Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a repartizat primăriilor, în ședința extraordinară de vineri 22 martie, sume din cote defalcate din impozitul pe venit, din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale și din fondul la dispoziția CJ.
”Sunt câteva UAT-uri care au sume ceva mai mari din fondul la dispoziția CJ. Bistrița are un proiect de modernizare a 47 de străzi și CJ asigură o cofinanțare, Bistrița Bârgăului are un proiect de amenajare a unor alei pe malul lacului Colibița. La Lechința, în urma solicitărilor către MAI, s-a primit aprobare de înființare a Poliției Rurale care va deservi toată zona de câmpie, iar angajamentul nostru a fost de asigura un sediu pentru condiții de civilizate de desfășurarea a activității. Amenajarea clădirii costă 1,8 milioane lei, CJ contribuie cu 1 milion de lei, Consiliul Local Lechința contribuie cu 800.000 lei. Pentru Mărișelu se alocă în vederea introducerii de rețele de apă potabilă la Nețeni, având în vedere că nu au fost eligibili pe Master Plan. Aceasta a fost logica pentru care vedeți la aceste UAT-uri diferențe mai consistente. Necesitățile comunelor sunt mult mai mari decât ce putem face noi”, a spus în ședință președintele CJ Radu Moldovan.
Cum se alocă banii, potrivit expunerii de motive din proiect:
”În termen de 3 zile de la data publicării legii, Ministerul Finanţelor Publice a transmis administraţiilor judeţene a finanţelor publice modelul de calcul, nivelul minim al impozitului pe venit estimat la nivelul fiecărui judeţ pentru anul 2019 şi nivelul estimat al veniturilor proprii ale unităţilor administrativ-teritoriale. Ulterior, modul de calcul a fost transmis de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud către Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, din care rezultă următoarele:
a) impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud şi care a stat la baza calculelor efectuate, este în sumă de 195.701 mii lei, din care 15% respectiv 29.355 mii lei se repartizează bugetului judeţului, 60% respectiv 117.421 mii lei se repartizează unităţilor administrativ-teritoriale de pe raza judeţului (prin alocare directă, la cod venit 04.02.01), iar cota de 17,5% aferentă codului de venit 04.02.04, în sumă totală de 17.116 mii lei se alocă pentru asigurarea plafoanelor stabilite prin legea bugetului de stat;
b) sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale (cod venit 11.02.06) sunt de 123.363 mii lei şi se alocă pentru asigurarea cheltuielilor cu asistenţa socială şi acoperirea unor pierderi pentru bugetele comunelor ca urmare a aplicării modului de calcul a repartizării acestor sume în anul 2019.
În cuprinsul Anexei nr.1 la proiectul de hotărâre, sumele propuse a fi repartizate unităților administrativ-teritoriale au fost stabilite cu suportul tehnic al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud, în funcţie de elementele care au stat la baza determinării lor.
Din suma corespunzătoare cotei de 7,5% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat în anul 2019 repartizat judeţului Bistriţa-Năsăud, s-a constituit un fond la dispoziţia consiliului judeţean, în sumă de 14.678 mii lei care se repartizează integral în anul 2019 comunelor, oraşelor şi municipiilor, prin hotărâre a consiliului judeţean, pentru:
susţinerea programelor de dezvoltare locală;
susţinerea programelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală;
cheltuielile de funcţionare, pe care unităţile administrativ- teritoriale din judeţ, în mod justificat, nu le pot finanţa din veniturile proprii şi din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale.
Conform legii bugetului de stat, pentru repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor din fond, consiliul judeţean are obligaţia ca, în termen de 5 zile de la publicarea legii bugetului de stat în Monitorul Oficial al României, Partea I, să solicite în scris tuturor unităţilor administrativ- teritoriale din cadrul judeţului prezentarea de cereri pentru acordarea de sume pentru destinaţiile prevăzute anterior.
Astfel, s-a solicitat unităţilor administrativ-teritoriale comunicarea necesarului de sume prevăzute în legea bugetului de stat. Solicitarea scrisă a fost transmisă prin email către toate unitățile administrativ-teritoriale din județul Bistrița-Năsăud, în data de 18.03.2019, iar începând cu data de 19.03.2019, acestea au transmis necesarele de sume care au fost centralizate.
Criteriile care au stat la baza repartizării sumelor din fondul la dispoziția consiliului județean pe unități administrativ-teritoriale au rezultat în urma analizării solicitărilor și a proiectelor aflate în derulare la nivelul UAT-urilor”.
Adaugă comentariu