Actualitate Recomandări

Citești și primești o tabletă de la Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” (FOTO)

Proiectul ”Fii în cărți!”, derulat de Biblioteca Județeană ”George Coșbuc”, prin care elevii care fost îndemnați să citească literatură română și să prezinte cât mai convingător una dintre cărțile scrise de autori români, s-a bucurat și anul acesta de succes. Doi dintre cititori au câștigat câte o tabletă.

Fii în cărți! e un proiect important pentru bibliotecă, dar sunt sigur că și pentru voi, copii, pentru că v-a pus să faceți acest exercițiu de lectură care este foarte bun. Anul acesta, la Biblioteca Județeană a fost dedicat elevilor și profesorilor. Am revăzut proiectele pe 2019 și majoritatea au fost dedicate lecturii, fiind organizate împreună cu ISJ și școlile din județ. Țin mult la aceste proiecte pentru că astfel am reușit să aducem în bibliotecă elevii, copiii. Voi sunteți cititori profesioniști. Citiți cărți ale scriitorilor români și le și recenzați, faceți mici cronici literare. Eu cred că noi trebuie să cultivăm mai departe aceste exerciții de lectură, iar voi să fiți mereu apropiați de bibliotecă”, a spus directorul Bibliotecii Județene ”George Coșbuc”, Ioan Pintea, care i-a mulțumit profesoarei Alina Tomi pentru implicarea ei ca voluntar în cadrul instituției.

Andreea Gabriela Dragoș de la Școala Gimnazială nr. 1 Bistrița ne-a spus că s-a înscris la concurs fiindcă îi place să citească.

”Am citit Vertijia de Ioana Nicolae, o carte amuzantă și plină de aventură. Nu m-a motivat neapărat premiul. Am vrut doar să văd cât de bună sunt și cât de multe lucruri știu despre anumite cărți. Cititul nu dăunează sănătății, iar tabletele, da, pentru că suntem tentați de jocuri, nu să învățăm”.

O altă elevă, Alexia Dohotari de la Școala Gimnazială nr.1 Bistrița, a participat la fiecare dintre cele trei ediții ale concursului și nici ea nu s-a înscris pentru marele premiu: ”Mie îmi place foarte mult să citesc. Am citit și eu cartea Vertijia de Ioana Nicolae și mi-a plăcut mult, e o carte captivantă, plină de surprize. Atunci când citesc intru într-o lume creată de autorii cărților și aș vrea să rămân acolo alături de personaje. M-a motivat și premiul, dar am venit mai mult fiindcă îmi place să citesc. Mai am o tabletă. Mi se pare mult mai interesant să citești o carte decât să te joci pe tabletă”.

Profesoara Alina Tomi a spus că la început exista un mare interes pentru tabletele puse în joc: ”Avem două secțiuni, cea de juniori, cu premiul I o tabletă, și secțiunea adolescenți, tot cu premiul I o tabletă. Ideea a fost încă de la prima ediție să promovăm literatura română, mai ales scriitorii din Transilvania. Sperăm că am reușit, deși la această ediție avem mai puțini participanți fiindcă au fost foarte multe concursuri și la nivel de Biblioteca Județeană, și la nivel de ISJ. Nu ne interesează atât de mult numărul, cât calitatea participanților și a prezentărilor. Ați vorbit cu eleva Dohotari care a participat de fiecare dată. Apreciez enorm că nu a renunțat, deși nu a câștigat la edițiile precedente premiul cel mare. Mă surprinde faptul că îi aud vorbind de un mic dezinteres vizavi de tabletă pentru că, în anii trecuți, era absolut o nebunie să ai ca premiu o tabletă și poate că ne întoarcem în acest fel la cartea citită și ne dăm seama că tehnologia nu oferă 100% satisfacție. Ne vom gândi în viitor probabil la alt gen de premii cum ar fi vouchere pentru achiziția de cărți”

Anul 2019 a fost declarat ”Anul Cărții” la ini­ția­tiva senatorilor Vlad Alexandrescu (USR) şi Ovidiu Raeţchi (PNL). Este vorba de Legea nr. 357/2018: „

Art. 1. Se instituie anul 2019 ca Anul Cărții în România.

Art. 2. (1) Cu prilejul sărbătoririi Anului Cărții se organizează evenimente culturale dedicate acestei inițiative. (2) Autoritățile administrației publice centrale și locale pot acorda sprijin logistic și/sau financiar, după caz.

Art. 3. (1) În Anul Cărții se lansează Programul național «România citește», denumit în continuare Programul. Programul se va desfășura în cadrul unităților de învățămînt primar și gimnazial și presupune organizarea de întîlniri săptămînale ale elevilor cu voluntari, precum părinți, personalități publice, jurnaliști. În cadrul Programului, voluntarii vor lectura [subl. mea] împreună cu elevii fragmente din operele literare incluse în programa școlară. (2) Programul presupune și organizarea de întîlniri bianuale ale elevilor cu scriitori români contemporani, de anvergură națională sau locală, care să lectureze fragmente din propriile creații literare, în scopul încurajării lecturii și promovării acestora.“

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS