Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean a început fără Luca Peter (PDL) şi Ştefan Todea (PP-DD), care nici măcar nu au fost invitaţi să participe la lucrări, mandatele lor fiind invalidate la şedinţa precedentă. Încercarea Monicăi Săsărman de a atrage atenţia că ambii au contestat măsura şi că astfel ar fi avut dreptul să fie prezenţi s-a soldat cu un eşec. Preşedintele CJ, Emil Radu Moldovan, l-a lăsat pe secretarul Iosif Redl să spună că nu a venit nicio înştiinţare de la instanţă.
Deşi reprezentanţii PDL nu s-au atins nici marţi de sistemul de vot electronic, despre care sunt convinşi că e „viciat”, lucrările CJ au continuat întrucât USL are acum majoritate. Aşa că s-a trecut rapid la aprobarea ordinii de zi şi la discutarea singurului proiect de pe aceasta: împărţirea banilor către primării.
Monica Săsărman a intervenit şi a cerut să i se spună pe ce criterii au fost alocaţi banii, dacă au fost întrebate primăriile despre nevoile lor financiare, de ce se alocă resurse de la bugetul judeţean şi municipiului Bistriţa care se poate autosusţine financiar, de ce unor comune conduse de primari USL li s-au dat sume mari, iar celor conduse de edili PDL mai nimic.
Preşedintele CJ i-a răspuns la o parte din întrebări, anunţând-o că a respectat legea şi că lucrurile trebuiau echilibrate după ce, în ultimii patru ani, de exemplu, Primăria Mărişelu a primit de la bugetul judeţean 32 de miliarde de lei vechi, iar cea din Monor 3 miliarde de lei vechi. În ce priveşte Bistriţa, preşedintele CJ a spus că niciodată CJ nu a dat municipiului reşedinţă de judeţ bani pentru echilibrarea bugetului, deşi aici trăieşte o treime din populaţia judeţului care contribuie cu sume importante la bugetul de stat.
La rândul său, Florin Urîte a luat cuvântul şi a cerut ca fiecărei primării să i se aloce o sumă de 100.000 de lei, motiv pentru care a propus suplimentări pentru primăriile PDL. Amendamentul său nici măcar nu a fost supus la vot fiindcă bugetul a trecut în forma prezentată de preşedintele CJ cu 17 voturi „pentru” ale reprezentanţilor USL.
La finalul şedinţei, întrebat de jurnalişti dacă banii repartizaţi acum ajung pentru acoperirea arieratelor, preşedintele CJ Radu Moldovan a precizat: ”Din păcate, nici poveste. E o sumă infimă faţă de necesităţile pe care le are judeţul Bistriţa-Năsăud, inclusiv bugetul Consiliului Judeţean şi mai ales bugetele administraţiilor locale. Pot spune că aceste sume, împreună cu cele repartizate de către Direcţia Judeţeană a Finanţelor Publice, asigură funcţionarea primăriilor în 2013. Eu spun că e foarte echitabil, am făcut tot ceea ce se putea să aşezăm puţin lucrurile, să le echilibrăm. Domnul Florin Urîte a avut o intervenţie vizavi de Primăria Şanţ. Am văzut că domnul primar încasează anul ăsta 21 de miliarde de la Ocolul Silvic, cei de la Silivaş nu au de unde încasa nimic. Spiritul alocării acestor sume este echilibrarea bugetelor locale. Această repartiţie nu face altceva decât să aplice un principiul al solidarităţii de echilibrare a bugetelor locale”.
O ordonanţă de urgenţă privind plata arieratelor la nivel local şi aprobată de Guvern stabileşte că banii din cote defalcate din TVA şi cote din impozitul pe venit se repartizează pentru achitarea arieratelor, precum şi pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală. Este prevăzut în acelaşi timp că fondurile sunt alocate prioritar pentru stingerea arieratelor. Este introdusă şi o prevedere care stabileşte că, pentru unităţile teritoriale care nu înregistrează arierate, banii sunt alocaţi pentru proiecte de dezvoltare locală.
Adaugă comentariu