireşe anual datorită microclimatul favorabil din zona satului care face ca pomii să fie protejaţi. În timpul lunilor mai-iunie-iulie, mijlocul satului se formează o piaţă de gros şi în fiecare maşini din toată ţara, dar şi din străinătate.

Pentru localnicii din Cireşoaia, vânzarea cireşelor reprezintă cea mai importantă sursă de venit, dar nu singura, având în vedere că, după încheierea sezonului cireşelor, ies pe piaţă cu caise, toamna cu mere şi struguri.

Mai multe imagini – pe pagina noastră de Facebook!

1 ciresoaia 2 ciresoaia 3 ciresoaia 4 ciresoaia 5 ciresoaia 6 ciresoaia 7 ciresoaia 8 ciresoaia

9 comentarii

  • Foarte bucuros la noi ca multumit la Radu pentru drum facut de Liviu. Pardon, care nu facut nimic, nimic, nimic…Nu?

  • este trist ca apar astfel de comentarii necenzurate.Cei doi pot pot fi acuzati de discriminare.Dar daca Miclos are dreptate?

  • cand vezi atatea petreciuri si festivaluri nu poti sa nu te miri ca exista bani pentru atatea chermeze…………daca am aduna toti banii pe care primariile din judet le cheltuie intr-un an pe petreciuri am putea reface de la zero drumul de la nasaud la bistrita…….

  • Doamna Cristiana S. chiar nu aveti un ,,paznic” la site-ul asta, fie ea si zi de sarbatoare? Chiar nu puteti CENZURA, astfel de exprimari si atitudini din partea unora, ce nu au nimic cu civilizatia???
    In ceea ce-i priveste pe politicienii de pe la bairamuri, mi-am exprimat parerea intr-un articol ,,mai jos”.
    Domnule Radu M. chiar nu va puteti debarasa de metehnele de fost ospatar?!
    Sincer, m-ati dezamagit, si spun asta, pentru ca v-am votat avand mari sperante.

    • Ne pare rău, dar, nu, nu avem paznici. Noi încă mai credem că cel mai bun paznic e conştiinţa fiecăruia. Am editat comentariile, iar cititorul respectiv nu va mai putea posta comentarii aici. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.