„Peste două tone de cireşe oferite gratis celor care plătesc bilet de intrare de 5 lei de adult şi 3 lei de copil”, aşa suna oferta organizatorilor ediţiei din acest an a festivalului cireşelor de la Cireşoaia. Sărbătoarea, organizată duminică în curtea şcolii, urma să înceapă la ora 12.00, dar, cu o oră înainte de startul ei, pe mesele din curte nu erau mai mult de două-trei lădiţe umplute pe jumătate cu cireşe de o calitate discutabilă. Pe ele tăbărau plătitorii de bilete care nu au fost suficient de inspiraţi să-şi cumpere singuri cireşe de la intrare. Ce-i drept, nici aşa nu făceau cine ştie ce afacere, kilogramul vânzându-se pe stradă cu 10 lei. Am intrat în clădirea şcolii, unde, în mod obişnuit sunt depozitate fructele care sunt servite participanţilor, dar nu mai era cine ştie ce cantitate. Un organizator a mărturisit că participanţilor li se dau cireşe cu porţia ca să nu înceapă să îşi umple pungile cu fructe. Dacă vor să ia şi acasă, nu au decât să cumpere.
Dezamăgiţi de ce au găsit în curtea şcolii, mai multe tarabe cu mici şi colaci secuieşti, baruri şi alte dughene, mulţi au plecat înainte să înceapă sărbătoarea cireşelor, grăbiţi să cumpere fructe cu 6 lei kilogramul de la comercianţii care şi-au instalat lăzile în centrul satului Braniştea. De altfel, vestea că acolo sunt fructe proaspete şi mult mai ieftine s-a răspândit repede prin mulţime.
În timp ce lumea pleca în căutare de cireşe, localnicii profitau de prezenţa tarabelor pline cu chinezării să-şi cumpere una-alta. Comercianţii au umplut, de altfel, tot centrul satului în locul în care seara se adună localnicii să îşi vândă fructele tarabagiilor din Bistriţa şi din alte oraşe.
Atmosfera avea de toate, mai puţin cireşe, puţinii localnici care veniseră cu fructe de vânzare nefiind dispuşi să lase din preţ. Întrebaţi de ce sunt atât de scumpe fructele anul acesta, ei au motivat că recolta nu a fost la fel de bună ca în alţii ani, dar nu au fost 100% sinceri. În realitate, nu a fost bună prima recoltă, de mai, dar, de regulă cireşele timpurii sunt fără gust şi deloc atractive. Cireşele de iunie sunt de altă calitate, dar localnicii din Cireşoaia nu au lăsat anul acesta din preţ în ruptul capului. În cursul săptămânii, ei vând cireşele cu 7 lei kilogramul, aşa încât la Bistriţa şi în alte oraşe ajung să coste între 8 şi 12 lei, în funcţie de cât de lacom e intermediarul.
Una peste alta, sărbătoarea cireşelor din acest an de la Cireşoaia a lăsat un gust amar vizitatorilor care au constat că şi maghiarii au început să abdice de la principiile pentru care erau recunoscuţi. Încep şi ei, tot mai mult, să spună una şi să facă alta într-o goană veşnică după profit. Mă mir că nu au luat taxă de intrare în localitate.
Mai multe imagini de la Cireşoaia – pe pagina noastră de facebook!
Cristiana Sabău
Adaugă comentariu